Bestemmingstip: Mumbai City7 min leestijd

Mumbai City

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Afgelopen oktober stond er een citytrip naar Mumbai op de planning. Wellicht niet de eerste de beste bestemming om heen te gaan voor iedereen. Maar zeker een stad vol cultuur en historie en een enorme gastvrijheid. Deze citytrip stond in het teken van ontspanning en sightseeing. We besloten om het eerste deel van de citytrip wat rustig aan te doen. In een serie van enkele artikelen zal ik de trip naar Mumbai omschrijven. In dit eerste artikel ga ik in op de bestemmingstip Mumbai City, de volgende artikelen zullen zijn:

Visum

Voor India heb je een visum nodig. Deze kun je gemakkelijk online aanvragen. In het artikel van Theo kun je lezen hoe en wat.

Transport

Belangrijk om te weten voordat je naar Mumbai gaat is dat er genoeg te bezichtigen is voor ongeveer 1 week, maar niet altijd alles nabij het verblijf is. Zit je in het zuiden van Mumbai, dan is het ongeveer 20-40 minuten naar het noorden per auto, afhankelijk van of er files zijn. Vanuit het zuiden naar het noorden dus hetzelfde. Er zijn momenten geweest dat we zelfs nog langer in de taxi gezeten hebben. Via Uber hebben we verschillende malen een taxi gehuurd. Dit zijn prima taxi’s die je over het algemeen gemakkelijk naar je bestemming brengen. Taxi’s kunnen (nog niet) middels de UberApp betaald worden. Je moet ze dus contant in de taxi betalen.

Je kunt je ook per trein verplaatsen van noord naar zuid. Dit is een ware uitdaging en bijzonder! Het is niet te vergelijken met de treinreizen zoals wij dat kennen. Kaartjes koop je op de grotere stations bij het loket of automaat. Bij de kleinere stations vaak alleen bij het loket. Een tripje dat al gauw 40 minuten duurt per taxi kan ongeveer 20 minuten duren met de trein. Op het station is er altijd wel iemand die je kan helpen als je er niet uitkomt waar je moet zijn en wat je moet doen. De prijs is enorm laag! 10INR is het duurste dat betaald is voor 1 kaartje, dat is zo’n €0,13, geen geld dus.

Er is ook een metro in Mumbai, deze is echter nog voor een groot deel in aanbouw, er zijn veel vertragingen. Het deel dat al wel klaar is ligt in het noorden, en zul je niet zo snel gebruiken.

Treinticket Mumbai – 10 INR = €0,13

Zuid en midden Mumbai

In het zuiden van de stad is nog veel terug te vinden van de Britse koloniale tijd. Er zijn verschillende hotels, historische gebouwen en restaurants die een bezoek waar zijn. Ik zal ze er een aantal hieronder beschrijven:

Gateway of India

Gebouwd in 1911 ter herdenking aan het bezoek van Koning George V en Koningin Mary van Teck aan Bombay in 2011. Vanaf het water vaak een van de eerste gebouwen die je kunt zien. Veel ‘toeristen’ boten komen hieraan. Nabij de Gateway of India vind je het beroemde Taj Mahal Palace. Een groot en bekend hotel in Mumbai. Vanaf de Gateway of India kun je o.a. de boot nemen naar Elpehanta Island, in dit artikel schrijf ik daar meer over.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Een restaurantje om de hoek bij de Gateway of India. Hier verkopen ze vers gemaakte gerechten, van pasta’s tot broodjes. Ook kun je taartjes kopen om hier lekker op te eten of zelfs mee te nemen voor onderweg.

Deze diashow vereist JavaScript.

Chhatrapati Shivaji Terminus

Het grootste treinstation van de stad, en een van de drukste ter wereld. Het is gebouwd tussen 1878-1888 in Neogotisch Victoriaanse en Indische bouwstijlen. Het is bijzonder om er zowel overdag als in de avond voor te staan. Je kunt hier mooie foto’s maken, maar kijk uit, het is er een drukte van jewelste! Binnen zijn er loketten en automaten waar je treintickets kunt kopen. Bij de perronen is het ook erg druk, mensen springen uit treinen, over sporen naar het volgende perron, net wat anders dan op Amsterdam Centraal.

Deze diashow vereist JavaScript.

Oval Maiden | Rajabai Clock Tower

Houd je wel van een potje cricket, of een wandeling door het park, dan is dit de plek waar je moet zijn. In dit ovale park kun je lekker wandelen of kijken naar de vele potjes cricket die hier worden gespeeld. Aan de westkant van het park ligt de Maharshi Karve straat, in deze straat staan veel Art Deco gebouwen. Aan de oostkant van het park liggen enkele prominente gebouwen, denk aan de High Court, Universiteit van Mumbai en de Rajabai Clock Tower.

Deze diashow vereist JavaScript.

Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya

In dit gebouw herbergt een groot museum met meer dan 50.000 beelden, schilderijen en andere voorwerpen uit de geschiedenis. Het is zeker de moeite om hier (op een regenachtige dag) een bezoek te brengen aan dit museum. Er hangt zelfs een portretschilderij van Johan van Oldenbarnevelt en een schitterend schilderij met het Zwaard van Damocles.

Deze diashow vereist JavaScript.

Dharavi Slum

Nog nooit een sloppenwijk van dichtbij gezien, dan is dit je kans daar verandering in te brengen! Zorg dat je wel van tevoren een tour boekt. Wij hebben dat gedaan bij Reality Tours en Travel. Een organisatie die 80% van de inkomsten in projecten stopt in de sloppenwijken in Mumbai. De tour kost ongeveer €12,- per persoon en is zeker de moeite waard. Samen met een local ga je door deze gigantische wijk. In 2000 zijn alle sloppenwijken op dat moment gelegaliseerd, waaronder de Dharavi Slum, de grootste met meer dan 1 miljoen inwoners en een jaaromzet van US$ 665 miljoen. Je stopt bij verschillende bedrijven die bijvoorbeeld plastics recyclen of oude verfblikken weer ‘vernieuwen’.  De gids verteld je over het leven in een sloppenwijk en wat de toekomst van deze mensen is.

Deze diashow vereist JavaScript.

Crawford Market

De grootste markt van Mumbai met ook of nog een beetje Brits-koloniale invloed. Enkele gebouwen hebben deze stijl nog weten te behouden. Verder is het een grote uitgestrekte markt waar je eigenlijk alles wel kunt kopen. Vooral veel vlees, vis, groenten, fruit en kruiden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Chowpatty Beach

Een groot en bekend strand in Mumbai. Er zijn vaak veel mensen aan het wandelen, vooral in de avonduren. Ook zijn er enkele strandverkopers en straatartiesten die op deze manier wat geld proberen te verdienen. Ga niet het water in, want dat is niet schoon.

Chowpatty Beach

Dhobi Ghat

Heb je nog wat tijd over in Mumbai, dan mag een bezoek aan Dhobi Ghat in deze grote stad echt niet achterwege blijven! Deze 140 jaar oude openlucht wasserette is de grootste van Mumbai. Elke dag wassen honderden mensen de vieze kleren en linnen. Vanaf het Mahalaxmi treinstation loop je naar de brug over het spoor, je hebt hier een goed uitzicht over deze wasserette. Je kunt ook rondleidingen nemen, georganiseerd of gewoon door een van de mannetjes bij de wasserette zelf.

Deze diashow vereist JavaScript.

West Mumbai

Het eerste verblijf was aan het strand (Juhu Beach). Vanuit het Novotel Mumbai Juhu Beach kun je verschillende activiteiten ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld naar het strand, al was het niet overal even schoon. Snel zul je hier niet  gebruik van maken denk ik. Echter zijn er verschillende hotels langs het strand, waar je op het terrein wel kunt genieten van het lekkere weer. Verder zijn er in de wijk Juhu enkele winkelcentra, bioscopen en de Iskcon Tempel.

Bij de Iskcon Tempel moet je je schoenen uitdoen als je naar binnen wilt. Iskcon staat voor “International Society of Krishna Consciousness”. Je kunt in deze tempel deelnemen of kijken naar korte Hare Krishna-diensten. Het is een bijzondere ervaring, omdat je vaak niet weet wat er precies gebeurt en je best opvalt als Westerling. Rondom de tempel zijn eet- en drinkkraampjes.

Deze diashow vereist JavaScript.

Van en Naar Mumbai

Vanuit Amsterdam, Brussel/Antwerpen of Düsseldorf ben je in ongeveer 12 uur Mumbai.

Met KLM of Air France vlieg je vanaf +/- €400 retour in economy naar deze prachtige stad.

 

Al zin in een trip naar Mumbai of al eens geweest in deze geweldige stad, let me know!

In mijn volgende artikel zal ik nog enkele attracties rondom Mumbai behandelen.

Reacties

 1. Theo Theo Sikking zegt

  Leuk artikel!
  Zelf was ik eind november in Mumbai, dus het zijn bekende plaatjes. 🙂

  Wat betreft Uber had ik geen probleem met betalen online, dus mogelijk had je net last van een storing of zo…

  De meningen zijn verdeeld of je nu wel of niet de sloppenwijk Dharavi moet bezoeken. Ik heb het ook gedaan via http://www.insidemumbaitours.com. Een onvergetelijke (privé)tour met een erg sympathieke local Mohammed die zelfs z’n eigen huisje liet zien!

  • Marco den Turck zegt

   Hoi Theo,

   Dank voor je bericht, dat van de Uber weet ik dan niet precies, het zou best kunnen dat er een probleem was, hebben verschillende CC geprobeerd, maar niets werkte. Op zich ook geen probleem, omdat het telkens ook maar om enkele euro’s gaat.

   Betreft de sloppenwijk begrijp ik je reactie. Ben echter van mening dat het ook geen toeristenattractie is, maar meer moet dienen als bewustwording van hoe anderen leven. Daar moet je dan ook voor open staan, en alleen dan gaan.

   Verder een gave stad! Hoe lang ben jij geweest? Just for work of ook leisure?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *