Geen visum meer nodig voor Wit-Rusland2 min leestijd

Belarus Visa Sample

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Vanaf heel binnenkort is het niet meer nodig om een visum aan te vragen bij een bezoek aan Wit-Rusland. Tenminste, als je over een paspoort uit één van de EU-landen beschikt.
President Lukashenko van Wit-Rusland heeft gisteren een decreet getekend om voor in totaal 80 landen de visumverplichtingen gedeeltelijk op te heffen.

Update september 2018: https://insideflyer.nl/gratis-visum-wit-rusland-uitgebreid-naar-30-dagen/

Beperkingen

De maximale reisduur in Wit-Rusland is echter slechts 5 dagen. Als je langer wilt blijven, of na je verblijf door wilt reizen naar bijvoorbeeld Rusland, is een visum wel noodzakelijk. Het visumvrij reizen tot maximaal 5 dagen geldt voor 39 Europese landen, inclusief alle EU-lidstaten. Daarnaast geldt dezelfde regeling ook voor landen als Brazilië, de Verenigde Staten en Japan.

Grensovergang Wit-Rusland
Grensovergang Wit-Rusland

Binnenkomst van het land kan alleen gebeuren via de officiële grensovergangen aan de EU-grenzen, maar ook via de internationale luchthaven in Minsk. Ook op de luchthaven van Minsk moet je wel vanuit Europa binnenreizen. Kom je met een vlucht vanuit Rusland, dan is wel een visum vereist.

Ook dien je te beschikken over een geldig paspoort (logisch), voldoende financiële middelen en ziektekostenverzekering die tot minimaal € 10.000 dekt. Echter, het hoofd van de afdeling consulaire zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Wit-Rusland heeft gezegd dat er geen extra formaliteiten nodig zijn om het 5-daagse visum te krijgen.

De beperking van maar 5 dagen heeft ermee te maken dat er een regel geldt voor buitenlanders in Wit-Rusland om zich na 5 dagen verplicht bij de politie te melden om je te registreren. Door de maximale verblijfsduur van 5 dagen hoeven buitenlanders zich hier niet druk om te maken.

Reizen naar Wit-Rusland

Het is de bedoeling dat de nieuwe regeling gemakkelijker mensen naar Wit-Rusland trekt. Zakenreizen van mensen uit het bedrijfsleven als ook toeristen die geld in het laatje moeten brengen.

Amsterdam - Minsk
Amsterdam – Minsk

Met de auto is Wit-Rusland te bereiken via Duitsland en Polen, maar sneller is uiteraard het vliegtuig. Vanaf Amsterdam vliegt de Wit-Russische maatschappij BelAvia 6 dagen per week tussen Schiphol en Minsk.

BelAvia
Een Boeing 737 van de Wit-Russische maatschappij BelAvia

KLM heeft geen directe verbinding met Minsk, maar heeft wel een codeshare overeenkomst met BelAvia. Daardoor kan je wel met een KL-nummer rechtstreeks naar Minsk vliegen. Air France vliegt wel op Minsk, maar dat vereist dan een overstap in Parijs.

Mocht je binnenkort naar Wit-Rusland gaan of nu vanwege deze reden naar het land afreist, dan horen we graag je ervaringen!

Visum vereisten en voorwaarden kunnen veranderen. Controleer daarom altijd zelf, kort voor vertrek, bij de ambassade de meest actuele informatie.

Reacties

 1. rutger zegt

  Gaaf hoor, las het gisteren al op de Belarus Feed. De laatste dictatuur van Europa stond al een tijdje op het verlanglijstje.

 2. PJOTR zegt

  In oktober ga ik naar de voetbalwedstrijd Wit-Rusland – Nederland. Met WizzAir voor weinig geld van Eindhoven naar Kaunas, daarna voor nog minder geld per trein door naar Minsk. Visumvrijdom scheelt weer een hoop gedoe!

  • Roij Scholten zegt

   Volgens mij is de visumvrije regeling is alleen van toepassing als je via Minsk International Airport het land binnenkomt en verlaat! Kijk hier nog even goed naar!

   • JDB1990 zegt

    Information on visa-free travel via the checkpoint “Minsk National Airport”

    According to the Presidential Decree “On establishment of visa-free entry and exit of foreign nationals”, foreign citizens of 80 countries* can enter Belarus for up to 5 days** and exit from the territory of Belarus only through the State border checkpoint of the Republic of Belarus “Minsk National Airport”.

    The given order of visa-free movement through the airport does not extend to persons coming to Belarus by plane from the Russian Federation, as well as to those who intend to fly to the airports of the Russian Federation (such flights are considered as internal ones and do not have border control).

    The Decree also does not apply to foreigners paying official visits. Diplomatic, official, special and other passports equal to them are not covered by the above Decree.

    To enter the Republic of Belarus in the visa-free regime via the checkpoint “Minsk National Airport”, foreign nationals must have the following documents:

    – a valid passport or another substituting document for traveling abroad;

    – financial means: at least 25 Euro (or equal amount in dollars or Belarusian rubles) for each day of stay;

    – medical insurance with coverage for at least 10,000 Euros that covers the territory of Belarus.

    For citizens of Vietnam, Haiti, Gambia, Honduras, India, China, Lebanon, Namibia, Samoa a valid multiple visa of the EU member states or Schengen zone with a mark in passport on crossing the border of these states and tickets with confirmation of departure from “Minsk National Airport” within 5 days from the date of entry is a compulsory additional requirement.

    Source: http://mfa.gov.by/en/visa/visafreetravel/e0ced19bb1f9bf2c.html

    • marcel zegt

     ik heb gevlogen naar Vilnius(litouwen), dan met belavia(half uurtje) naar minsk. Is de goedkoopste oplossing.

     • Alena zegt

      Vanaf deze zomer vliegt Belavia ook van Brussel naar Minsk en als je op voorhand boekt, is helemaal niet duur-ik heb voor 3 tikets geen en terug 500 EUR betaald.

  • Marco koomen zegt

   Ik ben er afgelopen september 5 dagen geweest.minsk is echt een leuke stad.brandschoon.prachtige metro met prachtige stations.vriendelijke bevolking en megagoedkoop.ik ben zelf gek op socjetarchitectuur en dan kom je in minsk helemaal aan je trekken.ik ga dit jaar weer.

  • Gert zegt

   Ik kom al 15 jaar (vrijwel jaarlijk) in Belarus. Een heerlijk land. Veilig, schoon, goedkoop (voor toeristen) en vol van cultuur en historie. Ik vlieg meestal met Belavia. Keurige maatschappij, betaalbare tickets (meestal rond de 250 euro retour). Je kunt ook via Frankfurt, Warschau, Praag of Wenen, maar ik reis liever rechtstreeks. Tegenwoordig is de sfeer in het land meer ontspannen, ze zijn meer gewend aan toeristen en engelstalige plattegronden helpen om je weg te vinden in Minsk en andere grotere plaatsen. Ik ga tegenwoordig graag een lang weekend. Dat kan zonder visum en zonder registratieplicht als je binnen 5 werkdagen weer vertrekt. Dus donderdag heen, dinsdag retour kan zonder visum en registratie. Belarus is een aanrader!

 3. JDB1990 zegt

  Wit-Rusland staat bij mij ook hoog op het verlanglijstje. Is het al bekend wanneer deze regeling ingaat? Ik zie ook op andere websites geen specifieke datum vermeld staan.

  • Theo Theo Sikking zegt

   Ik heb gelezen dat het half februari al in werking treedt. Maar ik heb er nog geen officieel bericht van gezien…

 4. Marnix zegt

  Zelfs met visum is dit land een aanrader. Uiteraard wordt het nog interessanter als je 5 dagen kan verblijven zonder de rompslomp van de visum aanvraag. Minsk is een aanrader voor wie van cultuur houdt. Het eten is uitermate lekker en de prijzen zijn echt laag. Doen !

 5. jamal zegt

  visa bij aankomst geldt aan als men met het vliegtuig binnenkomt, las ik net ergens anders! en weet men hier op deze site of een invitaion letter verplicht is bij aankomst of is een hotel boeking ook voldoende..

 6. Eric zegt

  Voor wie naar Wit-Rusland wil: vorige zomer net Wit-Rusland bezocht. Ik ben er wel meer dan 5 dagen geweest (+/- 9 dagen).

  Op 5 dagen zou ik zeker Minsk, Nesvizh & Mir (kan op 1 dag met de publieke minibus), Brest bezoeken. Verder vond ik Grodno heel mooi en vooral ook Vytebsk, maar dat is misschien wat ver om alles op 5 dagen te doen. Het natuurpark Belavezjskaja Poesjtsja zou ik overslaan als ik in de plaats Vytebsk zou kunnen bezoeken.

 7. Johan666 zegt

  Ik ga 2 juni tot 6 juni naar Minsk, vrijdag tot dinsdag wie kan me wegwijs maken of weet interessante dingen te beleven, ik ben (senior) single en reis alleen, maar hoop niet alle nachten alleen te zijn, graag reacties.

  • marcel zegt

   Ik zou naar mir en Njasvizj gaan zijn makkelijk te doen als dagtrip vanaf minsk. ik ben zelf ook een soloreiziger, en kwam iemand tegen van 64 jaar. waar ik mee opgetrokken heb. Je kan verblijven in. Kom je van de luchthaven neem de bus 300 naar eindstation minsk-passazhirsky of stap halverwege uit bij metrostation urucca. Daar kun je naar metro station niamiha reizen, zeg maar het centrum.

   ik heb zelf gebruikt gemaakt van hostal revolution(metro station niamiha), je kan zelf boeken bij http://www.booking.com
   nog een intressante link: https://www.vliegveldinfo.nl/vliegvelden/minsk-airport/

   • Johan zegt

    Hallo Eric ik heb al een reis en een kamer geboekt en ik heb ergens gelezen dat je op airport MSQ moet binnen komen, en dat doe ik dan ook, toch bedankt groeten Johan.

   • Johan666 zegt

    Ik zit nog wel met een paar vragen, namelijk:
    Moet je nog wel een visum aanvraag formulier uitprinten en invullen,
    en heb je ook een pasfoto nodig? (voor bezoek 5 dagen)
    Heeft iemand hier ervaring mee?
    Ik hoor het graag, Groeten Johan

    • Johan666 zegt

     Ik ben inmiddels terug uit Minsk, er was wel strenge grens controle op vliegveld MSQ en je moet in het vliegtuig al een “visum aanvraag” invullen, heel kleine lettertjes maar zorg dat je een balpen in je handbagage hebt, je hebt geen pasfoto nodig.

 8. marcel zegt

  Als je naar belarus wilt reizen er staat 5 dagen maar als je op de luchtaven aankomt mag je nog 4 dagen blijven. De dag van aankomst is al een dag. Dit is wat verwarrend maar. Ik moest mijn vlucht wijzigen anders kwam ik het land niet in. Ook moet je echt een bewijs hebben dat je medische kosten gedekt zijn op papier tot 10.000 euro. Heb je die niet bij je dan kan je voor 2 euro per dag een extra verzekering bijkopen. Als je langer blijft dan je de vierdagen die je aangeeft op het visuminreisformulier dan maak je een overtreding en moet je visuminreis opnieuw beoordeeld worden., Ook zit er ook een boete aan en de kans dat je dan in de toekomst niet meer toegelaten kan worden. Verder is de douane op de luchthaven van minsk erg vriendelijk.

  • Johan zegt

   Oke Marcel, dankjewel ik denk dat ik alles goed heb, ik heb idd 5 dagen incl. aankomst en vertrek en ik heb ook een buitenland verklaring van de zorgverzekeraar, en heb bovendien bij de zelfde zorgverzekeraar een reis verzekering.
   Vriendelijk bedankt voor je informatie, groeten Johan.

 9. Ineke zegt

  Wij gaan binnenkort ook voor een paar dagen naar Minsk! Echt veel zin in.
  Vraagje: die 25 euro per dag, heeft iemand dat bij aankomst moeten laten aantonen of iets?
  En kun je daar gewoon makkelijk geld pinnen overal?

  • Johan666 zegt

   Hallo Ineke, ik heb geen geld hoeven tonen, maar een credit-cart is altijd voldoende en zorg dat je een balpen bij je hebt, je moet in het vliegtuig een formulier invullen met hele kleine lettertjes, ik heb gepind met een credit-cart en dat koste €4,50 als je bijvoorbeeld in een hotel of restaurant pint is het zonder kosten, en let wel 5 dagen is incl. de dag van komen en de dag van vertrek.
   Veel plezier, groeten Johan

   • Ineke zegt

    Bedankt voor de info! Zo komen we in ieder geval niet voor verassingen te staan daar.
    Ik bedacht mij net nog 1 vraag: weet iemand toevallig of je voor de accommodatie ook iets specifieks moet regelen? (ik lees namelijk wel dat dat moet bij de normale visa, dat je dan een uitnodiging of iets dergelijks nodig hebt). Wij hebben een reservering gedaan bij een airbnb nu, dus hoop niet dat we daar nog formulieren voor nodig hebben!

    • Johan666 zegt

     Hallo Ineke, ik ben er dit jaar drie keer geweest, één keer op een kamer bij mensen thuis via airbnb, één keer in een hotel en één keer bij een privé persoon thuis, ze hebben nooit ergens naar gevraagd, maar je moet dit wel invullen op het papiertje in het vliegtuig, ik heb het gewoon naar waarheid ingevuld en het was altijd goed.
     Veel plezier, groeten Johan

 10. JDB1990 zegt

  Zojuist geboekt voor 5 dagen in februari.
  Heeft er nog iemand tips voor vervoer richting Mir/Brest/Grodno?
  Is het goed te doen met de trein/bus of is het beter om een auto te huren?

 11. Wilfred zegt

  Ik ben deze zomer van plan om een dagtrip vanuit polen naar Wit Rusland te maken. Mijn idee is met de Fiets(ATB) de grens over te gaan. Het is mijn niet duidelijk of ik daartoe een visa nodig heb. Ik hoor tegenstrijdige berichten. Bijv. vanuit het vliegtuig Minsk niet maar verder wel. Weet iemand hoe het precies zit?

  • JDB1990 zegt

   Je kan het land alleen zonder visum binnenkomen op Minsk Airport. Als je met de fiets vanaf Polen komt zul je dus gewoon een visum aan moeten vragen.

 12. Jeroen zegt

  Ik kom aan per vliegtuig in Minsk en blijf er maximaal 4 dagen, in die periode wil ik graag per trein naar Litouwen heen en weer. Kan dit? En wat heb ik hiervoor nodig?

  • JDB1990 zegt

   In bovenstaande comments heb ik de tekst van het ministerie al gekopieerd. Er staat duidelijk dat entry en exit beide via Minsk Airport moeten. Je zult een ander visum moeten aanvragen als je tussendoor naar Litouwen wilt.

  • Johan666 zegt

   Hallo Simon, nee de dag van aankomst telt als een dag en de dag van vertrek ook en 3 dagen er tussen, probeer dus s’morgens aan te komen en s’avonds weer te vertrekken!

 13. Sven zegt

  Hey,
  Ik reis binnenkort af naar Minsk van donderdag tem maandag. Ik zou ipv een hotelkamer een appartement willen boeken. Mijn vraag is nu of ik voor die 5 dagen me moet laten registreren bij de овир of ovir om in orde te zijn om het land te verlaten.
  Mvg Sven

 14. Kalava zegt

  Zonder visum is geen toegang tot Belarus. Visum kost voor 3 dagen 12€. Grensovergang kan zomaar 3 uur duren. Sommige producten diein Belarus geproduceerd worden kan je 10% korting krijgen.
  Handige rekentool. Bedrag in Rubels delen door 2.4 is bedrag in €. Politie doet onverwachte controles zels op afgelegen wegen en houdt je staande met de vraag waar je naar toe gaat.

  Neem de tijd bij grensovergang. Sneller gaat het toch niet. Het kan zomaar 3 uur duren. Zorg wel dat je auto afgetankt is.

 15. Tom zegt

  Hallo ik had een ander soort vraag.
  Ik heb in december een lange tussenstop in Minsk (7 uur).
  Is het dan ook mogelijk om even een paar uurtjes de stad in te gaan of is het hebben van een verblijfplaats verplicht?

  • Theo Theo Sikking zegt

   Hoi Tom,
   Ja zou ik zeker doen! Volgens mij zou dat moeten kunnen. Ik ben er pas geweest en je hebt alleen een bewijs van je ziektekostenverzekering nodig. (even aanvragen). Of anders kun je ter plekke verzekering kopen.
   Er rijdt een shuttlebus iedere 20 à 30 minuten. Als je buiten komt, loop dan linksaf dan zie je het vanzelf. Bij de bus staat een automaat waar je kaartjes kan kopen en je kan betalen met creditcard.
   Houd er wel rekening mee dat die bus er wel een klein uur over doet. Vliegveld is ver buiten de stad!. Veel plezier!

   • Tom zegt

    Dank voor je reactie! Ik denk dat ik dan een taxi neem heen en weer gezien de beperkte tijd die ik heb. Ik zal na mijn bezoek nog een update geven of het inderdaad gelukt is!

 16. Johan 666 zegt

  Hallo Tom, ik zou zeker niet de stad in gaan als je een tussenstop hebt van 7 uur, je moet dan door de douane je verlaat immers het territoriale gebied, je mag blij zijn als je binnen een uur buiten staat, ik heb een taxi genomen, een enkeltje naar het centrum kost toch zo’n €30 maar ook bijna een uur reistijd dan ben je dus als het mee zit al 2 uur kwijt je moet ook een uur terug naar het vliegveld en als je van buiten het territoriale gebied komt moet je weer door alle controles en je moet weer 2 uur voor je vlucht op het vliegveld zijn,……….conclusie….Je neemt een groot risico en betaald €60 om misschien maximaal een uur tussen betonblokken te lopen in een stad waar je geen weg weet, …….Zo denk ik er over, ik zou het zeker niet doen. Veel plezier op je reis, groeten Johan.

  • Tom zegt

   Dank voor je reactie maar ik denk dat je het erg ruim neemt allemaal en erg overdrijft. Ik heb ervaring met langere overstaptijden en de stad in duiken (Dubai, Beiroet, Kiev, Sofia, Boekarest). De ervaring leert dat je meestal binnen een half uur buiten staat, dit was zelfs het beval in het erg strenge Libanon). Omdat het een tussenstop is hoef ik ook niet 2 uur van te voren aanwezig te zijn voor mij volgende vlucht, ik hoef immers geen bagage in te checken en heb al een boarding pass. Ik zie liever nog 1,5 a 2 uur van een stad waar ik niet 1,2,3 een vakantie heen zou boeken dan dat ik 7 uur moet wachten op een C-airport, dat is die €60 euro meer dan waard 🙂

   En een beetje adrenaline is goed op z’n tijd.

 17. Johan666 zegt

  Zo zie je maar dat niet alle mensen het zelfde zijn en denken maar ik hoor graag hoe het uiteindelijk geweest is en ik wens je een heel fijn verblijf in Minsk en je verdere reis…….Groeten Johan666

 18. Loepie zegt

  Ik ben van plan in het voorjaar vanaf Vilnius naar Minsk per trein te gaan, paar dagen Minsk en dan per trein verder naar Kiev.
  Is er dan een visum nodig?
  Ik kom er niet helemaal uit:-)

  • Theo Theo Sikking zegt

   Wat een leuke reis!
   Maar: je hebt in dit geval WEL een visum vooraf nodig! Dat kan via de ambassade, of via een tussenpersoon zoals de ANWB of andere visumbureaus.

 19. Loepie zegt

  Ok, bedankt voor de snelle reactie.
  Ik denk dat ik mijn trip dan maar iets aanpas, ik vind 120 euro visakosten (2 pers) voor een paar daagjes Minsk wat overdreven.

 20. Remco zegt

  weet iemand of de verzekeringsverklaring voor de ziektekostenverzekering met een dekking voor Wit-Rusland van minimaal € 10.000 in het Russisch vertaald moet zijn?

  • Theo Theo zegt

   Nee, dat hoeft niet. Een Engelstalige verklaring is goed.
   Ik heb met mijn zorgverzekering gebeld en ze hebben toen zo’n verklaring opgestuurd. Ik moest bij de zorgverzekering ook de data opgeven van de reis, dat stond ook in de verklaring.

 21. Marie zegt

  Goed om te weten dat je geen visum meer nodig hebt voor Wit-Rusland. Ik denk dat dit voor veel mensen erg handig is. Het bezoeken van familie wordt zo gemakkelijker bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *