Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
De komende weken zullen we uitgebreid ingaan op het frequent flyer programma Executive Club van British Airways. In 10 delen komen allerlei aspecten van dit programma aan de orde, zowel voor dummies als voor gevorderden.
- deel 1 – introductie (dit artikel)
- deel 2 – Avios en Tier Points sparen
- deel 3 – Avios besteden
- deel 4 – upgraden met Avios
- deel 5 – voordeel met Reward Flight Saver
- deel 6 – besparen op toeslagen
- deel 7 – Avios kopen
- deel 8 – boeken met Avios & Money
- deel 9 – Avios delen met Household Account
- deel 10 – Tier Point Running – tips en trucs
Een paar definities: Avios, Tier Points en lidmaatschapsjaar
Het Executive Club programma is wat anders opgezet dan de meeste andere frequent flyer programma’s. Je hebt namelijk te maken met Avios, Tier Points en een persoonlijk lidmaatschapsjaar. Als je vliegt met British Airways of één van de OneWorld partner airlines verdien je zowel Avios als Tier Points. Even een paar definities om het wat te verduidelijken:
Avios – zijn vergelijkbaar met ‘award miles’ zoals we die in andere programma’s kennen. Als je vliegt van A naar B verdien je net zoveel Avios als de afgelegde afstand in miles. Afhankelijk van de boekingsklasse kan dit aantal hoger of lager uitvallen, daarover meer in deel 2 van deze serie. Verdiende Avios zijn weer inwisselbaar voor award-vluchten.
Tier Points – zijn ook punten die je verdient bij het maken van een vlucht. Deze worden echter enkel en alleen gebruikt als teller voor elite-status binnen Executive Club. Hoeveel punten je verdient is afhankelijk van de gevlogen afstand en of je in economy, business of first class vliegt. Ook daarover meer in deel 2.
Lidmaatschapsjaar (Membership Year) – de meeste airlines gebruiken een kalenderjaar om elite-status te bepalen en de teller wordt dan per 1 januari gereset. Bij BA loopt een jaar vanaf de datum van aanmelding, tot een jaar verder. Ieder lid heeft dus andere begin- en einddata. In mijn geval loopt het lidmaatschapsjaar tot 8 maart. Na 8 maart wordt de teller van behaalde Tier Points bij mij dus weer op nul gezet.
Oneworld alliantie
British Airways maakt deel uit van de Oneworld Alliantie. Dit is een verzameling van luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld die met elkaar samenwerken. Meer informatie is te lezen in dit artikel over allianties. De maatschappijen binnen de alliantie erkennen elkaars statusniveaus. Dus stel je hebt het Executive Club Silver niveau en je boekt een vlucht met Cathay Pacific, dan krijg je bij Cathay Pacific ook lounge toegang.
Daarnaast is British Airways nauw verbonden met het Spaanse Iberia want in feite is het dezelfde luchtvaartmaatschappij die IAG heet. Het is te vergelijken met Air France en KLM die onder hun eigen naam opereren binnen de holding Air France-KLM.
Statusniveaus binnen BA Executive Club
De verschillende statusniveaus binnen Executive Club worden ook wel Tiers genoemd. Vandaar ook de benaming Tier Points: punten om status te verdienen. Binnen het programma zijn er vier Tiers te onderscheiden:
- Blue – het instapniveau – dit niveau krijg je als je je registreert voor Executive Club
- Bronze – krijg je na 300 Tier Points en min. 2 vluchten met BA of Iberia. Of na 25 BA vluchten. OneWorld status equivalent: Ruby
- Silver – na 600 Tier Points en 4 vluchten met BA of Iberia. Of na 50 BA vluchten. OneWorld status equivalent: Sapphire
- Gold – na 1500 Tier Points en 4 vluchten met BA of Iberia. OneWorld status equivalent: Emerald
Zoals je ziet, zijn de voordelen voor de verschillende statusniveaus mooi opgebouwd. Het Bronze niveau geeft recht op o.a. priority check-in en priority boarding.
Executive Club Silver is al heel fijn met o.a. lounge toegang en extra bagagevrijstelling.
Maar het Gold niveau geeft daarboven nog een aantal aantrekkelijke extra’s:
- Inchecken bij de First Class balies
- Toegang tot de First Class lounges
- Geen service fees bij boeken van reward bookings via call-centre.
- Extra beschikbaarheid van reward vluchten in economy class
- Is er toch geen beschikbaarheid, kan je toch een reward vlucht boeken voor het dubbele aantal Avios, mits minimaal 30 dagen van tevoren. (Gold Priority Reward)
- Voor de echte frequent fliers is er nog een upgrade voucher (vanaf 2.500 Tier Points binnen één lidmaatschapsjaar)
Statusniveau Gold Guest List
Officieel is Gold het hoogste niveau dat behaald kan worden. Maar ook al ben je Gold, dan is er nog een exclusiever niveau te behalen waar niet officieel over gepubliceerd wordt: Gold Guest List.
Zodra je 5000 Tier Points binnen één lidmaatschapsjaar, of twee jaar lang 3000 Tier Points per jaar hebt gespaard beland je in dit niveau. Naast voordelen als Concorde Room en Upgrade vouchers:
- Altijd kosteloos reward tickets boeken, wijzigen of annuleren
- Een speciaal telefoonnummer klantenservice dat 24 uur per dag beschikbaar is
- Hilton HHonors Diamond Elite lidmaatschap
Tot slot is er nog een niet-officieel Premier status niveau. Dit niveau is niet te behalen, maar wordt alleen verstrekt op uitnodiging door British Airways aan mensen die commercieel belangrijk zijn. Hierbij kun je denken aan artiesten, politici, CEO’s van grote bedrijven.
Executive Gold For Life
Als je lidmaatschapsjaar voorbij is, wordt de Tier Points teller weer op nul gezet en moet je je voor het nieuwe jaar weer opnieuw proberen te kwalificeren. Er is echter ook een teller die al je Tier Points bijhoudt die je ooit hebt gehaald: “My Lifetime Tier Points”. Je ontvangt Executive Gold For Life zodra je 35.000 Lifetime Tier Points hebt gehaald.
Gold Guest List For Life is te bereiken na het behalen van 100.000 Lifetime Tier Points!
In deel 2 van deze serie gaan we verder in op het sparen van Avios en Tier Points!
Geef een reactie