Bestemmingstips: Roadtrip Litouwen & Letland deel 16 min leestijd

Bestemmingstips: Roadtrip Litouwen & Letland

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Tijdens mijn trip in Litouwen en Letland heb ik meerdere plaatsen bezocht. Mijn reis begon in Litouwse hoofdstad Vilnius. Hier kun je prima voor drie dagen blijven, alvorens je reis voort te zetten naar bijvoorbeeld Trakai, Kaunas en verder. In dit artikel zal ik ingaan op enkele bestemmingen tijdens mijn roadtrip door Litouwen & Letland.

Goed voorbereid op weg

Om een roadtrip te maken heb je uiteraard een auto nodig. Vaak boek ik dit bij Rentalcars.com, ditmaal bij CarTrawler. Dit was voordeliger, en aangezien de medereiziger over een Flying Blue American Express Platinum Card beschikt, was een verzekering voor de auto niet nodig. Dit vanwege de verzekering die bij deze kaart inbegrepen is. De auto werd geleverd door het autoverhuurbedrijf ADCRent.com. Dit verhuurbedrijf zit dichtbij het vliegveld. In 10 minuten kun je hierheen lopen vanuit de terminal. Het bedrijf verhuurt moderne auto’s, zelf had ik een Volkswagen Polo.

Trakai

Op een uur rijden vanuit Vilnius ligt een klein dorpje genaamd Trakai. Deze plaats staat bekend om de verschillende meren in het gebied en het Trakai Island Castle. Trakai beschikt over authentieke houten huisjes in allerlei kleuren. Parkeer je auto iets verder van het kasteel en wandel dan door dit kleine dorpje richting het eiland waar het kasteel zich bevindt (let op dat je moet betalen voor een parkeerplaats). Onderweg kom je ook nog langs verschillende restaurants waar je heerlijke lokale gerechten kunt eten, probeer bijvoorbeeld de Kibinai eens. Dit is een pasteitje van deeg met vulling, erg lekker!

Zeker niet te missen is uiteindelijk Trakai Island Castle. Dit kasteel ligt op het eiland in het Galvémeer. In de 14e eeuw is men al begonnen met de bouw van dit kasteel door Kęstutis, hij was prins van het vorstendom van Litouwen. In 1409 werd onder toeziend oog van Vytautas de Grote het kasteel voltooid.

Deze diashow vereist JavaScript.

Na o.a. de Slag bij Tannenberg werd het kasteel een woonresidentie en later ook zomerverblijf van verschillende grootvorstinnen en koninginnen. Tegenwoordig is het kasteel een mooie plek om te bezoeken. Wandel rondom het kasteel en ga ergens langs het water zitten om te genieten van het uitzicht. Je kunt ook een waterfiets of kano huren om over het meer te varen. Zeker ook een mooie manier om het gebied te ontdekken.

Bestemmingstips: Roadtrip Litouwen & Letland

Kaunas

De volgende stad op de route is de tweede stad van het land: Kaunas. Bij deze stad komen twee rivieren samen, namelijk de Nemunas en de Neris. Toen Litouwen in de twintigste eeuw geannexeerd werd door Polen werd Kaunas de hoofdstad en was er een opleving van de lokale industrie. De stad heeft genoeg te bieden voor een bezoek van 1 of maximaal 2 dagen.

Bestemmingstips: Roadtrip Litouwen &Letland
Confluence Park

Het kasteel van Kaunas en Confluence Park is een goed startpunt van je verkenning van de stad. Hier kun je een flinke wandeling maken. Loop richting het Kaunas Castle en struin door de kleine straatjes. Bij het kasteel zijn regelmatig optredens. Check hiervoor de lokale VVV website. Na een bezoek aan het kasteel wandel je door naar het park waar de twee rivieren samenkomen. Rondom het Confluence Park heb je vele historische panden met enkele musea. Als je genoeg gezien hebt wandel dan ook door de achterliggende straatjes. Hier vind je vele restaurants en cafe’s die traditionele gerechten en drankjes serveren.

Deze diashow vereist JavaScript.

Heuvel van Kruizen

Op weg naar Letland zijn er enkele interessante plekken om te stoppen. Op het platteland zelf is niet zoveel te beleven. Uitgestrekte weilanden wisselen slaperige dorpjes af. Let onderweg goed op, want ineens is er een afslag die je brengt naar de Heuvel van Kruisen. Niet enorm goed aangegeven, dus gebruik zeker je navigatiesysteem. ‘The hill of crosses’ is een waar pelgrimsoord. Duizenden en duizenden kruizen zijn hier geplaatst. In de geschiedenis zijn ze ook weer vaak verwijderd door de overheersers die Litouwen gehad heeft. De kruizen staan voor hoop, liefde, vrede en opoffering, aldus Paus Johannes Paulus II tijdens zijn bezoek in 1993. Het is voornamelijk indrukwekkend om al die kruizen zo bij elkaar te zien.

Deze diashow vereist JavaScript.

Voordat je bij de Heuvel van Kruizen aankomt kom je aan bij een parkeerplaats waar je de auto kunt parkeren. Vanuit hier wandel je prima langs en over de heuvel. Achter de heuvel is een klooster gebouwd voor monniken. Zeker de moeite waard om nog even heen te wandelen.

Rundale Pils

Je rijdt gemakkelijk via de snelweg vanuit Litouwen naar Letland. Er zijn verschillende grensovergangen. Een daarvan, via de A12 die overgaat in de A8, is in de buurt van Rundale Pils. Dit Paleis is zeker de moeite waard tijdens een roadtrip door Letland en Litouwen. Het is overigens ook gemakkelijk te bezoeken als je alleen naar Riga gaat, het is namelijk maar 70km verderop.

Deze diashow vereist JavaScript.

Tussen 1736 en 1340 is het gebouwd voor de Koerlandse Hertog Ernst Johann Biron. De architect van dit gebouw is ook de architect van het Winterpaleis in Sint Petersburg. Het Paleis van Versailles is als voorbeeld genomen van dit paleis. Het is groot met mooie tuinen. Wandel zeker door deze tuinen tijdens je bezoek aan het Rundale Pils. Je kunt in het paleis verschillende tours boeken. Bij de ene kun je meer kamers bekijken dan bij de anderen.

Jurmala

Onderweg naar Riga kun je ook nog naar het strand. Bezoek bijvoorbeeld Jurmala strand. Dit strand is van vroeger uit erg bekend bij de Russen, die hier graag komen. Enkele bekende Russen die hier vaak kwamen waren Brezjnev en Chroesjtsjov. Jurmala betekent zeeplaats of strand in het Lets en is een prettig toevluchtsoord op warme dagen. Zowel het strand als de stad kent vele oude gebouwen en ook houten huizen in Art-nouveaustijl.

Bestemmingstips: Roadtrip Litouwen & Letland
Foto: Raul Cortez999

In een volgend artikel zal ik mijn roadtrip voortzetten door Letland en Litouwen. Dat gedeelte van de reis gaat meer richting het oosten van de landen.

Artikelenreeks

Tijdens mijn reis naar Litouwen en Letland ben ik dus vertrokken vanuit Amsterdam. Onderweg heb ik gebruik gemaakt van verschillende faciliteiten, maar ook verschillende plekken bezocht. Om jullie een beeld te geven van lounges, hotels en vluchten heb ik de volgende artikelen geschreven:

Beeldmateriaal: MdTurck

Reacties

 1. Van Gooiland zegt

  Wat Trakai betreft is een waarschuwing op zijn plaats: men mijde het kasteel beslist tijdens het hoogseizoen. Zelfs daarbuiten kan het erg druk zijn, want de toeristen worden met busladingen tegelijk aangevoerd. Niet voor niets is er in het kasteel zelf éénrichtingverkeer ingesteld. Het is een gedrang van jewelste, en de trappen en gallerijen zijn erg smal. Op topdagen raken de gemoederen soms zo verhit dat de toergidsen bijna vechtend over de keien rollen.

  Trakai is natuurlijk ook een kitscherige bedoening. Het kasteel is grotendeels nieuwbouw op de oude ruïne, en de tentoongestelde voorwerpen zijn van heinde en verre aangevoerd. Het merendeel heeft nauwelijks enig raakvlak met het kasteel zelf. De opgestopte (en erg stoffige) leeuwen en beren zijn daar een mooi voorbeeld van. Ook de glas-in-lood ramen zijn erg smakeloos.

  Voor Kaunas geldt hetzelfde als voor Vilnius: men verblijve bij voorkeur in een klein hotel gevestigd in een historisch gebouw. Pažaislio vienuolynas (het Pažaislis klooster) gelegen aan het Kauno marios (meer) is zeer aan te bevelen, en het heeft nog een uitstekend restaurant ook.

  Terzijde zij vermeld dat Kaunas (het Poolse Kovno) nogal berucht is vanwege een afgrijselijke pogrom in 1941 (probeer Google Images “Kovno garage massacre”)

  Voor Rundāles pils is dezelfde waarschuwing als voor Trakai op zijn plaats: blijf uit de buurt op drukke dagen. Het paleis is gelukkig veel groter, maar dat is de parkeerplaats voor bussen ook! Het paleis ligt midden in het niets, op het platteland tussen de boerderijen in. Je zou bijna denken dat het van een voorbij rijdende vrachtwagen gevallen is, zonder dat het de chauffeur opviel.

  En dan die heuvel vol kruizen . . . tja . . . niet om aan te zien! Maar ik ben dan ook niet gelovig.

  Dat er op het platteland “niet zoveel is te beleven” is niet helemaal waar. Litouwen stikt van de kastelen en kasteeltjes, en voor de natuurliefhebber zijn er diverse nationale parken. Žemaitijos nacionalinis parkas, om maar een voorbeeld te noemen. In dat park zijn ook nog Russische ICBM silo’s te bezichtigen uit de Sovjet tijd.

  Tot slot: het wegennet in zowel Litouwen and Letland is in het algemeen uitstekend, ook op het platteland (daar mogen ze de EU belastingbetalers dankbaar voor zijn). De enige uitzondering is eigenlijk Riga, in de stad zelf zijn de wegen beroerd. Hier en daar buiten de steden zijn er nog wel onverharde wegen, maar dat zijn er niet veel meer.

  • Marco zegt

   Beste van Gooiland,

   Bedankt voor de tips!
   Afhankelijk van de tijd die je hebt om een gebied te verkennen moeten er uiteraard keuzes geworden.
   Tijdens de reis was Trakai erg rustig en herken ik me dan ook niet in de drukte die je aanhaalt (maar dat is vast te zien op de foto’s).
   Het paleis had inderdaad een flinke parkeerplaats, dus ik verwacht inderdaad dat het hier flink druk kan zijn. Echter wel de moeite om te bezoeken! En Versailles is natuurlijk ook lekker druk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *