Gratis omboeken vliegticket lang niet altijd écht gratis2 min leestijd

Wordt vliegen door vliegtaks in Zwitserland ontmoedigd?

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het is airlines nu alles aan gelegen om reizigers weer te overtuigen om vluchten te boeken. Bijna elke luchtvaartmaatschappij heeft daarom een flexibel ‘book with confidence’ boekingsbeleid om eventuele zorgen bij passagiers weg te nemen. Zeker voor vluchten wat verder in de toekomst kan er nog van alles wijzigen aan inreisrestricties en dergelijke. De belofte dat passagiers kosteloos kunnen omboeken of wijzigen moet er voor zorgen dat reizigers weer vooruit durven te boeken. Maar helemaal kosteloos is het omboeken vaak niet, en dat is voor de gewone consument soms moeilijk te begrijpen.

N.B. dit artikel gaat over vrijwillige wijzigingen. Is je vlucht geannuleerd, dan heb je altijd recht op kosteloos omboeken of een terugbetaling in geld. Als je wil, kan je ook een voucher accepteren.

Kosteloos = geen wijzigingskosten

Bij de meeste airlines betekent kosteloos omboeken of wijzigen namelijk alleen het kwijtschelden van de omboekingskosten; vaak een vast bedrag voor de administratieve handelingen. Een eventueel tariefverschil moet nog wel door de passagier betaalt worden. Dat zit namelijk zo: voor dezelfde vlucht op precies dezelfde stoel zijn er verschillende tariefsoorten die de prijs van je ticket bepalen. Afhankelijk van een aantal factoren, zoals je verblijfsduur, flexibiliteit, vertrektijd, vraag en aanbod, reisperiode en moment van boeken kom je in een van de tariefsoorten terecht. Veranderen deze condities, dan kan ook de prijs veranderen. Het bekendste voorbeeld hiervan is dat vroeg boeken over het algemeen goedkoper is. Boek je dichter bij vertrek, dan is diezelfde vlucht vaak duurder omdat je in een hogere tariefsoort zit. En is een bestemming of reisdatum populair (bijvoorbeeld in de vakantie) dan drijft dat ook de prijs omhoog.

Dit kan dus ook tot gevolg hebben dat je moet bijbetalen als je (dicht bij vertrek) je vlucht vrijwillig om wil boeken naar een andere vertrektijd, datum of een andere bestemming. Bij de meeste airlines wordt dan de ‘dagwaarde’ van de nieuwe vlucht berekend en hier wordt het bedrag dat je reeds voor je ‘oude’ vlucht hebt betaald van afgetrokken. De administratiekosten voor het omboeken worden wel kwijtgescholden, maar alsnog moet je wellicht bijbetalen. Bij airlines staat dit vaak wel in de voorwaarden vermeld, maar er wordt tegelijk wel met leuzen als ‘zonder extra kosten omboeken’ geadverteerd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Cathay Pacific en Qatar Airways. British Airways adverteert duidelijk dat alleen de wijzingskosten kwijtgescholden worden. KLM is inmiddels ook helder dat het alleen wijzigingskosten betreft.

Wel geheel kosteloos omboeken bij Emirates

Emirates is een van de weinige airlines die omboeken geheel kosteloos maakt. Je kan de geldigheid van je ticket namelijk met 24 maanden verlengen. Je kan je ticket binnen die periode vervolgens gebruiken voor elke vlucht naar dezelfde bestemming en zelfs voor vluchten binnen dezelfde regio, ongeacht de prijs die je betaald hebt.

Het (om)boekingsbeleid van airlines kan regelmatig wijzigen en afhankelijk zijn van factoren zoals de boekingsdatum en reisdata. Check altijd zelf bij de airline de huidige voorwaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *