Op road trip door Baskenland: Van Pamplona naar Bilbao!5 min leestijd

Bilbao, Pamplona, Olive, Tapas, Spanje, road trip

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Meestal ga ik voor een road trip ver van huis, maar deze keer zocht ik het dichter op bij huis. Samen met mijn vriendin heb ik een road trip gemaakt door Baskenland van Pamplona naar Bilbao. De leuke steden, de bergen en de ongekend prachtige kustlijn hebben mij aangenaam verrast!

De meeste toeristen in Spanje zoeken hun heil aan de oostkust. De westkust van Spanje is dan ook veel minder toeristisch. We zijn onze road trip echter wel begonnen aan de oostkust. Er zijn namelijk maar weinig vluchten naar Pamplona, waardoor je bent aangewezen op andere luchthavens als Barcelona en Bilbao. Zaragoza en San Sebastian zijn ook een goede optie.

Vanuit Barcelona hebben we de bus genomen naar Pamplona. Deze busrit duurt zes tot zeven uur en kost 15 euro. Je kunt overigens ook erg goedkoop vliegen met Norwegian tussen Barcelona en Bilbao. Rechtstreekse vluchten naar Bilbao vanuit Amsterdam zijn over het algemeen erg prijzig, terwijl Barcelona veelal aangeboden wordt voor enkele tientjes.

Op naar Pamplona!

Na een lange busreis, die overigens wel prachtig was, kwamen we aan in Pamplona. Deze stad is wereldberoemd dankzij het jaarlijkse stierenvechten dat er elk jaar plaatsvind in de tweede week van juli. Buiten deze week om vind je er echter maar weinig toeristen. En dat is onbegrijpelijk, want Pamplona is erg leuk! Bovendien liggen er ook een aantal nationale parken in de omgeving die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Pamplona en omgeving zijn dan ook ideaal voor een road trip.

Bilbao, Pamplona, Olive, Tapas, Spanje, road trip
Elk jaar kleuren de straten van Pamplona rood in de tweede week van juli!

We hebben de road trip gecombineerd met Bilbao, de hoofdstad van Baskenland. Bilbao is een grote stad aan de westkust van Spanje. De stad staat bekend om het Guggenheim museum en haar tapas. Meer over Bilbao lees je over twee weken op Insideflyer.nl!

Auto huren

Een auto huren is over het algemeen erg goedkoop is Spanje. Meestal betaal je zo’n 20 tot 30 euro per dag. Buiten het hoogseizoen betaal je dikwijls nog minder. Wij hadden deze keer een auto gehuurd via de Airbnb waar we verbleven in Pamplona. Voor 30 euro per dag (en 150 euro eigen risico) reden we in een toffe lichtblauwe Opel Corsa.

Bilbao, Pamplona, Olive, Tapas, Spanje, road trip
Met onze gehuurde Opel Corsa in National Park Las Bardenas.

Heb je nog nooit een overnachting geboekt via Airbnb? Klik dan hier voor 30 euro korting op je eerste reis!

Pamplona!

We verbleven in Pamplona bij een Airbnb op loopafstand van het centrum. Het centrum is vrij compact, maar zeker de moeite waard om een dag voor uit te trekken. In het centrum vind je overal gezellige terrasjes, typisch Spaanse speciaalzaakjes en boetiekjes, maar ook de bekende Spaanse kledingketens zijn goed vertegenwoordigd.

Bilbao, Pamplona, Olive, Tapas, Spanje, road trip
Opvallend in het centrum van Pamplona en veel andere steden in Baskenland zijn de hoge gebouwen. Veel zijn zes of zelfs zeven etages hoog!

Vanaf een uur of zeven ‘s avonds kun je terecht bij een van de vele tapasbars in de stad. Zelf vond ik de tapas die ik in Pamplona heb gegeten een van de beste in Spanje. Mocht je van tapas houden vergeet dan zeker niet een bezoek te brengen aan tapasbar Mesón de La Navarrería. Hier vind je erg lekkere tapas voor een goede prijs!

Bilbao, Pamplona, Olive, Tapas, Spanje, road trip
De lekkerste tapas van Pamplona!

Pamplona is een grote studentenstad en dat zie je dan ook terug aan het bruisende nachtleven van de stad. En zoals altijd in Spanje is dat vooral buiten! Vanaf een uur of negen begint het echt druk te worden in de smalle straatjes en maak je snel vrienden als je een beetje Spaans spreekt!

Olite en Ujue

De volgende dag zijn we met onze huurauto verder gereden naar Olite, een klein dorpje met een prachtig kasteel. Vanuit Pamplona is het ongeveer 30 minuten rijden. We hebben het bezoek aan Olite gecombineerd met het nabijgelegen dorp Ujue.

Bilbao, Pamplona, Olive, Tapas, Spanje, road trip
Het dorp Olite met het kasteel op de achtergrond.

Het kasteel is gigantisch en voor een bezoek ben je al snel twee tot drie uur kwijt. Je kunt helemaal rond het kasteel lopen en de verschillende torens beklimmen. Vanuit de torens heb je een prachtig uitzicht over het kasteel, het dorp en de omgeving.

Bilbao, Pamplona, Olive, Tapas, Spanje, road trip
Het kasteel in het dorp Olite was in de 14e eeuw het paleis van de Koning van Navarre.

Naast Olite zijn er in de omgeving van Pamplona vele van deze historische dorpjes. Zo hebben we ook nog een bezoek gebracht aan Ujue. Dit aanmerkelijk kleinere dorp ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Olite.

Bilbao, Pamplona, Olive, Tapas, Spanje, road trip
Het dorp Ujue ligt op de top van een heuvel.

National Park Las Bardenas

Het nationale park Las Bardenas is een van de highlights van Navarra en Baskenland. Het park ligt op ongeveer een uur rijden (100 km) van Pamplona. Als je de snelweg afslaat kom je al snel op een smal plattelandswegetje dat richting het park gaat. In eerste instantie lijkt het dat je verkeerd rijdt, maar dit is echt de enige weg naar het park. Direct bij de ingang van het park is een informatiecentrum waar je ze je graag informeren over de highlights van het park. Let erop dat de meeste wegen in het park onverhard zijn en dat het park niet echt geschikt is voor wandelaars.

Bilbao, Pamplona, Olive, Tapas, Spanje, road trip
Kenmerkend voor het park zijn de badlands bestaande uit lagen sediment met verschillende resistenties. Erosieprocessen hebben in de loop der jaren een soort van maanlandschap gecreëerd.

Vanuit de ingang kun je met de auto in ongeveer twee tot drie uur rond de highlights rijden. Vergeet bij de derde stop zeker niet omhoog te klimmen naar een van de hoogste punten van het park voor een prachtig uitzicht over het park. Houd er rekening mee dat het park rond 17:00 sluit.

Bilbao, Pamplona, Olive, Tapas, Spanje, road trip
Een van de highlights van het park is de formatie A Cabezo!

Bilbao en Gaztelugatxe

Na een bezoek aan nationaal park Las Bardenas zijn we richting Bilbao gegaan, waar we onder andere ook een bezoek brachten aan de ruige kust van Bakio en het bijzondere eiland Gaztelugatxe. Dit avontuur lees je over twee weken in het tweede deel op Insideflyer!

Inspiratie opgedaan? Of heb je nog vragen? Laat het ons dan weten door hieronder te reageren of een berichtje achter te laten op het forum. 

Reacties

  1. Arjan69 zegt

    Dank voor je leuke artikel! Ik ben gek op Spanje. Bilbao kende ik al van een stedentrip dit jaar. De rest van Baskenland nog niet.

    • Roij Scholten zegt

      Graag gedaan Arjan! Spanje is inderdaad geweldig. Ik ben tijdens de laatste twee trips ook verliefd op het land geworden. Binnenkort ga ik naar Sevilla. Heb jij nog een trip op de planning staan dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *