KLM verlengt opnieuw flexibel omboekingsbeleid3 min leestijd

KLM verlengt opnieuw flexibel omboekingsbeleid

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Na de laatste persconferentie van dinsdag 15 februari lijken er steeds meer versoepelingen op komst. Nederland gaat van het slot en ook voor reizen komen er weer meer mogelijkheden. Binnen Europa is het gebruik van de EU DCC nog wel nodig, maar je kunt zonder testen vooraf toch reizen. Ook naar landen buiten de EU is steeds meer mogelijk. Omdat het toch minder snel gaat dan gehoopt verlengt KLM haar flexibel omboekingsbeleid opnieuw. In dit artikel zetten we de belangrijkste details hierover voor je op een rijtje.

Verlenging flexibel omboekingsbeleid

Tijdens de coronapandemie hebben onder andere KLM en Air France de mogelijkheden voor het wijzigen of terugbetalen van vliegtickets aangepast. De luchtvaartmaatschappij kiest er nu voor om de toch al milde wijzigingsregels uit te breiden. Dit keer voorlopig zonder einddatum.

De verlening zal er mee te maken hebben dat beperkingen door corona voorlopig nog niet overal zullen verdwijnen. Hierdoor zal de reiziger voorzichter zijn met boeken. KLM verwacht dat door het opnieuw verlengen van het flexibel omboekingsbeleid meer reizigers toch een reis zullen boeken.

KLM in de startblokken met meer zomerse bestemmingen

Huidige beleid

In de huidige voorwaarden stelt onder andere KLM, maar ook Air France, dat wanneer je je reis voor 1 maart 2022 boekt en je reis voor 30 juni 2022 plaatsvindt, je deze kosteloos kunt annuleren of wijzigen. Wanneer je kiest voor het wijzigen van reisdatum of bestemming kan het wel zo zijn dat je een tariefverschil moet betalen. Dit komt mogelijk doordat het de bestemming waarheen of de datum waarop je wilt reizen duurder is dan voorheen. Ook kan je een niet-restitueerbare voucher aanvragen. Deze is één jaar geldig na uitgifte.

Onbepaalde tijd

KLM laat desgevraagd aan InsideFlyer weten dat de maatschappij het flexibel omboekingsbeleid dus wederom verlengt. Ditmaal voor onbepaalde tijd, althans er is nog geen einddatum gesteld. De volgende voorwaarden zullen gaan gelden en zijn binnenkort op de website van KLM te lezen. Voor vliegtickets gekocht vanaf 1 maart 2022 en vertrekkend op een willekeurige datum in de toekomst geldt nu het volgende:

  • Je kunt de datum of bestemming van de reservering gratis wijzigen. Eventuele tariefverschillen dien je wel te betalen.
  • Vraag een niet-restitueerbare voucher aan als je niet zeker weet wanneer je wilt reizen. De voucher is 1 jaar geldig vanaf de uitgiftedatum.
  • Vraag restitutie aan volgens de voorwaarden die gelden voor het door jou gekochte ticket.
  • Bovenstaande geldt ook voor vliegtickets die zijn gekocht voor 28 februari 2022, maar met vertrek na 1 juli 2022.

Het flexibel omboekingsbeleid zal niet alleen voor vluchten geboekt bij KLM gelden, maar ook bij Air France. De brekingsvoorwaarden van Transavia zijn anders opgebouwd en volgen niet de regels van KLM.

Air France en KLM toestellen naast elkaar

Wijs op reis

Ongeacht waar je naar toe gaat op reis, het is belangrijk je vooraf goed in te lezen op de actuele reisregels van het betreffende land. Via onder andere de KLM Traveldoc of de website van de Nederlandse overheid; Wijsopreis.nl kun je veel informatie vinden. Van reisadviezen tot vaccinatiepaspoort en testverplichtingen. Check van tevoren ook of je reisverzekering je reis naar de betreffende bestemming dekt of dat een aanvullende verzekering nodig is.

Reisadviezen van Nederlandse overheid vanaf 17-2-2022
Foto: Nederlandwereldwijd

Reizigers in het bezit van bijvoorbeeld een Flying Blue American Express Card of reguliere American Express Card hebben doorgaans al een reisverzekering bij de kaart inbegrepen. Deze dekt in verschillende situaties bijvoorbeeld schade aan bagage. Ben je benieuwd naar de ervaring van deze kaart, dan is dit artikel of dit artikel goed om te lezen. Wist je dat je trouwens je Flying Blue Platinum status in combinatie met een American Express card aan iemand anders kunt delen? Hoe dit werkt lees je hier.

Bron & beeldmateriaal: KLM

Reacties

  1. Xandrios zegt

    Vouchers zijn dus niet meer refundable. Hoe zit het met Fb award vluchten? Tot nu volgde die de KLM policy, maar gezien vouchers niet logisch is bij awards… hoe gaan die om als de pax wil annuleren?

  2. Bert zegt

    Let even op met de Amex/FB reisverzekering. Gisteren nog met hen gebeld ivm een voorgenomen reis naar de, nu groene bestemming, Verenigde Staten. Helaas geboekt toen het nog oranje was, dus reisverzekering NIET geldig voor COVID gerelateerde zaken. In afwijking van zo’n beetje alle andere reisverzekeraars hanteert Amex de boekingsdatum als bepalend voor de dekking (de anderen hanteren de datum van vertrek).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *