Mijn ervaringen met de Flying Blue Gold Card8 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Al een aantal jaar heb ik de Flying Blue Gold Card van American Express. Ooit aangeschaft om aan de kwalificerende vluchten te komen om in eerste instantie de Flying Blue Silver status te behalen, en uiteindelijk ook de Gold status. Natuurlijk biedt de kaart nog meer voordelen. In dit artikel zal ik mijn ervaringen met de Flying Blue Gold Card van AMEX beschrijven.

Miles sparen met aankopen

Toen ik de Flying Blue Gold card net had, had ik toch mijn twijfels of het wel zo’n handige creditkaart was. Voornamelijk online kon je de kaart bij verschillende partijen gebruiken, maar vaak tegen hogere tarieven dan andere creditkaarten. In het dagelijkse leven was de kaart verder nog niet algemeen geaccepteerd. Goed, het eerste jaar was gratis dus eerst maar eens kijken wat het te brengen heeft.

Al gauw merkte ik dat er op steeds meer plekken betaald kon worden met deze creditkaart, super fijn! Bij elke euro die ik uitgeef met deze Flying Blue Gold Card verdien ik 1 miles. Deze miles zijn gekoppeld aan mijn Flying Blue account van Air France – KLM. Op deze manier heb ik inmiddels al enkele tienduizenden miles gespaard die ik weer kan gebruiken voor bijvoorbeeld upgrades of vluchten. Hier kom ik later in dit artikel nog even op terug.

Naast de vele online stores is de Flying Blue Gold, Silver en Platinum Card ook te gebruiken in steeds meer winkels, restaurants en ook kosteloos bij o.a. NS en boodschappen doen bij supermarkt Jumbo.

Voor het buitenland verschilt het waar je met de kaart kunt betalen. In de VS en Canada eigenlijk overal te gebruiken. In Europa, Azië, Zuid-Amerika en Afrika is dit afhankelijk van waar je bent. Ben je in de grotere steden of modernere landen dan is het vaak geen probleem. Ga je daar verder weg dan is het lastiger. Dit is tevens óók voor andere creditkaarten.

Wat betreft het betalen met deze kaart, klopte mijn twijfels dus niet. Achteraf ben ik erg tevreden met mijn Flying Blue Gold Card van American Express. Op steeds meer plekken is te betalen met deze kaart en dat is een mooie ontwikkeling om op deze gemakkelijke manier miles te sparen.

 

Miles sparen met vluchten of autohuur

Deze creditkaart is voor mij ook erg interessant omdat ik miles spaar wanneer ik mijn vliegtickets betaal met mijn Flying Blue Gold Card. Je gaat naar de website van KLM of Air France en dan boek je daar je gewenste vliegtickets. Doorgaans boek ik hier mijn vluchten nadat ik ze vergeleken heb via bijvoorbeeld Momondo of ITA Matrix. Er zijn enkele voordelen om met de Flying Blue Gold Card te boeken.

 • 1: Per uitgegeven euro spaar je miles. Dit is naast de miles die je voor je vliegreis met een van de SkyTeam leden toch al spaart.
 • 2: Afhankelijk van de soort Flying Blue American Express Card spaar je meer miles per uitgegeven euro als je bij Air France of KLM je vliegreis boekt. Dit geldt ook voor een auto die je via Hertz boekt. Hieronder een overzicht:
©American Express
 • 3: Als je je vlucht betaalt hebt met je Flying Blue Card, heb je gelijk een aanvullende reisverzekering. Hier kom ik later op terug in mijn artikel.
 • 4: Heb je je vliegreis via de website van Air France of KLM geboekt? Je kunt deze dan kosteloos in 3 termijnen terugbetalen. Wel zo handig als je even krap bij kas zit, of gewoon niet het gehele bedrag in één keer wilt betalen.

Misschien kick ik te veel op die miles, maar het is een handige en fijne manier om zo nog wat extra miles binnen te halen.

Voordelen met concerten en evenementen.

Pre-sale Lenny Kravitz, komende week.

Wat ontspanning op zijn tijd is ook wel prettig. American Express denkt dan ook graag met je mee. Eens per maand, denk ik, krijg je een mail met de laatste nieuwtjes. Vaak ook aanbiedingen of pre-sales voor bijvoorbeeld concerten. Zo heb ik ook hier gebruik van gemaakt in 2016. Coldplay kwam naar Nederland. Na een eerder concert te hebben meegemaakt leek het mij en wat vrienden toch wel weer erg gaaf hier nog eens heen te gaan. Omdat dit soort concerten vaak snel zijn uitverkocht, waren we al gauw aan het prakkezeren hoe we aan die tickets moesten komen. Dit  omdat bij de reguliere verkoop alles snel uitverkocht zal zijn. Gaat iedereen met 2 of 3 apparaten naar de boekingswebsite? Nee niet nodig! Ik kreeg al gauw een mail van American Express met een pre-sale mogelijkheid op deze tickets. De tickets waren dan ook gauw in de pre-sale gekocht.

Al enkele jaren heeft American Express ook speciale shoppingevents bij Maasmechelen Village, net over de grens bij Maastricht. Als je van shoppen houdt, dan is dit een leuke plek om heen te gaan. Vaak gaan de shoppingevents samen met het sparen van extra miles per uitgegeven euro. Helaas afgelopen november niet kunnen gaan, maar het is zeker leuk om eens heen te gaan, en het levert naar alle aankopen dus ook nog leuke extra miles op!

 

 

Verzekeringen

En dan de reisverzekeringen. Hier en daar is er al veel over gezegd. Ik ben er in ieder geval erg blij mee! Op mijn reis door Portugal hadden we een auto gehuurd. Op een bepaald moment ergens ten zuiden van Lissabon hadden we geparkeerd en liepen we even een rondje, klikte wat foto’s en gingen terug naar de auto om weer te vertrekken. Tot onze verbazing was mijn tas weg?! Al gauw kwamen we erachter dat er ingebroken was. Balen! Naast wat minder waardevolle spullen ook zeer waardevolle spullen gestolen (ja ja, dat doen we dus nooit meer 😉 ) Na vele rompslomp met de lokale politie en ambassade kwam de rest van de rompslomp pas in Nederland.

De reguliere reisverzekering keerde helaas vrij weinig uit. Ik was al bijna vergeten dat ik met mijn creditkaart ook een aanvullende reis- en annuleringsverzekering had. Toen gauw gebeld en gemaild en uiteindelijk heb ik via hen verschillende kosten teruggekregen. Eind goed, al goed dus!

Verzekering Flying Blue Amex Card ©American Express

Gespaarde miles uitgeven

Nu heb ik een hoop miles, maar wat moet ik er mee? Je kunt er eigenlijk een hoop mee. Hieronder zal ik omschrijven waar je ze aan uit kunt geven:

 • Shoppen in de Flying Blue Store.
 • Shoppen kan ook bij KLM of Air France Je kunt ervoor kiezen te betalen met miles of in euro’s. Je kunt zowel online aankopen doen als tijdens je vlucht.
 • Je kunt vluchten boeken met je miles. Op dit moment heten dit nog ‘Award tickets’. Vanaf april 2018 ‘Reward-tickets’ genoemd. Ook zijn er elke maand nieuwe Promo Awards (vanaf april 2018 ‘Promo Reward-tickets). Tickets die kortingen hebben tussen de 20% en 50% en te betalen met miles. Wat handig is dat dit ook voor tickets kan in bijvoorbeeld China die soms erg voordelig zijn. Ik heb dan ook enkele keren van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Heel simpel, gewoon naar de website van KLM, inloggen met je Flying Blue account, en een Award-ticket boeken. Het ticket betaal je met miles, belastingen in geld. In de nabije toekomst wil ik graag een World Businessclass ticket boeken met punten, daar heb ik er inmiddels ruim voldoende voor.
©Flying Blue
 • Ook is het mogelijk om upgrades te boeken naar businessclass, premium stoelen/comfort stoelen of extra beenruimte.
 • Om je vliegreis nog wat relaxter te maken kun je ze gebruiken voor loungetoegang, een a la carte maaltijd of wat meer bagage meenemen.
 • Uitgeven voor hotelovernachtingen, bijvoorbeeld via PointsHound, Hilton of Accorhotels. In dit overzicht kun je zien bij welke partners van Flying Blue je de miles kunt gebruiken.
 • En ben je in een gulle bui, dan kun je ze natuurlijk ook spenderen aan een goed doel. Dat is ook wel eens een fijne gedachten toch?!

Andere voordelen

 • In het verleden heb ik mijn Flying Blue Gold Card ook gebruikt om korting te krijgen op verschillende lounges die niet aangesloten zijn bij het SkyTeam of omdat ik toen nog geen ElitePlus status had bij Flying Blue. Bijvoorbeeld bij een lounge in Dubai. Ik meen dat het met toen ongeveer €10,- kostte om de lounge binnen te komen.
 • Ruime aankoopverzekering en Geld-Terug-Garantie. Is je aankoop gestolen of kapot? Dan krijg je een vergoeding tot €1.400,- per claim met een maximum van 2 per 12 maanden. Hetzelfde geldt voor het terugbrengen van je aankoop. Als de winkel niet akkoord gaat, dan kan dit toch via de Flying Blue Card. Ook tweemaal per 12 maanden tot een maximum van €400,- per claim. Mocht je eens wat gekocht hebben, en best prijzig was, dan kun je op deze manier toch je geld terugkrijgen.
 • Share & fly, bij dit principe kun je miles als hoofdkaarthouder naar de extra kaarthouders sturen en andersom. Heb je dus nog net wat miles nodig, dan kan je die wellicht van een ander gezinslid krijgen, kosteloos!
 • En om van dit Share & Fly-principe gebruik te kunnen maken is het handig dat meerdere gezinsleden gebruik kunnen maken van een extra kaart, zonder kosten.
 • Ik heb inmiddels aardig wat miles gespaard, ik vind het dan ook erg fijn als deze niet zomaar verlopen. Met het gebruik van de creditkaart verleng ik de geldigheid hier telkens dan ook 20 maanden mee vooruit.

Al met al ben ik uiteindelijk zeer tevreden over deze Flying Blue Gold Card van American Express. Voor mij is het uiteindelijk de jaarlijkse bijdrage wel waard omdat ik de creditkaart veel gebruik. Gebruik je hem weinig dan is het de vraag of je het bedrag van €170,- eruit haalt.

Reacties

 1. Ameling Algra zegt

  Ervaringen zijn natuurlijk persoonlijk maar toch een paar relativerende opmerkingen:
  wie veel reist, ontkomt niet aan nog een credit card omdat de acceptatie van Amex in grote delen van de wereld beperkt is. Soms zijn ook met Amex extra kosten gemoeid.
  Het sparen van level miles (nog niet zo lang) en award miles (al heel lang) zet geen zoden aan de dijk voor wie veel lange afstanden vliegt. Zo leverde een intercontinentaal reisje eind 2017 mij als vlucht (dus los van de kaart) 26.000 level miles op, de aanschaf van het ticket met de kaart een magere 900. Dat schiet dus niet op.
  Hetzelfde geldt voor de kwalificerende vluchten. Om mijn platinumniveau te behouden moet ik 60 vluchten maken of 70.000 miles halen. Dat laatste lukt moeiteloos, maar ik bleef op 16 vluchten steken in 2017. Die vier extra vluchten zijn dus eigenlijk zonder waarde.
  Aanbiedingen: dat is erg persoonlijk. Ik heb ze nog nooit gebruikt.
  En verzekeringen: we zijn allemaal oververzekerd. Stelregel: verzeker je alleen tegen verlies dat je niet kunt dragen. Je krijgt de verzekering niet cadeau want het is een dure credit card!
  Heb je een keer te weinig tegoed op je rekening, dan word je niet gewaarschuwd maar krijg je zo een boeterente van 10%

  De balans lijkt voor mij eerder negatief, maar ik wacht nog even af hoe de kaart werkt onder het nieuwe systeem. Dan hebben de bonusvluchten voor mij misschien wel zin.

  • Marco den Turck zegt

   Hallo Ameling,

   Bedankt voor je reactie op het artikel.
   Natuurlijk heb ik al veel van bovenstaande ook in het artikel gezet, zoals bijvoorbeeld dat de Flying Blue AMEX kaart niet overal geaccepteerd werd.
   Wat betreft je Award Miles ben ik het niet met je eens. Je kunt behoorlijk wat Award Miles sparen met deze kaart. Het is natuurlijk ook maar net waar je tevreden mee bent. Er zijn weinig/geen andere mogelijkheden deze hoeveelheden op een andere wijze bij elkaar te sparen. Uiteraard afhankelijk van hoevaak je de kaart gebruikt. Zoals ook in mijn slot aangegeven, gebruik je een creditkaart zoals deze Flying Blue Gold kaart, dan is het de vraag of het een meerwaarde is 😉

   Dan je reactie op het aantal vluchten. Als je voor werk veel vliegt is een hoger niveau vrij gemakkelijk te behalen. Doe je het voor je plezier, hobby of iets anders, dan is het misschien lastiger. Dan zijn de extra kwalificerende vluchten zeker interessant, aangezien het 4 regulieren vluchten (bij een FB Gold kaart) al gauw €50,- kosten. De kaartbijdrage voor een Flying Blue Gold kaart is dan natuurlijk erg weinig ( €170,-). Zeker gezien er nog meer extra’s bijzitten bij deze kaart. In de toekomst zullen de kwalificerende vluchten omgezet worden in XP’s.
   Betreft de verzekering. Ik was erg blij met de verzekering bij deze creditkaart, aangezien het me anders meer dan €1000,- had gekost die ik niet terug had gekregen.
   Betreft je laatste opmerking over het afschrijven van je maandelijkse uitgaven. Ik neem aan dat je ook voldoende tegoed op je rekening hebt voor gas-water-licht? Je weet van te voren wanneer het afgeschreven wordt en daar krijg je ook mailing over. En anders zou je natuurlijk altijd nog de keuze kunnen maken om het bedrag zelf over te maken binnen het gestelde termijn.

   Uiteraard blijft het mijn ervaring 😉

 2. emvi zegt

  Ik heb eens naar een paar andere reisverzekeringen gekeken, in vergelijk met de platina verzekeringen. Ik kan dus niet oordelen over de gouden dekking. [de kleur van de kaart geeft de verzekeringsdekking aan en de FB voordelen; voor de rest lijkt het op een gewone AMEX Blue kaart].

  Mijn indruk is dat de AMEX verzekering inderdaad kan concurreren met andere opties. Daarbij komt, in mijn ervaring, de service in geval van problemen inderdaad uitstekend is. hulde aan het team in Barcelona !

  Wat ik wel jammer vind, is dat het aantal claims nu beperkt is tot twee per jaar. Is dat ooit door AMEX aan de leden verteld? Ik had dat hier ook al eerder gemeld,maar het valt me op dat geen van de AMEX experts hier heeft gereageerd.

  Ook onze zorgen en suggesties zijn toch de moeite waard om te delen? De voordelen van de kaarten kunnen we immers gemakkelijk op de AMEX website zien en vergelijken.

  • Marco den Turck zegt

   Hoi emvi,

   Dank voor je reactie op het artikel.
   Het is zeker een goed concurrerend product.
   En ik kan me ook vinden in het aantal claims dat nu te claimen is, hopelijk zal dat in de toekomst veranderen. Zodra we hier meer over horen zullen we dit zeker hier op IF delen.
   Suggesties en zorgen horen we ook graag. Dit kun je delen via bijvoorbeeld artikelen, forums of als je contact opneemt met ons via ‘contact’ onder aan de website.

   Groet,
   Marco

 3. Jeroen zegt

  Het gebruik van de amex kaart verlengt de geldigheid van de miles niet met 20 maanden, maar sinds 2017 met 24 maanden.

 4. Michaelnight zegt

  Ik lees hierboven dat je korting kan krijgen op Lounge toegang met je Flying BLue Gold card op Lounge toegang…Is daar meer info over? Ik heb hier nog nooit van gehoord..

 5. Chris zegt

  Net deze kaart aangevraagd en ben er nu al blij mee.

  Kosten: 85euro voor het 1e jaar, en daarna 170 euro per jaar.
  Daar zitten al mijn verzekeringen in vwb reizen met AF-KLM en alle Skyteampartners.
  Dus koffer/vertraging/reis en annulering etc.

  Als ik van de volle pond eh… Euro uit ga. dan betaal ik 1,5 euro per maand meer t.o.v. mijn huidige verzekeringen die best goedkoop zijn met minder dekking! Die ga ik dan ook stop zetten.

  Voor die omgerekende 1,5 euro extra per maand (je betaald immers jaarlijks) krijg je verders alle voordelen die Airmiles biedt. Kan je maandelijks geld opzij zetten zodat je er geen cent pijn aan hebt.

  Ook als je boodschappen haalt verleng je de geldigheid van je gespaarde miles tot 2 jaar. Dus eigenlijk vervallen je miles nooit, mits je minimaal 1x in de 2 jaar boodschappen haalt met je kaart (zonder extra kosten). Best begrijpelijk dat je niet elk jaar op vakantie kunt gaan, of dat je een keer met een andere maatschappij moet vliegen die geen skyteam member is.

  Alleen opletten dat je er geen geld mee gaat pinnen, zeker niet in het buitenland! Mits dit voordeliger is dan met jouw eigen bankpas, iets dat ik betwijfel.

  Heb voor het complete pakket graag 1,5 euro extra over, en heb nu alles onder een kaart.

 6. Jinse zegt

  Sommigen koppelen ook de AMEX kaart aan een pay-pal account. Daarmee worden dan bijvoorbeeld complete renovaties van huizen via betaald. Vergt enige samenwerking met de leverancier maar levert heel veel punten op.

 7. Jessie zegt

  Ik kan niet meer zonder! Ik gebruik mijn normale pinpas echt bijna nooit meer.
  Ik heb de Flying Blue Gold card gekoppeld aan PayPal voor nog meer punten, helpt enorm.

  Je hebt ook 2 x toegang tot de lounge per jaar en kan extra bijkopen met cash of miles.
  Daarnaast zit er ook een reis en annuleringsverzekering bij inbegrepen. Helemaal top!

  Geld pinnen in het buitenland met de kaart is wel ietsje duurder, daar kun je beter je pinpas voor gebruiken als je daarin voordeliger uit wil zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *