Review: Primeclass Business Lounge Riga Airport5 min leestijd

Review - Primeclass Business Lounge Riga Airport

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Na een prettige vlucht met AirBaltic in de redelijke nieuwe Airbus A220 kwam ik aan in Riga. De luchthaven van Riga is zeer compact en modern ingericht. Ik had hier een overstap van ongeveer anderhalf uur. Tijd genoeg om gebruik te maken van de lounge op de luchthaven van Riga Airport alvorens ik mijn reis vervolg richting Vilnius. Als SkyTeam Elite Plus lid kun je hier gebruik maken van de Primeclass Business Lounge. Aangezien ik Business Class met AirBaltic vloog kon ik ook gebruik maken van de Primeclass Business Lounge.

Waar te vinden?

De Primeclass Business Lounge op Riga Airport is te vinden in de Schengenzone nabij de B-gates. Kom je vanuit bijvoorbeeld Parijs of Amsterdam, dan kom je hier aan. Loop de pier uit en sla gelijk linksaf. Er zijn wat cafeetjes en winkeltjes waar je langs komt op weg naar de Primeclass Business Lounge. Als je aan de linkerkant een kapperszaakje en welnesszaak voorbijkomt heb je voor je een trap naar boven. Bij deze trap staat een bord van de lounge. Ga hier omhoog en je arriveert bij de lounge. Het is nog geen vijf minuten lopen vanuit de B-pier. De Primeclass lounge bevindt zich op de derde verdieping van de luchthaven. Via deze websites kun je de verschillende plattegronden vinden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Toegang

De Primeclass Lounge is dagelijks geopend van 05.00u tot middernacht. Er zijn verschillende manieren om toegang te krijgen tot de lounge. De minst interessante is wellicht die tegen een betaling. Het kost je €40,- om hier binnen te komen. Via deze link kun je een plek reserveren.Vlieg je met een van de onderstaande maatschappijen en heb je bij deze maatschappijen een bepaalde elite status dan kun je er ook gebruik van maken, kosteloos. Evenals als je met hen Business Class vliegt.

 • Aeroflot, AirBaltic, Belavia Airlines, FinnAir, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Turkish Airlines, Ukraine Int. Airline, Utair Aviation, Uzbekistan Airways.

Zelf vloog ik met AirBaltic onder een AF (Air France) boekingsnummer. Als ik niet in Business Class gevlogen had, had ik toch gebruik van de lounge kunnen maken aangezien ik een Elite Plus status bij Flying Blue heb.
Als je in het bezit bent van een van de volgende memberships kun je ook toegang krijgen tot de lounge:

 • Priority Pass,
 • Lounge Pass
 • Lounge Key,
 • Dragon Pass,
 • Diners Club International,
 • LoungeMe,
 • Rix Club.

Overzicht

De Primeclass Business Lounge is een compacte en overzichtelijke lounge. Hij is modern en fris is ingericht. De houttinten in combinatie met de groene kleuren zijn erg prettig voor het oog. Vanuit de lounge heb je zicht op de verschillende gates, inclusief arriverende en vertrekkende vluchten.

Review: Primeclass Business Lounge Riga Airport
Uitzicht vanuit de lounge

Bij een deel van de raamzijde zijn verschillende banken geplaatst die beschikken over een hoge leuning, waardoor het ook gelijk zorgt voor afscheiding van de andere plekken. Meer van het raam weg zijn zitjes voor twee personen gecreëerd. Ga je richting het buffet dan zijn er weer kleine fauteuils met tafeltjes geplaatst. Het geheel ziet er netjes uit en wordt continue schoongemaakt door medewerkers in de lounge.

Deze diashow vereist JavaScript.

De lounge beschikt ook over ‘Suites’. Dit zijn ruimtes waar ook een bed staat. Mocht je een lange overstap hebben dan zou je hier gebruik van kunnen maken. Dit is echter wel tegen een meerprijs.

Deze diashow vereist JavaScript.

Verder is er in de lounge goede wifi aanwezig, evenals verschillende tv’s met lokale en internationale programma’s of vluchttijden. Bij de ingang is een grote kast met literatuur aanwezig, helaas weinig in de Engelse taal. Bij de receptie kun je een sleutel halen voor de douches. De toiletten bevinden zich ook in de lounge en zien er netjes uit. Kom je met kinderen dan is er nog een speciale speelhoek voor hen.

Review: Primeclass Business Lounge Riga AirportWanneer je onderweg bent met een groep en je wilt onderweg nog werken, dan kun je gebruik maken van de meeting room. Ook deze is te boeken tegen een meerprijs.

Het buffet

In de lounge is verder een buffet aanwezig. Dit buffet bestond uit een drank assortiment en een maaltijdassortiment. Het assortiment dranken bestaat uit warme dranken, zoals thee, koffie en cappuccino, als ook frisdranken en alcoholische dranken. Het assortiment is voor de grootte van de lounge best aardig.

Review: Primeclass Business Lounge Riga Airport Review: Primeclass Business Lounge Riga Airport

Wat betreft het eten is er een klein aanbod. Er zijn in ieder geval in de ochtend wat broodjes en broodsoorten met beleg, zoals vleeswaren en verschillende soorten kaas. Ook zijn er ontbijtgranen, fruit, salade, koekjes en soep aanwezig. Of het gedurende dag verandert weet ik niet, maar ik kan me voorstellen dat dit wel het geval is. Wat er in ieder geval in de ochtend was, was zeker prima om de dag mee te starten.

Review: Primeclass Business Lounge Riga Airport Review: Primeclass Business Lounge Riga Airport

Artikelenreeks

Tijdens mijn reis naar Litouwen en Letland ben ik dus vertrokken vanuit Amsterdam. Onderweg heb ik gebruik gemaakt van verschillende faciliteiten, maar ook verschillende plekken bezocht. Om jullie een beeld te geven van lounges, hotels en vluchten heb ik de volgende artikelen geschreven:

Beeldmateriaal: MdTurck

Overzicht

Publicatie Datum

31 May 2019

Voordelen

- Vlak bij de gates van de B-Pier
- Compacte en overzichtelijke lounge.
- Netjes, strak en modern ingericht.
- Verschillende dranken en kleine gerechtjes.
- Leuk uitzicht op de gates en arriverende en vertrekkende vluchten.
- Prettige banken.
- Lounge beschikt over verschillende faciliteiten die bezoek aangenaam maken.

Nadelen

- Heb je geen gratis lounge toegang, dan is €40,- best veel om te betalen. Ook al is het een mooie lounge met verschillende functionaliteiten.

Sfeer

Service

Ruimte

Voorzieningen

Eten+Drinken

Value

Algemene Waardering

Conclusie

De Primeclass Business Lounge op de luchthaven van Riga Airport is een mooie lounge. Er is gebruik gemaakt van rustige kleuren en houttinten, wat het verblijf aangenaam maakt. Ook is er gezorgd voor verschillende ‘hoekjes’ waardoor je toch wat rustig kan zitten, zonder dat je ‘last’ hebt van de andere reizigers in de lounge. In ieder geval in de ochtend/begin middag is er een prima aanbod van eten en drinken. Het zou wel fijn zijn als dit gedurende dag veranderd. De lounge bevindt zich ook dicht bij de B-pier, dus je bent vlot bij het vliegtuig.

5 min leestijd">
3.3

Reacties

 1. Ameling zegt

  Ik vloog ruim een jaar geleden ook op Riga, AirBaltic met KL-vluchtnummer, maar mij werd de toegang tot de lounge geweigerd (economy/platinum flying blue)

 2. Ruud zegt

  Business class met AirBaltic? Waarom zou je dat doen? Ik vind het echt één van de meest crappy airlines die er in Europa is. Je betaalt er naar allerlei bestemmingen de hoofdprijs voor en je krijgt niet eens een glaasje water in economy class. Business class heeft iets meer beenruimte en wellicht drankjes en eten, maar voor de rest heb je er niets aan en kost het wel ruim het dubbele of meer, regelmatig is business class ook helemaal leeg als ik ermee vlieg. Het personeel is ook niet heel erg vriendelijk, maar aangezien je toch niets van ze te verwachten hebt is er meestal ook geen interactie mee.

  De overhead luggage bins in veel AirBaltic-vliegtuigen zijn ook nog eens aangepast zodat er minder in past (wellicht omdat men er anders te veel gewicht in paatst?). Het is echt een baggermaatschappij. Er zijn budgetmaatschappijen die beter opereren (Wizz Air aan boord is beter dan Air Baltic, is mijn mening, economy dan).

  @Ameling: als je een KL-vluchtnummer hebt met AirBaltic, en je bent Gold of Platinum, dan mag je de lounge op Schiphol in. Je ticket wordt standaard geweigerd bij het apparaat dat automatisch scant, en iemand aan de balie moet handmatig dingen checken, en dan blijkt altijd (na wat gedoe) dat het gewoon mag. In Riga vraag ik me inderdaad af of het zomaar kan bij een lounge die geen SkyTeam-lounge is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *