Identiteitsfraude: Ga zorgvuldig om met je burgerservicenummer

Paspoort, Identiteitsfraude, BSN, burgerservicenummer

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Je zult het vast al eens hebben meegemaakt tijdens je reizen. Je paspoort moeten afgeven bij een hotel, camping of rijwielverhuurder om hier een kopie van te laten maken. Vaak gaat dit goed, maar het kan ook ernstige gevolgen hebben.

Met je burgerservicenummer geef je namelijk jouw identiteit aan iemand anders. Fraudeurs kunnen met je naam, geboortedatum en BSN bijvoorbeeld een lening of telefoonabonnement op jouw naam afsluiten waardoor jij opdraait voor de kosten. Het aantal meldingen van identiteitsfraude is vorig jaar verdubbeld. Gestolen legitimatiebewijzen zijn daarnaast ook populair onder criminelen. Dit komt omdat deze steeds moeilijker te vervalsen zijn.

Je paspoort lange tijd laten achterhouden bij een hotel of fietsverhuurder zou ik zelf nooit doen. Bovendien is dit zelfs in strijd met de wet! Er bestaan echt andere mogelijkheden. Je zou natuurlijk zelf een kopie kunnen maken en dan je BSN doorstrepen, maar dit gaat veel sneller en eenvoudiger met de Kopie ID-app. Je maakt met je telefoon of Ipad een foto van je paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs en krijgt vervolgens de optie om kostbare gegevens zoals het documentnummer en BSN te verbergen. Over de foto wordt een tekst geplaatst met datum waarin staat voor wie en voor welk doel de kopie is bedoeld. Je kunt de foto dan vervolgens printen of digitaal versturen.

Kopie ID app, Identiteitsfraude, Paspoort, Fraude
Bescherm je identiteit met de Kopie ID app. (Fotocredit @rijksoverheid.nl)

Hoe ga jij om met het beschermen van je identiteit? Heb je al eens gebruikgemaakt van de Kopie ID-app of ben je misschien slachtoffer geweest van identiteitsfraude? Laat het hieronder weten in de comments.

 

 

 

Featured image: @wnl.tv

Reacties

 1. Xandrios zegt

  Leuk in theorie, maar niet werkbaar in de praktijk. Het mag tegen de Nederlandse wet zijn om je ID te laten foto kopiëren…. maar dat helpt je niet als je in het buitenland bij een hotel wilt inchecken.

  Die app heb ik nooit gesnapt. Welke hotelier zal een e-mailtje met een bewerkte foto accepteren als identiteits bewijs? Wellicht dat het in NL nog kan omdat men de app kent, maar geen enkel internationaal hotel zal het accepteren – de kans op fraude is veel te groot.

 2. Frank zegt

  Helaas…. Werkt in de praktijk bijna nooit. Is voor ons, als werknemers bij een luchtvaartmaatschappij, een groot probleem.
  Het komt er eigenlijk op neer; geef je paspoort en anders is er geen mogelijkheid om in te checken.
  Ik heb ook wel eens een plastic hoes om mijn paspoort gedaan. Dit hoesje ontving ik bij de ANWB. Na gebruik van de hoes laat je alleen nog de gegevens zien die ze nodig hebben. Echter kreeg ik in 9 van de 10 gevallen mijn paspoort terug zonder hoes. Die kreeg ik er los weer bij….

 3. Marco zegt

  Ik maak thuis met de scanner een kopie van mijn paspoort en maak bepaalde gegevens zwart en zet er op dat het een kopie is voor het hotel en de datum.
  Deze kopie is nog nooit in een hotel geweigerd en soms wordt er niet eens om een paspoort gevraagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *