Een derde van de vakantiegangers krijgt te maken met internetoplichting – dit doe je eraan5 min leestijd

beste-overwinter-vakantie

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De zomervakantie is in volle gang, de wereld wordt niet langer gegijzeld door corona en we hebben het gevoel dat we weer ‘mogen’. Maar de coronacrisis heeft wel een flinke stempel gedrukt op het toerisme en dat zie je zeker terug in de prijzen. Wie deze zomer op vakantie wil, moet diep in de buidel tasten. Een mooie aanbieding laat je dan niet zo snel aan je voorbijgaan, terwijl je dat beter wel had kunnen doen.

Dit artikel is geschreven als onderdeel van een samenwerking.

Internetoplichters

Er zijn namelijk aardig wat internetoplichters actief die uit zijn op het geld en persoonlijke gegevens van argeloze slachtoffers. Deze stelling komt niet zomaar uit de lucht vallen. Sterker nog, een meerderheid van de reizigers maakt zich inmiddels meer zorgen om hun digitale veiligheid dan om hun fysieke veiligheid. In hun beleving vormen hackers een grotere bedreiging dan tasjesdieven en wisseltrucs. Het blijft natuurlijk verstandig om alert te blijven op je omgeving en donkere steegjes te vermijden, maar hun zorgen zijn niet geheel onterecht.

Internetoplichters kunnen op ieder moment hun slag slaan. Terwijl je op internet zoekt naar leuke vakantiedeals, je hotelreservering afrondt, vakantiefoto’s deelt of op het treinstation een filmpje bekijkt. Eigenlijk ben je voortdurend blootgesteld aan online bedreigingen. Als je je daar onvoldoende tegen beschermt, kunnen oplichters je veel schade berokkenen. Dat kan financiële schade zijn, doordat je bijvoorbeeld een vliegticket hebt geboekt op een nepwebsite. Heb je daarbij je paspoortgegevens ingevuld, dan kan er ook identiteitsfraude mee gepleegd worden.

Tegenstrijdig

Hoewel de angst voor cybercrime groot is, laten mensen dat doorgaans niet zien in hun gedrag. Door de inflatie zijn consumenten juist gevoeliger geworden voor aantrekkelijke aanbiedingen. In een onderzoek van McAfee gaf ruim de helft van de respondenten uit zeven landen aan daar actief naar op zoek te zijn. Daarbij gaven veel mensen toe het niet al te nauw te nemen met hun digitale veiligheid op vakantie.

De verleiding om toch verbinding te maken met een gratis openbaar netwerk was vaak te groot. Er werd wel eens vergeten om uit te loggen op het Netflix-account voor het uitchecken uit de accommodatie. En de kinderen werden niet altijd even goed in de gaten gehouden terwijl ze spelletjes speelden op de tablet.

Blijf veilig en verbonden

Wil je elk risico uitsluiten, dan blijf je het best thuis. Maar dan ontzeg je jezelf ook de kans om nieuwe ervaringen op te doen. Gelukkig kun je al een hoop risico’s uitsluiten door onderweg en op je bestemming gebruik te maken van een VPN terwijl je internet. Als je eerst een VPN inschakelt, wordt dat openbare netwerk meteen een stuk veiliger. Er kan niemand meer meekijken met jouw online activiteiten, waaronder wachtwoorden die je invult en websites die je bezoekt. Je krijgt een waarschuwing wanneer je op het punt staat om een schadelijke website te bezoeken. En met de ingebouwde VPN adblock behoren irritante, maar vaak ook kwalijke advertenties tot de verleden tijd.

Herkennen

Internetoplichters bedenken steeds nieuwe manieren om hun slachtoffers te misleiden. Toch zijn er een paar methodes die favoriet zijn, omdat ze kennelijk een hoog slagingspercentage hebben. Door te letten op rode vlaggen, kun je hun tactieken tijdig herkennen. Zo voorkom je dat je voor veel geld de mist in gaat of dat een ander misbruik maakt van je gegevens:

Phishing

Er bestaat een reële kans dat je al eens gehoord hebt van phishing. Bijvoorbeeld banken maken hun klanten er regelmatig op attent dat er phishingberichten circuleren. Dit zijn nepberichten die namens de bank verstuurd worden en waarin ontvangers wordt gevraagd om een actie te ondernemen. Het kan gaan om het delen van een pincode of wachtwoorden, maar ook om het verrichten van een betaling. Het blijft niet alleen bij banken. In principe kunnen oplichters elk bedrijf en ieder individu imiteren. Ze kunnen zich dus ook voordoen als je werkgever, een familielid of goede vriend. Dankzij AI zijn ze zelfs in staat om stemmen na te bootsen.

Omdat oplichters zo gewiekst te werk gaan, en zich vaak goed voorbereiden, is het niet altijd even eenvoudig om een phishingbericht te herkennen. Het e-mailadres kan een aanwijzing vormen, vooral als het bestaat uit voornamen, cijfers en tekens. Daarbij zullen dergelijke berichten steeds een link bevatten. Klik je deze aan, dan word je doorgeleid naar een nepwebsite of betaalomgeving. Of je downloadt meteen malware op je apparaat. Ook is er altijd sprake van een dringende situatie. Trap er niet in en klik vooral geen links aan.

Nepwebsites

Het kost niet zoveel moeite om een professioneel ogende website te bouwen. Vaak is het een kwestie van een paar uurtjes. Het volledig vullen van een website neemt meer tijd in beslag. Is de hoeveelheid aangeboden informatie erg beperkt, dan zou je te maken kunnen hebben met een nepwebsite. Controleer het webadres en let vooral goed op of de domeinextensie wel overeenkomt met die van de officiële site. Een veilige en betrouwbare website heeft ook altijd een url die wordt voorafgegaan door een slotje of ‘https’.

Advertenties

Heb je drie maanden geleden uit nieuwsgierigheid een reis naar Thailand bekeken? En word je tot op de dag van vandaag geconfronteerd met advertenties van precies diezelfde reis? Dat is te danken aan tracking cookies. Ze maken niet alleen inbreuk op je privacy, omdat ze je surfgedrag bijhouden, maar hebben ook uitermate irritante gevolgen. Je kunt webpagina’s amper lezen omdat ze bedekt worden door grote banners en pop-ups, en ze vertragen je computer. Daarbij bevatten veel advertenties malware die geactiveerd wordt zodra je erop klikt. Een degelijke adblocker lost dit probleem voor je op.