Voor deze bestemmingen is een PCR test nog verplicht5 min leestijd

Reizigers aan boord van een vliegtuig (Bron: Suhyeon Choi / Unsplash)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Steeds meer mensen gaan weer op reis nu op veel plekken de coronaregels minder streng zijn. Airlines als China Southern, Delta, Transavia en KLM breiden hun dienstregeling uit en ook luchthavens ontvangen weer meer reizigers. Dat betekent echter niet dat de reisrestricties volledig weg zijn. Voor sommige bestemmingen is een coronatest in de vorm van een PCR test of antigeen test namelijk nog steeds verplicht. InsideFlyer zet in deze handleiding de belangrijkste informatie voor je op een rijtje.

Testen of niet testen?

Het was lange tijd verplicht als het om reizen buiten de landsgrenzen ging: een coronatest. In een poging de verspreiding van de coronavirus zo veel mogelijk te beperken was het overleggen van een negatieve coronatest in nagenoeg alle landen verplicht. Het gaat dan om een negatieve uitslag van een PCR-test of antigeentest. Afhankelijk van het type test mag de uitslag een bepaald maximaal aantal uur voor vertrek afgenomen zijn.

Zoals gezegd is de verplichte test voor veel landen inmiddels afgeschaft. Echter zijn er diverse landen die nog steeds een coronatest vereisen. Bovendien is een test voor niet-gevaccineerde reizigers in een select aantal landen nog steeds verplicht. De vraag is dus: testen of niet testen?

De informatie in dit artikel is correct ten tijde van publicatie. Natuurlijk kunnen de regels snel veranderen. Check daarom altijd voor het boeken en vlak voor vertrek wat de actuele inreisrestricties zijn.

Reizen Europa

Laten we eerst kijken hoe de situatie in Europa eruit ziet. In de meeste landen in Europa (de EU lidstaten) geldt sinds een tijdje een uniform beleid. Dat betekent dat gevaccineerde reizigers in principe overal naartoe kunnen reizen met het zogenaamde EU DCC. DCC staat hier voor ‘Digital COVID Certificate’. Je QR-code in de Nederlandse CoronaCheck app valt daar ook onder. De vereisten qua geldigheid van vaccinaties zijn voor alle EU lidstaten gelijk, maar voor niet-lidstaten kan dit afwijken. Vaak is daarnaast een Passenger Locator Form (PLF) nog wel verplicht, maar dit kan doorgaans online ingevuld worden. Het formulier is overigens meer een formaliteit. Er wordt nauwelijks op gecontroleerd, maar invullen is een kleine moeite.

Voor niet-gevaccineerde reizigers is het certificaat van een negatieve coronatest ook geldig als Digital COVID Certificate. Een PCR-testresultaat mag niet ouder zijn dan 72 uur en een antigeentest mag niet ouder zijn dan 48 uur. In sommige landen is het zelfs 48 uur voor een PCR-test of 24 uur voor een antigeentest. Zoek dit voorafgaand aan je reis dus goed uit.

In dit artikel behandelen we in de volgende alinea’s enkele populaire landen. Voor de laatste informatie rondom de reisrestricties kijk je op de website Nederland Wereldwijd of de Europese Unie.

Twee mensen dragen een mondkapje tijdens een bezoek aan Singapore (Bron: Unsplash / Victor He)
Twee mensen dragen een mondkapje tijdens een bezoek aan Singapore (Bron: Unsplash / Victor He)

Noord- en Zuid-Amerika

Reizen naar de Verenigde Staten is al langere tijd mogelijk. Airlines als KLM, Air France en Delta hebben hun frequenties op trans-Atlantische routes al flink opgevoerd. Voor een reis naar de VS is het EU DCC niet te gebruiken. Het is verplicht zowel een (geprint) vaccinatiebewijs als negatief testresultaat te overleggen voor vertrek. De test mag niet ouder dan 24 uur zijn. Indien je al Corona hebt gehad is een herstelbewijs om te reizen ook mogelijk, maar het positieve testresultaat mag niet ouder zijn dan 90 dagen.

Voor reizen naar Canada dien je gebruik te maken van de ArriveCAN app. Deze geeft aan welke zaken belangrijk zijn bij het inreizen. Voor gevaccineerde reizigers geldt er in principe geen testverplichting meer voor vertrek.

De Mexicaanse overheid heeft een tijdje terug al nagenoeg alle inreisrestricties opgeheven. Dat betekent dat er geen testverplichting is. Een vaccinatie is ook niet verplicht.

Meer over de reisrestricties in Noord- en Zuid-Amerika is te lezen op de website Nederland Wereldwijd.

Afrika, Azië en Oceanië

De situatie in Afrika is erg wisselend. Voor sommige landen is inreizen zeer lastig of zelfs niet mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan Algerije en Angola. Andere landen zijn wel ‘open’. Een voorbeeld is Egypte. Op dit moment is een vaccinatie- of herstelbewijs voldoende om naar het Noord-Afrikaanse land af te reizen. Om de grens over te steken heb je echt nog wel een Egypt eVisa nodig. Die kun je online regelen. Ben je niet gevaccineerd of heb je geen herstelbewijs? Dan is een PCR-test of antigeen sneltest wel verplicht. Voor Zuid-Afrika gelden vergelijkbare regels. Het is dus relatief makkelijk om naar deze landen af te reizen.

Veel Aziatische landen hebben inmiddels hun strenge reisrestricties versoepeld. Denk bijvoorbeeld aan Thailand en Cambodja. Een uitzondering is China. Dit land heeft nog steeds een algemeen inreisverbod voor reizigers uit de meeste landen. Hetzelfde geldt ook voor Japan, waar reizen nog steeds niet is toegestaan.

De actuele situatie over de reisrestricties in Afrika, Azië en Oceanië lees je op de website Nederland Wereldwijd.

Voor sommige bestemmingen is een coronatest nog steeds verplicht (Bron: Unsplash / Mufid Majnun)
Voor sommige bestemmingen is een coronatest nog steeds verplicht (Bron: Unsplash / Mufid Majnun)

Belangrijke websites

Het is bijna onmogelijk om op te hoogte te blijven van alle reisregels, mede omdat ze steeds veranderen en er niet altijd logica in de veranderingen lijkt te zitten. Er zijn een aantal belangrijke/handige websites die je kunt raadplegen voor de laatste regels. Hieronder een klein overzicht:

Enkele tips

Als afsluiting nog enkele tips bij het boeken van een reis. Allereerst is het verstandig om te checken of de airlines of reisorganisatie flexibele reis- en boekingsvoorwaarden biedt. Stel dat je reis niet doorgaat, heb je dan recht op terugbetaling of kun je de data wijzigen? Vergeet daarnaast niet om een goede (doorlopende) reisverzekering af te sluiten. Sommige creditcards, zoals die van American Express, bieden ook een reisverzekering.

Het is handig om vlak voor vertrek bij je hotel of accommodatie te informeren wat je lokale regels zijn. In sommige landen kan dit per gebied verschillen. Als je een coronatest nodig hebt om te reizen kies dan voor een betrouwbare partij. Er zijn heel wat aanbieders, Spoedteststraat.nl is daar een van.

En dan nog twee praktische tips. Neem je bewijs van vaccinatie, herstel en/of negatieve testresultaat ook op papier mee, mocht je telefoon je in de steek laten. Tot slot, aangezien mondkapjes in veel delen van de wereld nog verplicht zijn doe je er verstandig aan om voldoende schone mondkapjes in te pakken. Zorg dat je het juiste type meeneemt, de regels hierover kunnen namelijk per land verschillen.

Reacties

  1. Albertus van der Have zegt

    We zijn gevaccineerd incl de boosterprik we reizen naar India, en verblijven in New delhi moeten we dan ook de PCR test doen voor vertrek naar india

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *