Bestemmingstips: Roadtrip Letland & Litouwen (deel 2)5 min leestijd

Bestemmingstips: Roadtrip Letland & Litouwen (deel 2)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Op reis in Litouwen en Letland bezocht ik verschillende plekken. Onder andere bezocht ik Vilnius, Trakai en Riga. Na een bezoek aan Riga vervolgde ik mijn roadtrip via het oosten van Letland en Litouwen om vervolgens mijn reis af te sluiten bij een Airbnb op de luchthaven van Vilnius. In dit artikel zal ik enkele bestemmingstips van dit gebied op een rijtje zetten.

Sigulda

Vlakbij Riga ligt het stadje Sigulda. Dit is op ongeveer een uur rijden met de auto. Sigulda is een heuvelachtig gebied gelegen nabij de rivier de Gauja. Het is een mooie historische stad om te bezoeken. Naast enkele mooie historische gebouwen is het ook een prettige plek om te wandelen. Het gebied rondom Sigulda kent goede wandelpaden. Net iets ten noorden van het stadje heb je ook het Sigulda kasteel en ‘Castle Of The Livonian Order’ wat zeker een bezoek waard is.

Deze diashow vereist JavaScript.

De entree was niet zo heel veel. Vanuit enkele gerestaureerde torens kun je mooi over het beboste gebied heen kijken. Zeker bij mooi weer heb je dan een goed uitzicht.

Bestemmingstips: Roadtrip Letland & Litouwen (deel 2)

Vanuit het kasteel kun je over de wandelpaden terugwandelen richting het centrum of verder de omgeving verkennen. Nabij het kasteel en langs een van de wandelpaden kom je bij de kabelbaan die je over de Gauja heen vervoert, vanwaar je via andere wandelpaden een mooie boswandeling kunt maken.

Bestemmingstips: Roadtrip Letland & Litouwen (deel 2) Bestemmingstips: Roadtrip Letland & Litouwen (deel 2) Bestemmingstips: Roadtrip Letland & Litouwen (deel 2)

Daugavpils

Vanuit Sigulda kun je langs vele dorpjes en stadjes rijden richting Litouwen. Het is zeker de moeite waard om af en toe te stoppen en hier te gaan wandelen, wat te eten en vooral te genieten van het landschap.

Deze diashow vereist JavaScript.

Mijn reis vervolgde richting Daugavpils. Dit is de tweede grootste stad van Letland naar Riga vlakbij de grens van Litouwen en Letland. Het Daugavpils is nog gelegen in Letland en kent een bijzondere geschiedenis. In het verleden is het een onderdeel geweest van de Duitse Orde, de Sovjet-Unie en van Polen. De stad is meerdere malen verwoest en weer opgebouwd. Een leuke bezienswaardigheid in Daugavpils is onder andere de Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis.

Bestemmingstips: Roadtrip Letland & Litouwen (deel 2)

Deze rooms-katholieke kerk, gebouwd in neobarokke stijl, staat tegenover de protestantse Maarten-Lutherkerk. Het is een mooie kerk om even te bezoeken alvorens je reis naar het fort van Daugavpils. De bouw van dit fort begon onder leiding van tsaar Alexander I in 1772. De bouw kende veel obstakels, naast de oorlog geleid door Napoleon, had men tijdens de bouw ook veel last van overstroming van de naastgelegen rivier de Dvina.

Uiteindelijk werd in 1878 de bouw voltooid. Het fort was een belangrijk militair centrum voor het Russische Rijk. In 1920 werd Letland officieel onafhankelijk en het fort werd toen een basis van het Letse leger. Op dit moment zijn bepaalde delen gerestaureerd, maar staan andere delen leeg en zijn vervallen. Het is onduidelijk wat er met het fort verder gaat gebeuren, maar het is zeker een bezoek waard. Je kunt er prima door en omheen wandelen. Eveneens kun je vanuit hier langs de rivier wandelen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Kerncentrale Ignalina & Visaginas

Na mijn bezoek aan Daugavpils reis ik door naar Litouwen.

Bestemmingstips: Roadtrip Letland & Litouwen (deel 2)
De grens van Letland naar Litouwen

Mijn laatste stop zal zijn de stad Visaginas. Deze stad is gebouwd voor de nabijgelegen kerncentrale Ignalina. Deze kerncentrale is inmiddels niet meer actief, aangezien dat een van de voorwaarde was om toe te treden tot de Europese Unie. Visaginas kent een typisch communistische bouwstijl. Het kent voornamelijk grote sombere flats met grote wegen. Visaginas is gelegen in een bosrijke omgeving nabij de grens met Wit-Rusland.

Deze diashow vereist JavaScript.

Op dit moment is de Kerncentrale Ignalina dus gesloten, maar er zou in de toekomst een nieuwe moderne centrale gebouwd moeten worden, de vraag is alleen of dit gaat gebeuren. Veel van de inwoners van Visaginas werkte bij de kerncentrale. De hoop is dat het toerisme verder aantrekt en men dus daarvan kan leven. In de kerncentrale zijn verschillende rondleidingen die je vooraf kunt boeken. Een interessant weetje is dat deze locatie is gebruikt voor de HBO miniserie Chernobyl.

Deze diashow vereist JavaScript.

In dit gedeelte van Litouwen liggen verder veel bossen met prima wandelpadden waar je heerlijk kunt wandelen. Voor de wandelaars is dit dus een prima gebied. Reis je hier per auto, let er dan op dat in dit gebied van Litouwen beduidend minder tankstations zijn, wacht dus niet tot op het laatst met tanken, dat kan zo maar te laat zijn.

Artikelenreeks

Tijdens mijn reis naar Litouwen en Letland ben ik dus vertrokken vanuit Amsterdam. Onderweg heb ik gebruik gemaakt van verschillende faciliteiten, maar ook verschillende plekken bezocht. Om jullie een beeld te geven van lounges, hotels en vluchten heb ik de volgende artikelen geschreven:

Beeldmateriaal: MdTurck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *