Vanaf vandaag gelden nieuwe regels voor Europese Coronapas4 min leestijd

EU DCC

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Iedereen heeft hem tegenwoordig op zak; de coronapas. Ofwel digitaal ofwel op papier. Met het coronacertificaat toon je aan dat je bent gevaccineerd tegen het coronavirus, bent hersteld na besmetting of een coronatest hebt gedaan met een negatieve uitslag als resultaat. Met deze coronapas kun je ook gemakkelijk naar Europese landen reizen. Per 1 februari 2022 veranderen er echter enkele regels rondom de Europese Coronapas. In dit artikel zetten we de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.

Wat is de Europese Coronapas?

Met het uitbreken van het coronavirus in 2020 sloten bijna alle landen hun grenzen. Zowel buiten als binnen Europa, dit terwijl we zo gewend waren even de grens over te gaan zonder allerlei papierwerk. Na een lange periode was het weer mogelijk om toch naar bijvoorbeeld België, Duitsland of Frankrijk te reizen. Allerlei landen kwamen in eerste instantie met eigen inreisregels. Dit zorgde ervoor dat het voor reizigers soms lastig was om om helderheid te krijgen in al deze regels. Wilde je bijvoorbeeld vanuit Nederland via Duitsland naar Italië, dan moest je voldoen aan eisen voor reizen naar Duitsland, maar ook naar Italië. Met de invoering van de EU DCC, oftewel het Europees digitaal coronacertificaat kwam hier meer structuur en duidelijkheid in tot aan de uitbraak van de omikronvariant van het coronavirus.

InsideLook: Zo verspreid KLM Cargo coronavaccins wereldwijd
Vaccinatietransport door KLM – Foto: InsideFlyer – Marco.

Allerlei landen stelden toch weer aparte regels in om hun eigen bevolking te beschermen. Deze maatregelen waren in veel gevallen te laat omdat het virus heel snel om zich heen greep.

Omdat veel landen de EU DCC heel nuttig vonden, maar ook door de omikronvariant en de boosterprikken zijn er nieuwe afspraken gemaakt. Deze moeten ervoor zorgen dat het weer gemakkelijker wordt om binnen Europese Unie of Europa te reizen met één bewijs. Voor Nederlanders wordt de CoronaCheck-app gebruikt om het EU DCC in te tonen. Heb je een buitenlandse testuitslag? Dan dien je die op papier mee te nemen, aangezien deze niet in de CoronaCheck-app te zetten is.

Nieuwe afspraken

Per 1 februari gaan er nieuwe Europese regels gelden voor de Coronapas. De geldigheidsduur van de coronapas is aangepast. De geldigheid van de Europese coronapas is nu 270 dagen na de standaard vaccinatie (2 prikken Pfizer, Moderna of AstraZeneca of 1 prik Janssen of een combinatie van 2 prikken). Heb je voor het eind van de 270 dagen geen boostervaccinatie gehad, dan is je Europese Coronapas niet meer geldig. Heb je wel een booster gehad binnen de 270 dagen, dan blijft de Europese Coronapas vooralsnog onbeperkt geldig. Dit laatste kan echter in de toekomst nog veranderen door nieuwe inzichten.

Ben je niet gevaccineerd, dan kun je waarschijnlijk alsnog reizen. Je kunt je namelijk vooraf laten testen. De uitslag van een PCR-test is 72 uur geldig en de uitslag van een antigeensneltest is 48 uur geldig. Aangezien er in nagenoeg alle landen verschillende regels gelden voor toegang aan musea, restaurants, etc. zul je op de plaats van bestemming mogelijk nog een test moeten ondergaan.

Heb je onlangs corona gehad, dan kun je dit testbewijs uploaden in de CoronaCheck-app. De geldigheid van deze test is 6 maanden.

Reizen

Enkele regels zijn dus hier en daar aangepast om te kunnen reizen met de Europese Coronapas. Het is fijn te zien dat de Europese Unie de regels weer gelijk heeft getrokken om reizen naar andere landen gemakkelijker te maken. Echter in de landen zelf kunnen nog afwijkende regels gelden.

De kleurcodes voor verschillende reisadviezen op 1 februari 2022.
Bron: Nederland Wereldwijd

Reis je naar Italië dan is je vaccinatiebewijs maar 6 maanden i.p.v. 9 maanden geldig. Voor Frankrijk moet je volledig gevaccineerd zijn om überhaupt naar een restaurant of bijvoorbeeld museum te gaan. Ga je naar Duitsland en Oostenrijk moet je volledig gevaccineerd zijn (3 prikken) voor een geldige coronapas. Dus reizen naar de landen is gemakkelijker, maar om je vrij te bewegen in de verschillende landen gelden er nog verschillende regels. Het is en blijft dus belangrijk je goed in te lezen naar de geldende regels in de betreffende landen. Dat kan via verschillende kanalen waaronder WijsOpReis.nl en de KLM TravelDoc. Wil je meer weten over het gebruik van de KLM Traveldoc, dan kun je dat in dit artikel op InsideFlyer lezen.

Op InsideFlyer hebben we de afgelopen periode veel over veranderende reisadviezen geschreven. Hierbij de meest recente wijzigingen:

Boeken of nog wachten?

Wil je een reis boeken, bekijk dan zeker ook de boekingsvoorwaarden. Verschillende reisorganisaties hebben flexibele omboekingsvoorwaarden. Bij KLM & Air France kun je bijvoorbeeld je reis geboekt voor 1 maart en vertrekkend voor 1 juli 2022 kosteloos annuleren. Meer hierover over dit flexibele boekingsbeleid kun je hier lezen. Veel hotelketens hebben ook mogelijkheden om kosteloos of voordeliger een boeking te annuleren of wijzigen. Lees daarvoor dus voorwaarden voorafgaand aan het bevestigen van je boeking goed door. Reis je naar bestemmingen buiten Europa, dan heb je veelal allerlei documenten nodig. Via de Traveldoc kun je lezen welke documenten, maar beide maatschappijen bieden ook een handige service aan. Deze service helpt je bij het checken van je documenten. Meer over de KLM ‘COVID-19 Doc Check’ of Air France ‘Ready to Fly’ service lees je hier.

Bron & Beeldmateriaal: Rijksoverheid en Europese Commissie

Reacties

  1. J.M. van der Kolk zegt

    Ik mis in alle communicatie over dit onderwerp de gevolgen voor middelbare scholieren van 12 tot 17. Deze kinderen kunnen geen booster krijgen en hun certificaat zal voor velen in april danwel mei verlopen. Tenminste, dat is hoe ik de nieuwe regels interpreteer? Is daar meer informatie over te geven?

    • Marco zegt

      Goede opmerking!

      Er wordt over het algemeen uitgegaan van 18+

      Op de website van de Rijksoverheid staat nu dit:
      Reizen met een vaccinatiebewijs
      Iedereen van 18 jaar of ouder kan 3 maanden na de laatste prik of coronabesmetting een booster halen. Reizen met een vaccinatiebewijs blijft daardoor voor veel mensen mogelijk.

      Lees voordat u gaat reizen altijd eerst de reisadviezen voor het land dat u bezoekt.

      Op de website van de Europese Commissie kon ik dit vinden

      Ik denk dat het ook afhankelijk is van het land dat je heen gaat en hier nog weinig eenduidigheid in is. Dit gezien het feit verschillende landen ook verschillende regels hanteren met het vaccineren van kinderen. In Nederland kan dat bijvoorbeeld wel, maar er zijn ook landen waar dit niet zo is. Ik denk dat dit het dan ook lastig maakt hier een algemene lijn in te trekken. Op o.a. de website van de KLM Traveldoc kun je vaak wel zien aan welke eisen je als minderjarige moet voldoen. Ik zou die informatie dan ook goed bekijken.

      Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt.

      Groet,
      Marco

      • J.M. van der Kolk zegt

        Hartelijk dank voor de reactie. Dit bevestigd wat ik ook heb gevonden. De regels voor 12-17 lijken inderdaad niet uniform binnen europa. Ik hoop dat dit onderwerp wat aandacht gaat krijgen in de politiek.

  2. Erik zegt

    Gelukkig zijn er nog voldoende interessante en gastvrije landen buiten de EU waar je geen digitaal oormerk voor nodig hebt.

    • J.M. van der Kolk zegt

      @Erik. Dat is helemaal waar. Helaas betekent de verandering dat de gastvrijheid binnen ons eigen land voor sommigen afneemt. Als we in april nog steeds een coronacheck nodig hebben om uit eten te gaan, of één van de andere activiteiten waarvoor de coronacheck nodig is, dan kan een deel van de 17 jarigen niet meer mee. Binnen ons eigen land zijn die kinderen dan minder welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *