Bestemmingstips: Mumbai Omgeving7 min leestijd

Mumbai omgeving

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Dit is alweer het 3e artikel in de reeks Citytrip Mumbai. In dit artikel Mumbai Omgeving ga ik verder in op enkele attracties in de omgeving van Mumbai. Deze attracties zijn zeker een bezoek waard als je nog wat tijd over hebt. Of als je misschien even de drukte van de stad wilt ontvluchten.

Sanjay Gandhi National Park

Als eerste raad ik je aan om tijdens je verkenning van de omgeving Mumbai naar dit natuurpark te gaan. Gewoon om echt even van de natuur te genieten.

Transport:

Dit park, het grootste beschermde natuurpark van Mumbai ligt tussen de 1 á 2 uur rijden vanuit de stad Mumbai per taxi. Dit is afhankelijk natuurlijk van waar je je bevindt in de stad. Probeer de files te vermijden, anders is het een lange reistijd! Een taxi zet je voor de ingang van het park af.

Je kunt ook met de trein gaan en dan uitstappen bij station Borivali. Het is dan nog zo’n 15 minuutjes wandelen door een winkelstraat. De gehele reistijd met de trein en een korte wandeling is vanaf het Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus een klein uurtje. Zit je noordelijker in Mumbai, dan is de tijd korter.

Ticket Entree SGNP

Entree:

Als je aankomt bij de ingang van het park, vragen ze je eerst om entree te betalen. Alleen toegang (dus zonder extra tours) tot het park kost je 48 INR (€0,63). Bij de ingang kan je een folder vragen waarin verschillende wandelroutes instaan. Onderweg staan bordjes welke kant je kunt opwandelen. Je kunt ook tours boeken zoals een ‘Lion’ of ‘Tiger’ tour, waarbij je deze kunt zien en je kunt met een ‘Mini Train’ een route rijden. Wij hebben gewoon een route geloven richting de Kanheri Caves.

Park:

Het park wordt hier en daar bewoond door mensen die niet meer in ‘de stad’ kunnen en willen wonen. Het is vaak illegaal, maar de overheid laat het beetje bij beetje toch toe. Dit is jammer om te zien uiteraard, omdat het park hierdoor beschadigd raakt. Hopelijk gaat de overheid daar in de toekomst maatregelen tegen nemen, anders is er gauw niet veel meer van het park over.

Het park is 3km2 groot. In het park is veel flora en fauna terug te vinden. Zo zijn er veel soorten vlinders en vogels. Ook zouden er slangen, luipaarden, kameleons, en langoeren zitten. Bij binnenkomst in het park zie je al gauw de Grijze Langoeren, ook wel Hoelmans genoemd. Ze hebben veel jonge, je kunt ook best dichtbij de apen komen.

Verder in het park hebben we ze niet terug gezien, maar nog wel Makkaken, let op ze kunnen gemeen zijn.

Het is heerlijk wandelen in het park, blijf wel op het pad, neem genoeg water, zonnebrand en eventueel een petje mee. Het kan erg warm zijn!

 

 

Grijze Langoeren
Deer
Sanjay Gandhi National Park
Sanjay Gandhi National Park

Kanheri Caves

Er loopt een pad in het Sanjay Gandhi National Park naar de Kanheri Caves, wat ook zeker een bezoek waard is. Aan het eind van deze weg kom je op een heuvel aan en daar heb je dus de grotten. Hier vind je prachtige grotten met Boeddhistische rotsarchitectuur. Grote en minder grote grotten zijn hier voorzien van kleine en grotere Boeddhistische beelden, allemaal gehouden uit steen. Binnenin de grotten bevinden zich soms ook dieren, zoals kikkers/padden.

Om hier binnen te komen betaal je een toegangsprijs van 200INR per persoon (€2,64).

Zorg vooraf dat je ook voldoende water bij je hebt, goed ingesmeerd bent en eventueel iets van bedekking hebt tegen de zon, boven op de heuvel kun je wandelen, maar de zon kan erg scherp zijn.

Bij de entree van de Kanheri Caves zit een restaurantje.  Hier zou je voor- of achteraf kunnen genieten van wat eten en drinken. Dit is zeker na een wandeling naar boven erg lekker!

Kanhari Caves

Deze diashow vereist JavaScript.

Ben je klaar met het bezoek aan de grotten, dan kun je ervoor kiezen om wandelend terug te gaan, of een van de ‘taxi’s te pakken die staan te wachten bij de uitgang van de Kanheri Caves. Probeer een beetje af te dingen op de prijs. Ik herinner me dat ze begonnen bij 1000 INR (€12,-) en we uiteindelijk voor 400-500INR mee mochten. De rit naar beneden is vrij snel en hier en daar wat hobbelig, maar best prettig als je al een wandeling naar boven hebt gemaakt.

Elephanta Island

Tickets Elephanta Island

Graag even dobberen op de binnenwateren van Mumbai? Ga dan via de Gateway of India per boot naar Elephanta Island. De boottrip duurt een klein uurtje en kost 180INR (€2,37) voor een retourtrip, wil je op het dak zitten/staan dan kost het je iets extra’s.

De tocht gaat kriskras langs veel schepen om uiteindelijk rechtdoor te gaan naar het eiland. Ga op tijd, niet tijdens feestdagen of vakantie. Dit omdat het anders erg druk is met locals!

Bij aankomst op Elephanta Island word je al snel overrompeld door mensen die je van alles willen verkopen. Je kunt een ticket kopen om met een treintje richting de ingang gebracht te worden (+/- 3 minuten rijden). Leuk als je met kinderen gaat, anders is de wandeling iets langer en net zo goed. Bij het eerste kraampje bij de pier kun je ook een gids kopen voor ongeveer 150INR, handig om wat over het eiland en de Elephanta Caves te lezen.

Bij de ingang betaal je nog eens 5INR om überhaupt het eiland verder op te mogen.

Hierna volgt een stijle weg naar boven. Overdekt door blauw plastic en links en rechts vele kraampjes die allemaal dezelfde souvenirs verkopen. Als het hier rustig is, kun je goed doorlopen, anders is het duwen en trekken om vooruit te komen, samen met de agressieve Makakken 😉

Boven aangekomen kun je 3 dingen doen:

  • 1: naar de Elephanta Caves
  • 2: links het eiland naar Elephanta Lake
  • 3: rechts naar boven, richting Canon Hill Station. Je kunt hier uitzicht hebben op het vasteland.

Na een drankje gaan we eerst naar de caves. Hierna we ook nog even de andere routes lopen. Let hierbij op dat richting de Canon Hill Station je hier en daar losse stenen hebt en nog Makakken. Ook dit kan soms misschien niet prettig overkomen.

Elephanta Island

Deze diashow vereist JavaScript.

Op bezoek bij de Elephanta Caves

Om ook hierbinnen te komen betaal je entree. Als buitenlander betaal je overal in India meer dan de locals. De entree van de Elephanta Caves kost 500INR (€6,58). Na het passeren van de poortjes worden de tickets nog even gescand en dan mag je vrij rondlopen. Met het gidsje in de hand kun je gemakkelijk zelfstandig de verschillende grotten bezoeken. Je kunt ook een gids huren om je rond te leiden, maar dat is niet per se nodig.

Net als bij de Kanheri Caves heb je hier verschillende grotten met Boeddhistische rotsarchitectuur en Boeddhistischebeelden. Prachtig!

Aan een klein uurtje heb je meer dan voldoende om de grotten te bezoeken. Het is dan nog wel fijn om er even wat te drinken en eten voordat je verder gaat.

Deze diashow vereist JavaScript.

Informatie Elephanta Island

Doen dus!

Ben je dus op citytrip in Mumbai en heb je voldoende dagen, bezoek dan ook zeker een van deze attracties. Plan van te voren je reis goed, de reistijden zijn langer dan je soms hoopt en denkt. Daarnaast was het prettig dat het niet enorm druk was, anders is het soms echt dringen en duwen.

Heb je een van deze attracties al eens bezocht of iets anders in de omgeving, ik hoor het graag in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *