Bestemmingstip: Warschau4 min leestijd

kamil-gliwinski-568269-unsplash

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De indrukwekkende stad Warschau werd in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. Na de oorlog werd de stad op bewonderenswaardige wijze herbouwt op basis van oude schilderijen en kaarten uit de 17de en 18de eeuw. De stad is nu een prachtige mix van het westen en het oosten van Europa. Begin januari bracht ik een bezoek aan deze unieke stad die ik van harte aanraad voor een korte City Trip!

In dit artikel zal schrijven ik over mijn bezoek aan de stad. Later zal ik een artikel publiceren over mijn verblijf in het vijf sterren Hotel Sofitel Warsaw Victoria. Ook zal ik een review schrijven over de vlucht met KLM en de lounge die ik bezocht op Warsaw Chopin Airport (WAW).

Bezienswaardigheden

Warschau is de veelzijdige hoofdstad van Polen. Het is de grootste stad van het land met ongeveer 1,75 miljoen inwoners. De stad ligt in de historische regio Mazovië en wordt doorkruist door de Wisła rivier, die je op verschillende plekken in de stad kunt bekijken.

Het oude centrum van de stad, Stare Miasto, is een must visit. Dit stadsdeel staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. En als je door de oude stad loopt dan begrijp je meteen waarom. Je ziet hier nog een deel van de vestingmuur en toegangspoorten uit de 14de eeuw. Je kunt uren wandelen door de kleine straatjes en steegjes en steeds kom je weer prachtige gebouwen tegen. Het Koninklijk Paleis en de Johanneskathedraal zijn ook zeker de moeite om te bezoeken. Moe van al die indrukken? Je vindt meer dan voldoende gezellige koffietentjes om even bij te komen met een lekkere koffie!

PKiN gebouw
PKiN gebouw

Verder naar het zuiden vind je het Graf van de Onbekende Soldaat. Dit graf wordt permanent bewaakt door twee militairen. Je kunt de wisseling van de wacht dagelijks bekijken. Achter dit monument vind je de prachtige Saxon Gardens. Ook een aanrader is een bezoek aan het Paleis van Wetenschap en Cultuur, ook wel PKiN genoemd Dit prachtige gebouw in stalinistische stijl is dagelijks te bezoeken. Je kunt naar de 30ste verdieping voor een prachtig uitzicht over de stad. Dit kost ongeveer 4-5 euro per persoon. Als je meer tijd hebt is een bezoek aan het Belvederepaleis absoluut de moeite waard.

Graf van de Onbekende Soldaat
Graf van de Onbekende Soldaat

De meeste bezienswaardigheden zijn op loopafstand. Geen zin om te lopen? Er zijn meer dan genoeg goedkope mogelijkheden om met het openbaar vervoer de stad te verkennen. Ook de taxi’s zijn goed betaalbaar voor korte afstanden.

Musea

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de stad en haar inwoners? Ga dan zeker op bezoek bij het Warschau Uprising Museum over de Opstand van Warschau. Het museum is een eerbetoon aan de bewoners van de stad die gevochten hebben voor het onafhankelijke Polen. De toegang kost slechts zo’n 4 euro per persoon. Een ander bijzondere plek is het Museum van de Pawiak Gevangenis. In dit museum zie je de oude cellen die gebruikt werden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Helaas was dit museum tijdelijk gesloten tijdens mijn bezoek aan Warschau. Wel kon ik de herdenkingsboom bekijken voor het museum. Deze boom is een replica van de originele boom die voor de gevangenis stond. Op de boom zijn platen te zien met de namen van gevangen die daar vermoord zijn.

Een vrolijker onderwerp vind je in het Frédéric Chopin Museum in het Ostrogskipaleis, waar muziekliefhebbers zeker aan hun trekken komen. Er is van alles te zien en te horen. Chopin is van grote betekenis geweest voor Warschau en je ziet zijn naam vaak terugkomen in de stad!

Museum van de Pawiak Prison
Museum van de Pawiak Prison

Eten en drinken

In Warschau zijn er veel leuke restaurantjes en cafeetjes waar je allerlei keukens tegenkomt. Het leukste is natuurlijk het leren kennen van de Poolse keuken! Heb je bijvoorbeeld wel eens rode bietensoep gegeten? Er zijn veel koffietentjes te vinden waar je altijd terecht kan voor een lekker stukje taart of andere zoetigheden. Een gezellig restaurantje vlakbij Saxon Gardens is Informal Kitchen. Dit kleine restaurant heeft een internationaal menu, maar serveert ook Poolse specialiteiten. Heb je trek in een echte vegetarische lunch? Ga dan eens kijken bij Mango Vegan Street Food. Een mooie bijkomstigheid is dat de restaurants zeer betaalbaar zijn in Warschau!

Reacties

  1. Robert zegt

    Nog wat aanvullende info:
    De oude stad is door de Duitsers aan het eind van de 2e Wereldoorlog uit wraak totaal vernield met explosieven en brand. Na de oorlog is alles weer opgebouwd in de originele staat. Ik vraag me dan ook elke keer weer af of de 14e eeuwse stadmuur echt uit die tijd is, of ook opgebouwd.

    Het cultuurpaleis PKiN is een gift geweest van Stalin aan de stad Warschau. Begin jaren 90 waren de letters van de tekst die deze boodschap weergaven verdwenen, maar de door (vuile) afdruk op de muur was het nog wel leesbaar. Veel Polen wilden het paleis slopen omdat ze het een “gift” van hun eigen geld vonden dat door de Russen uit Polen was gestolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *