Bestemmingstips: Met de Amtrak trein door de Midwest van Amerika – Kansas City en St. Louis11 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het is tijd voor een nieuwe reis door de Verenigde Staten. Deze keer reis ik met de Amtrak trein door de Midwest van Amerika en in deze bestemmingstips lees je er alles over. Na een vlucht met KLM in Premium Comfort reis ik per trein van Kansas City naar St. Louis en mijn eindbestemming Chicago. In dit artikel geef ik je verschillende tips over wat je kunt doen en bekijken in Kansas City en St. Louis de Midwest. Chicago volgt in deel 2.

Amerika verkennen per Amtrak trein

Voor mij spreekt de Amtrak trein echt tot de verbeelding als het gaat om het verkennen van de Verenigde Staten. Het aanzienlijke spoornetwerk van bestemmingen en vooral de grote Amtrak treinen staan wat mij betreft garant voor een mooi reisavontuur. De Nederlandse en Belgische spoorwegen vallen daarmee toch een beetje in het niet.

Eerder reisde ik al eens van Vancouver naar Seattle met de Amtrak Cascades trein. Maar deze keer ging de treinreis door de Midwest van Amerika en daar lees je in deze bestemmingstips alles over! Het idee voor deze reis vond zijn oorsprong in de wens om Chicago eens te bezoeken. Maar 10 dagen naar deze stad aan Lake Michigan vind ik wat te veel. Daarom keken we verder naar andere interessante plekken om te bezoeken. Uiteindelijk plannen we een reis dwars door de Midwest van Amerika, waar je in deze bestemmingstips alles over leest.

Trip Report: Comfortabel met Amtrak Lincoln Service van Kansas City naar St. Louis

Mijn treinreis in de VS begint in Kansas City. Vanuit hier reizen we na een aantal dagen door naar St. Louis. Beide steden liggen in de staat Missouri. Vanuit St. Louis steken de we staatsgrens over naar Illinois waar de reis eindigt in het iconische Chicago. In totaal is de reis bijna 900 kilometer. Met de auto duurt deze trip iets langer dan 8 uur. Met de Amtrak trein is de rit zo’n 11 uur, maar je reist dan natuurlijk op een heel andere manier.

Check ook onze Trip report over de Amtrak treinreis van Kansas City naar St. Louis. We hebben er ook een leuk filmpje bij gemaakt!

Boeking bij Amtrak

De treintickets kocht ik direct bij Amtrak zelf. Deze zijn gemakkelijk online aan te schaffen via de website. Ik vond treintickets ook niet duur, gezien het feit dat je best lang in de trein zit. Bovendien heb je de garantie op een zitplaats. De kosten voor de tickets waren $ 25 per persoon per rit. Dus van Kansas City naar St. Louis kost $ 25 en door naar Chicago kost nog eens $ 25. In totaal betaalde ik dus $ 50 per persoon voor de totale rit van zo’n 11 uur. Dat is omgerekend iets meer dan € 45.

Trip Report: Comfortabel met Amtrak Lincoln Service van Kansas City naar St. Louis

Kansas City

De reis begint in Kansas City. Dit is de eerste stad in deze bestemmingstips over de Midwest van Amerika. Het bijzondere is dat deze stad in twee staten ligt. Je hebt een deel in Kansas en een deel in Missouri. Eigenlijk gaat het om twee verschillende steden die letterlijk naar elkaar toe zijn gegroeid. Kansas City in Missouri is echter wel de grotere van de twee. Dit is dan ook het deel waar ik het meeste heb gezien. Overigens denk je bij een bezoek aan de VS misschien niet direct aan Kansas City. Toch is er genoeg te zien en te doen in de stad die bekend staat om haar jazz en barbecuesaus (ja je leest het goed).

In Kansas City verbleef ik in twee hotels. Check hier de review over The Westin Kansas City at Crown Center. En vergeet ook niet de review van het prachtige 21C Museum Hotel ‘The Savoy’ Kansas City te bekijken.

Kansas City – Musea

Voor de kunstliefhebbers kan ik twee museums zeker aanraden. Ze zijn beiden gratis te bezoeken, dat is weer mooi meegenomen natuurlijk. Je kunt uiteraard een donatie geven na je bezoek. Tegenwoordig kan dat ook gewoon contactloos met je American Express kaart, ideaal!

Allereerst is een bezoek aan The Nelson-Atkins Museum of Art een tip. In het gigantische park rondom het museum is al heel wat te zien en te beleven. Zo vind je er vier gigantische badmintonshuttles verspreid over het terrein. In het Sculpture Park is echter nog veel meer te zien. Binnen in het museum zijn veel kunstwerken en objecten te bekijken. Eigenlijk is er van elke belangrijke tijdsperiode en nagenoeg elk continent wel iets bijzonders te bekijken.

Het tweede kunstmuseum dat leuk is om te bezoeken is het Kemper Museum of Contemporary Art. Dit museum is een stuk kleiner, maar heeft bijzondere moderne kunstwerken. Daarnaast is er een leuk kunstcafé waar je letterlijk tussen de kunstwerken een kopje koffie kunt drinken. Ook hier is de toegang gratis. Je kunt zelf een donatie doen.

Tot slot nog een tip voor een heel ander type museum: National WW1 Museum & Memorial. Dit is het monument tegenover Union Station. Het complex werd in 1926 geopend als herdenkingsplek voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het is mogelijk om voor $ 6 per persoon de toren te bezoeken. Vanuit de top heb je een panoramisch uitzicht over de omgeving. Het museum zelf heb ik niet bezocht, maar dit kan vanaf $ 18. Het is ook mogelijk om met een combinatieticket alle exposities en de toren te bezoeken. Dit kost $ 25 per persoon.

Kansas City – leuke wijken

In de stad zijn diverse wijken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan het Power & Light District. Hier vind je veel winkels, restaurants en cafés. En natuurlijk de bekende Power & Light neonverlichting die je echt gezien moet hebben als je in Kansas City bent geweest. Iets ten noorden van Power & Light vind je het Library District. Hier is ook het 21C Museum Hotel te vinden. In dit district kun je ook de Giant Bookshelf bekijken.

Als je van shoppen houdt dan is de Country Club Plaza een leuke plek om te bezoeken. Je vindt hier heel veel winkels (meer dan 120), voornamelijk van de grote (mode)merken. Maar er zijn ook boekenwinkels, toeristenwinkels en diverse restaurants. Alle gebouwen zijn opgetrokken in Spaans-Moorse architectuur.

Een wijk die zeker niet op je reisplanning mag ontbreken is River Market. Dit gebied ligt net onder de Missouri River. Je vindt hier diverse winkels, marktjes en veel restaurants en cafés. Als je tijd hebt kun je richting het water wandelen, vanaf het observatiedek heb je uitzicht over de rivier en de omgeving. De gratis KC Streetcar heeft hier ook een halte.

Zin om een mooie wandeling te maken? Ga dan naar het Crossroads Art District. Hier kun je een groot aantal verschillende muurschilderingen bekijken. Ook zijn er veel kunstgalerijen. Voor een goede brunch of lunch kun je terecht bij Messenger Coffee op de hoek van Grand Boulevard en East 17th Street. Verder is de Green Lady Lounge een echte tip voor jazz liefhebbers (21+). Je betaalt een kleine vergoeding van $ 5 per persoon om binnen te komen, maar het is zeker de moeite waard. Er zijn twee verdieping waar live jazz muziek gespeeld wordt. De club is te vinden aan de Grand Boulevard 1809.

Als je per trein reist kom je sowieso in het grote Union Station (Amtrak Station) aan. Mocht je niet per trein reizen dan is het ook de moeite waard om even een kijkje bij en in het station te nemen. Achter het station is overigens ook een klein spoorwegmuseum met modeltreinen (gratis toegankelijk).

Trip Report: Reis snel en relaxt van Kansas City naar St. Louis met Amtrak Missouri River Runner | 318 Service

St. Louis

De tweede stop in de staat Missouri is St. Louis, ook hier zullen we bestemmingstips geven in dit artikel over de Midwest van Amerika. Na een rit van zo’n vijf uur komen we aan bij het St. Louis Gateway Transportation Center. Deze stad staat vooral bekend om de Gateway Arch. Een imposant bouwwerk dat als de toegangspoort tot het westen van de VS wordt gezien.

In de stad St. Louis verbleven we onder meer in het Magnolia Hotel, A Tribute Portfolio Hotel. Lees in deze review alles over onze ervaringen met dit hotel.

St. Louis – De stad

Het centrum van stad heeft niet heel veel te beiden. Hier vindt je voornamelijk hoge gebouwen met hotels, bedrijven en conferentiecentra. Het viel tijdens ons bezoek ook op dat veel gebouwen leeg staan. De pandemie heeft hier ook toegeslagen blijkbaar. Het is echter wel de moeite waard om overdag door de stad te wandelen om een indruk te krijgen van het centrum, bovendien staan er enkele mooie gebouwen.

Verder is er in het centrum nog het Citygarden Sculpture Park waar je doorheen kunt wandelen. Het park is voorzien van 25 kunstwerken van 23 kunstenaars uit 8 landen. Zo kun je er onder andere twee sculpturen van een wit konijn bekijken van de Nederlandse kunstenaar Tom Claassen.

Op loopafstand van het stadscentrum is ook het historische Union Station te bereiken. Dit prachtige gebouw was ooit het drukste treinstation ter wereld. Tegen het eind van de 19e eeuw en in het begin van de 20ste eeuw kwamen er regelmatig meer dan 100.000 reizigers per dag. Van die drukte lijkt weinig meer over. Het gebouw heeft in ieder geval de hoofdfunctie van station laten varen. Toch is het indrukwekkende gebouw zeker de moeite waard om te bezoeken. Neem ook even een kijkje in het St. Louis Union Station Hotel (nu Curio Collection by Hilton). In de Grand Hall is tegenwoordig een bar/restaurant gevestigd. Dagelijks kun je vanaf 17.00 tot 22.00 uur op het hele uur een licht- en geluidshow ervaren geïnspireerd op de ooit zo belangrijke functie van het gebouw.

S.t Louis – Gateway Arch National Park

De stad St. Louis staat zoals eerder al benoemd vooral bekend om de indrukwekkende Gateway Arch, te vinden in het Gateway Arch National Park. Het National Park is te vinden in het oosten van het stadscentrum aan de Mississippi River. Het park zelf is gratis toegankelijk en biedt een mooie afwisseling op de concrete jungle van de stad. Je kunt ook de rivier en de verschillende (spoor)bruggen vanaf hier bekijken.

De Gateway Arch zelf is ook aanrader om te bezoeken. Je kunt het museum onder de Arch bekijken. Deze expositie gaat over de geschiedenis van het land en richt zich voornamelijk op hoe de ontdekking van het westen van de VS in zijn werk ging. Het museum is ook zeer geschikt voor kinderen. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is echter de ‘Tram Ride to the Top’. Je kunt namelijk met een soort trammetje naar de top van de 192 meter hoge Arch. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Voordat je de tram naar boven neemt raad ik aan om de documentaire over de bouw van de Arch ook te bekijken.

Een kaartje voor de tram en de documentaire kost $ 15 per persoon (omgerekend € 12,75). Beschik je over een National Parks pass dan krijg je korting. Het is in de zomer ook mogelijk om een river cruise te doen, hiervoor is een toeslag. Wandel na je bezoek aan de Gateway Arch ook nog even door naar Kiener Plaza. Hier kun je leuke plaatjes schieten met het Courthouse onder de Gateway Arch.

St. Louis – Parken

Er zijn nog twee parken die je ook gezien moet hebben als je St. Louis bezoekt. Allereerst is er LaFayette Park en omgeving. Je kunt het beste een taxi pakken om hier naartoe te gaan. Afhankelijk van het tijdstip is dit prima betaalbaar. Het park zelf is leuk om doorheen te wandelen en de wijk is sowieso de moeite waarde door de statige herenhuizen in Victoriaanse stijl. Tijdens mijn bezoek at ik bij restaurant Polite Society, een tip die ik van de locals kreeg.

Een ander park dat je kunt bezoeken is Forest Park. Dit park ligt wel een stukje buiten de stad, maar met de blauwe of rode metrolijn ben je er zo (stap uit bij halte Forest Park-DeBaliviere). Het park was in 1904 toneel van de Summer Olympics. Tegenwoordig vind je er een theater en enkele museums. Voor de liefhebbers is er ook een golfbaan. En als je in de buurt bent is het ook de moeite waard om de campus van de Washington University in St. Louis even te bekijken. Voor een pauze tijdens het wandelen beveel ik een van de cafeetjes in het park aan of Kaldi’s Coffee on Skinker.

St. Louis – Bereid je trip goed voor

In deze bestemmingstips over Midwest van Amerika is een waarschuwing voor het bezoek aan St. Louis echter wel op z’n plaats. St. Louis schijnt een van de meest criminele steden van de VS te zijn. Voor sommige plekken in de stad raad men toeristen af om überhaupt nog op straat rond te lopen. Neem ‘s avonds sowieso een taxi in plaats van het openbaar vervoer. En altijd goed op je persoonlijke eigendommen (minder meenemen is natuurlijk beter).

Tijdens mijn bezoek aan de stad heb ik niet echt vervelende dingen meegemaakt, maar als je op internet de nieuwsartikelen leest denk je er wellicht anders over. Anderzijds laat het wel zien wat de gevolgen kunnen zijn van een afwezige overheid, grote kansenongelijkheid en sterke segregatie van bevolkingsgroepen.

Foto’s Bestemmingstips Midwest Amerika: InsideFlyer – Christian

Reacties

  1. Van Gooiland zegt

    Het komt er dus op neer dat er in beide steden eigenlijk geen klap te zien of te doen valt. Tenminste, niets dat intressant genoeg is om er helemaal naartoe te reizen. Zonde van je tijd, geld en moeite. Parken en tweederangs musea vind je overal. En ja, ik ben er meerdere malen geweest, maar dan om andere (en goede) redenen. In de VS is ontzettend veel te zien en te beleven, ik zou deze twee steden niet eens onderaan de lijst zetten. Hetzelfde geldt overigens voor bijna alle steden in dat land, inclusief Chicago. O’Hare kan een goede keus zijn voor wie in dat deel van de VS moet zijn, en Forest River is een prettige woonwijk, maar daar is zo ongeveer alles mee gezegd.

    En dan Amtrak . . . . Tja, het kan een goede keus zijn voor wie genoeg geld heeft voor een bedroom/suite; tijd zat heeft; en het niet erg vindt als de trein vele uren vertraging oploopt. Maar geef mij maar een (huur) auto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *