Gratis visum Wit-Rusland uitgebreid naar 30 dagen

Minsk Airport

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Goed nieuws voor reizigers die naar Wit-Rusland willen reizen! Sinds vorig jaar was het al mogelijk om voor een verblijf van 5 dagen een gratis visum te krijgen. Maar de maximale verblijfsperiode is nu uitgebreid naar 30 dagen! Dat geeft mogelijkheden om een uitgebreidere reis te maken door dit nog steeds wat onbekende land.

Belarus

Op 24 juli jl. heeft de president van het land een besluit gepubliceerd waarin de nieuwe regels staan. Ik kwam dit nieuws toevallig tegen omdat ik zelf wat aan het kijken was naar een mogelijk tripje naar Belarus, zoals Wit-Rusland internationaal heet. Maar ik had er nog niet eerder over gelezen in de media.

Het gratis visum voor maximaal 30 dagen geldt alleen bij binnenkomst op de luchthaven van Minsk. Maar er is in het voorjaar ook een gratis tiendaags visum geïntroduceerd, waarbij grensovergangen tussen Polen en Litouwen gebruikt kunnen worden. Daarover zo meer.

Voorwaarden

Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een gratis visum van maximaal 30 dagen? Allereerst dien je over een paspoort te beschikken die in de lijst van zo’n 80 landen staat.

visa free countries Belarus

Je kan het land alleen binnenkomen op Minsk International Airport met een internationale vlucht. Deze vlucht mag echter niet uit Rusland komen, aangezien vluchten uit Rusland als “binnenlands” worden afgehandeld.
Vanuit Nederland kun je alleen rechtstreeks vliegen van Amsterdam naar Minsk met Belavia, de Wit-Russische nationale airline. Vluchten met overstap worden onder andere aangeboden door LOT Polish Airlines, Lufthansa, AirBaltic en Ukraine International. En uiteraard dien je over een retourvlucht te beschikken, zodat het bewijs van de terugvlucht aangetoond kan worden.

Daarnaast dien je je te registreren bij de politie indien je meer dan 5 werkdagen in het land verblijft. Dit klinkt ingewikkeld, maar de hotels hebben de plicht om dit te regelen. Dus zolang je in een hotel verblijft, zal je hier geen extra moeite voor hoeven te doen.

Verder dien je een verzekeringsbewijs te kunnen overleggen waaruit blijkt dat Wit-Rusland (Belarus) onder de dekking valt en dat er minimaal een dekking van €10.000 is. Dit is bij je ziektekostenverzekeraar aan te vragen, maar je kunt eventueel ook in Minsk op het vliegveld een verzekering kopen voor tijdens het verblijf.

Tot slot dien je over voldoende middelen te beschikken en dat dien je aan te tonen. De minimale hoeveelheid is twee basiseenheden per dag. Een basiseenheid is 24,50 Belarussian Rubel. Omgerekend is dit ongeveer €10.

Belarus Rubel naar Euro
Belarus Rubel naar Euro (Bron: xe.com)

Reken dus grofweg op €20 per dag die je bij aankomst in contanten bij je moet hebben. Het maximale bedrag voor als je 30 dagen wilt blijven, is 50 basiseenheden, dus ongeveer €500. En ik zou het omhoog afronden, gezien de koers.

10 dagen gratis visum

Naast het hierboven genoemde visum bij aankomst op het vliegveld in Minsk is er ook een 10-daags gratis visum. Met dit visum kunnen grensovergangen met Polen en Litouwen gebruikt worden. Echter: dit visum is alleen geldig in een beperkt toeristisch gebied. Het is dan niet toegestaan om het hele land door te reizen!

Waar is het geldig? Er zijn twee regio’s rond de steden Grodno en Brest. Buiten deze gebieden is geen grens die je moet passeren, maar mocht je je in gebied begeven waar het visum niet geldig is, dan zou dat serieuze problemen kunnen opleveren.

Grodno Brest Touristische zones
Touristische zones rond Grodno Brest (Bron: belarusfeed.com)

Voorwaarden

Je kunt het land binnenkomen via de volgende grensovergangen:

Brest regio:
Auto: Brest (Terespol), Domachevo (Slovatichi), Peschatka (Polovtsy), Pererov (Belovezha)
Trein: Brest railway checkpoint (“Terespol”)
Vliegtuig: checkpoint “Brest Airport”

Grodno regio:
Auto: Bruzgi (Kuznitsa Bialostokskaya), Privalka (Raigardas), Lesnaya (Rudavka), Privalka (Shvyandubre)
Trein: railway checkpoint “Grodno”
Vliegtuig: checkpoint “Grodno Airport”

Naast een geldig paspoort en een bewijs van verzekeringsmaatschappij dat medische kosten gedekt zijn, is ook een “tourist permit” nodig. Deze is alleen te verkrijgen door een tour te boeken bij één van de officiële touroperators.

Meer informatie over dit visum is te vinden op de website van belarusfeed.com

Conclusie

Ik was aangenaam verrast om te lezen dat het 5-daagse visum nu uitgebreid is naar 30 dagen. Dat geeft toch heel wat meer mogelijkheden voor een bezoek aan dit land. Het gratis 10-daagse visum voor de regio’s Brest en Grodno vind ik minder interessant, maar het geeft wel degelijk mogelijkheden om eens wat van Wit-Rusland te zien als je daar toch al in de buurt bent.

Zelf ga ik zeker gebruik van maken van het 30-daagse visum, al zal dat nog wel een paar maanden duren. Heb jij al ervaring opgedaan met dit visum? Laat het weten in een reactie!

Meer informatie: officiële website van de Republiek Belarus

Visum vereisten en voorwaarden kunnen veranderen. Controleer daarom altijd zelf, kort voor vertrek, bij de ambassade de meest actuele informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *