Vijf tips voor een goede voorbereiding van je reis5 min leestijd

Vijf tips voor een goede voorbereiding van je reis

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Of je nu wel of geen ervaren reiziger bent, het voorbereiden van je reis is eigenlijk altijd wel belangrijk om er het beste uit te halen. Bijvoorbeeld omdat je toch wel wilt weten waar je heen gaat en wat je van je omgeving kunt verwachten, of om te weten waarop je moet letten qua visa. Er zijn een aantal zaken die vooraf wat tijd kosten, maar je daarna een (hopelijk) onbezorgde reis bezorgen. In dit artikel zetten we een eerste aantal vijf tips voor je op een rijtje om je reis goed voor te bereiden.

Ontdek je bestemming

Waar ga je eigenlijk heen? Is het in Europa, of daarbuiten? Is het voor zaken of voor een relaxte vakantie? Het zijn eigenlijk al belangrijke vragen waarover je even moet denken. In elk land zijn er andere normen en waarden die erg verschillend kunnen zijn van bijvoorbeeld Nederland. Helaas vergeten we dit wel eens en lopen we op locatie wellicht toch tegen bepaalde zaken aan. Denk bijvoorbeeld aan het weer. Is het op je locatie erg warm? Dan pak je logischerwijs een korte broek of een jurkje in. Maar is dat wel oké op je bestemming? Of reis je juist met twee vrouwen of twee mannen. Is het oké om samen op één kamer te overnachten. Denk dan bijvoorbeeld ook na of je misschien twee aparte bedden neemt of juist toch een groot bed.

Goed het maakt ook niet uit waar je heen gaat, maar lees je goed in op de bestemming. Wat is het weer, wat zijn bepaalde regels, normen en waarden. Wat is je doel van je reis, wat ga je er doen, wat wil je bezichtigen? Daarop pas je namelijk de inhoud van je koffer weer aan. Wellicht denk je: “dat is toch logisch?”, maar denk er maar eens over na 😉 . Check daarnaast ook even wat het reisadvies is van de bestemming waar je heen gaat. Dat kun je hier doen.

Visum vereiste?

Ga je ergens heen waar je niet alleen met je Nederlandse ID of Paspoort heen kunt? Dan heb je wellicht een visum nodig. Vaak kun je er op Google al snel achter komen wat de visumvereiste is van een land. Ook op deze website heb je een handig overzicht van of je wel of geen visum nodig hebt. Voor sommige landen is een Visum On Arrival al voldoende. Je hoeft vooraf dan niet zo veel te doen. Op het vliegveld of de haven kun je dan een visum aanvragen en betalen. Voor sommige landen moet je een online aanvraag doen, waarna je wel of geen toestemming krijgt. Bij weer andere landen moet je een visum ophalen op een ambassade of consulaat. Het aanvragen van visa kan soms erg lastig zijn en veel werk. Van de andere kant is het ook wel erg leuk, het is per slot van rekening toch het begin van je reis. Verschillende bedrijven zijn opgericht om je uit de brand te halen om voor je het visum aan te vragen. Mocht je dat willen dan kun je dat via Google vinden.

Vijf tips voor een goede voorbereiding van je reis

Hier een aantal artikelen die we eerder al geschreven hadden over visums:

Het aanvragen van een ESTA voor een reis naar de Verenigde Staten kun je hier doen. Een ETA voor Canada aanvragen kan hier. Liever naar Australië, check dan hier de vereiste.

Geldigheid paspoort

Hierboven schreven we al over een visum dat wellicht nodig kan zijn voor je bestemming. Maar wat zeker even belangrijk is, is natuurlijk de geldigheidsduur van je paspoort of identiteitskaart. Voor sommige landen moet identiteitsbewijs nog zes maanden geldig zijn nadat je arriveert. Voor andere landen is het langer, voor andere is het weer korter. Via deze website van de Rijksoverheid kun je op zoek naar de websites van de betreffende ambassades of consulaten. Op die websites is de informatie te vinden over de geldigheid van je paspoort of identiteitskaart.

Dataroaming

Yes, bijna aangekomen op bestemming! Is het buiten Europa? Dan kun je geen gebruik maken van je bel- en internetbundel uit Nederland. Helaas hoor je wellicht wel vaker in je omgeving dat men toch een hoge(re) telefoonrekening heeft gekregen omdat men is vergeten de dataroaming uit te zetten. Zelf maakte ik dit een poos geleden mee op mijn reis naar Mumbai. Ik was net geland en zette mijn telefoon aan. Ik wilde de dataroaming nog uit zetten, maar ik was eigenlijk al te laat. Vele appjes en andere berichten kwamen al binnen. Dat tikte al gauw door qua kosten, zonde van het geld natuurlijk. Blijf je wel binnen Europa, check dan de website van je provider om te zien in welke landen je bundel geldig is. Check het hier bijvoorbeeld voor KPN, T-Mobile en Tele2.

Vijf tips voor een goede voorbereiding van je reis
Foto van iPhoned

Met de auto in Europa

Op onze website schrijven we voornamelijk over reizen per vliegtuig. Echter is het ook interessant te weten waar je op moet letten met reizen met de auto. Voor nu focussen we even op reizen met de auto binnen Europa. Een hele poos geleden zijn er verschillende verdragen gemaakt tussen allerlei landen binnen Europa. Onder andere het Schengenverdrag. Dit heeft ons een hoop voordelen opgeleverd. Bijvoorbeeld niet meer bij de grens wachten voor de paspoortcontroles. Echter heeft de gezamenlijke Europese Unie nog niet voor alles een ideale oplossing. Wat te denken aan de vele verschillende regels over de inhoud van je auto. Ga je naar Frankrijk, dan moet je een alcoholtest in je auto hebben. Ga je naar onze oosterburen? Dan is een verbanddoos in de auto verplicht, terwijl dat in Nederland niet verplicht is. Op de website van de ANWB kun je van elk land zien wat je verplicht in je auto moet hebben of juist geadviseerd wordt in je auto te hebben.

Dan komt het ook steeds vaker voor dat je een milieuvignet of een tolvignet moet hebben. Ook dit kun je via de website van de ANWB terugvinden. Hier vind je meer informatie over de vignetten.

Voor ervaren reizigers zijn bovenstaande tips wellicht al vanzelfsprekend, voor anderen weer niet. Desalniettemin hopen we dat je een goede reis(voorbereiding) hebt naar je volgende bestemming!

Reacties

  1. Ameling zegt

    Nog even opletten bij online aanmelden (USA, Australië etc) of on line e-visa aanvragen (o.a. Birma, India): ga je googelen dan zijn er tal van fake websites die extra geld vragen.

    Wat roaming in het buitenland betreft: een goede optie is een lokale simkaart (ideaal als je toestel twee simkaarten kan hebben). Die zijn echter steeds lastiger te krijgen (identificatieplicht). In bijvoorbeeld China en India is het in ieder geval al een oeverloos gedoe. Birma daarentegen ging nog wel heel snel.

    Alternatief is een ”wereldpakket” bij je provider. Let daarbij wel goed op de prijsverschillen. KPN bijvoorbeeld hanteert Wereldbundel Voordeel en Wereldbundel Overig, waarbij WereldVoordeel voor meer gangbare landen (o.a. China en India) heel schappelijk is geprijsd. Wereld Overig is voor exotische landen als Mozambique en Birma, en is een stuk duurder. T-Mobile heeft maar één wereldtarief dat dichtbij het hoge KPN-tarief komt. Dan wordt het al snel vervelend (en onnodig) duur.
    Met één keer een voordeelbundel à € 39,99 red ik me prima in landen als China of India voor drie weken inclusief Google Maps en mijn dagelijkse Nederlandse krant. De bundel ”overig” is ruim vijftig euro en dan nog maar een vijfde van de omvang van de voordeelbundel.

    • Marco zegt

      Hallo Ameling,

      Inderdaad zijn er een hoop malafide bedrijfjes. Visum voor USA, Canada en Australië, maar ook voor vele andere landen kun je eigenlijk gemakkelijk zonder tussenpersoon aanvragen.

      Bedankt voor de tip over een wereldpakket of lokale sim. Inderdaad ook positieve en minder positieve ervaringen mee.
      Zeker omdat je op verschillende locaties je moet legitimeren etc. Bijv. ook Zuid-Afrika moet je je legitimeren, maar ging destijds nog vrij vlot.

      Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *