Bestemmingstips: Florence, Siena & San Gimignano, Italië8 min leestijd

Bestemmingstips: Florence & Omgeving - Italië

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Gedurende mijn recente roadtrip in Italië, bezocht ik onder andere het schitterende Florence. Deze grootse stad is gelegen in Toscane, een must-go regio als je naar Italië gaat. In deze bestemmingstips neem ik je mee langs enkele bijzondere plekken in Florence, Siena, San Gimignano en de omgeving van Florence.

Vervoer

Om Florence te bezoeken zul je er natuurlijk eerst moeten komen. De snelste manier is per vliegtuig. Verschillende maatschappijen vliegen naar Florence. KLM vliegt vanuit Amsterdam direct op de kleine luchthaven. Vanuit de luchthaven ben je in 30 minuten met de tram in het centrum van de stad. Vanuit Nederland kun je ook met de auto, dat neemt zo’n 14 uur rijden in beslag. Een andere manier om te reizen is met de trein. Je zult dan trein en bus moeten combineren. De reis duurt dan zeker 17 uur.

KLM arriveert in Florence

Voorbereiding

Gedurende deze reis diende ik rekening te houden met de uitbraak van het COVID-19 virus en alle geldende lokale regels. In Italië zijn strenge regels omtrent het dragen van mondmaskers, het dragen van bepaalde formulieren tijdens je reis etc. Het enige waar ik duidelijk iets van merkte was het dragen van de mondmaskers in ruimtes, zoals restaurants, musea etc. Het bij je dragen van verschillende formulieren was voornamelijk een formaliteit, maar er werd niet om gevraagd. Wat wel belangrijk is om vooraf rekening mee te houden is het reserveren van allerlei bezienswaardigheden. Denk dan met name aan musea, kerken of bijvoorbeeld tuinen. Heb je niet vooraf gereserveerd dan is er een grote kans dat je niet binnen kunt. Zo kun je via deze website allerlei musea in Florence vooraf boeken. Wil je een van de bezienswaardigheden op de Piazza Duomo Firenze bezoeken, maak dan via deze link een reservering.

Piazza Duomo Firenze

Bestemmingstips: Florence & Omgeving - Italië
Piazza Duomo Firenze, met op de voorgrond de Baptisterium San Giovanni, rechts de klokkentoren en erachter Duomo Firenze.

Een plek die niet onopgemerkt zal blijven tijdens je verblijf in Florence en zeker thuis hoort in deze bestemmingstips, is het Piaza Duomo Firenze. Dit grote plein vestigt het grootse de Kathedraal van Florence. Het is een van de grootste kathedralen van Europa en de bouw begon in de 13e eeuw. Het duurde ruim 150 jaar om het gigantische bouwwerk te voltooien. Veel van de kunst die er ooit hing is naar het naastgelegen Museo dell’Opera del Duomo verplaatst. In de kathedraal is nog een mooie schildering te vinden van het ‘Laatste Oordeel’. Ook de bijzondere klok van Paolo Uccello en een schildering van Michelino mogen niet onopgemerkt blijven. De Kathedraal is aan de buitenkant bekleed met verschillende kleuren marmer.

Rondom de kathedraal zijn verschillende andere interessante bouwwerken te vinden. Waaronder de klokkentoren. Deze is te bezoeken, maar zorg dat je een ticket hebt. Tegenover de kathedraal vind je de Babpisterium San Giovanni, ook wel een doopkapel. Aan de buitenkant vind je schitterende bronzen deuren terug. Aan de binnenkant is een meesterwerk te vinden, namelijk een prachtig mozaïek werk.

Wil je vele kunstwerken uit de kathedraal bewonderen, bezoek dan het Museo dell’Opera del Duomo. Een museum vol met onder andere beeldhouw- en schilderkunsten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Doorgaans is het erg druk op het Piazza Duomo Firenze. Daar maken zakenrollers, bedelaars en oplichters graag gebruik van. Je kunt hier prima wandelen en alles bezichtigen, maar ben er van bewust dat andere mensen hier rondlopen met andere bedoelingen.

Piazza della Signoria

Op dit grote plein vind je een kopie van het bekende David beeld. Verder is hier de mooie Neptunusfontein en het bekende Palazzo Vecchio. Aan het plein zijn wat restaurantjes gevestigd. Verder wandel je vanuit hier gemakkelijk door de winkelstraten van de stad. Palazzo Vecchio is de moeite waard om te bezoeken. Het was vroeger een belangrijk gouvernementeel gebouw, tegenwoordig een museum. In het museum vindt je mooie kunstwerken uit allerlei eeuwen terug.

Deze diashow vereist JavaScript.

Naast Palazzo Vecchio vind je het Uffizi. Dit is een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld. Zorg dat je vooraf een kaartje hebt om het museum te bezoeken. Let op: op straat is er kans dat je aangesproken wordt om kaartjes te kopen. Doe dat niet, en koop ze bij de officiële kantoren.

Bruggen

Florence kent vele mooie bouwwerken. Waaronder schitterende bruggen over rivier de Arno. Vanuit het oude centrum wandel je gemakkelijk over de vele bruggen naar de andere kant van de stad. Hier kun je prettig door allerlei smalle straatjes heen wandelen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wandel bijvoorbeeld over de bekende brug Ponte Vecchio. Deze brug is voorzien van allerlei kleine winkeltjes: juweliers. Tijdens mijn bezoek was het erg rustig en veelal alles gesloten. Normaliter is het hier een drukte van jewelste. Bekijk ook de buitenkant van de brug. De vele huisjes/winkeltjes zijn fleurig gekleurd.

Deze diashow vereist JavaScript.

Een must-go bestemmingstips in Florence is een wandeling naar Piazzale Michelangelo. Vanuit onder andere de Ponte Vecchio wandel je gemakkelijk naar het hoger gelegen Piazzale Michelangelo. Vanuit hier heb je een ademend uitzicht over de stad met op de achtergrond allerlei heuvels en bergen. Op weg naar de Piazzale Michelangelo kom je langs de Giardino delle rose. Een prachtige rozetuin van waaruit je ook de stad kunt zien liggen. Deze tuin is ook zeker een bezoek waard.

Bestemmingstips: Florence & Omgeving - Italië
Uitzicht vanaf Piazzale Michelangelo

Heb je nog tijd over, wandel dan via Palazzo Pitti, een immens paleis terug richting de stad. Stop onderweg bij Porta Romana en eet een lekker ijsje bij bijvoorbeeld Yogurt Gelateria Porta Romana.

Vergeet je reisgids

Florence kent nog tal van andere bijzondere plekken, maar eigenlijk zijn het er te veel om op te noemen. Denk bijvoorbeeld aan Piazza di Santa Maria Novella of Piazza di Madonna degli Aldobrandini. Bezoek ook zeker de Mercato Centrale Firenze. Heerlijke verse producten worden hier verkocht of voor je bereid. Op de bovenste verdieping kun je heerlijk tafelen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Een reisgids kan soms veilig aanvoelen en geeft je het idee dat je dan niets vergeet te bezoeken. Maar kijk ook verder dan wat er in je reisgids staat. Stop ergens waar je anders wellicht niet heen zou gaan. De stad zit vol mooie pleintjes met leuke cafeetjes of restaurants. Hier kun je heerlijk eten en drinken. En het is ook nog eens goed betaalbaar!

De omgeving van Florence – Siena & San Gimignano

De stad Florence is gelegen in de mooie regio van Toscane. Dit gebied strekt zich in alle richtingen uit en heeft een mooi landschap. Huur een auto, of pak je eigen auto en ontdek het gebied van Toscane. Stop bijvoorbeeld in de Chianti regio. De regio staat bekend vanwege de heerlijke wijnen die hier worden gemaakt. Bestemmingstips: Florence & Omgeving - ItaliëStop zeker in Greve Chianti en ga wat eten bij  Pasticceria Chianti. Ze maken en verkopen hier heerlijke (goedkope) deegproducten. Van zoet tot hartig, echt heerlijk! Verder is het stadje leuk om door heen te wandelen of een wijntour te starten.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Een bezoek aan Siena kan niet onopgemerkt blijven. Het historische centrum is auto vrij en alleen bereikbaar met een taxi of de ‘benenwagen’ (te voet dus 😉 ). Middels allerlei trappen, steegjes of roltrappen kom je boven in het oude centrum. Een bezoek aan de oude Duomo Siena en het aansluitende museum is zeker de moeite waard.

Deze diashow vereist JavaScript.

Vanaf Duomo Siena wandel je via allerlei stijlen wegen naar het grote Piazza del Campo. Hier is het Palazzo Pubblico gevestigd met de schitterende Cappella di Piazza, een enorme toren die uitkijkt op het plein. Siena kent vele mooie paden, pleintjes en restaurants waar je heerlijk kunt eten.

Bestemmingstips: Florence & Omgeving - Italië
Piazza del Campo

Een andere historische stad is San Gimignano. Een stadje gebouwd op een heuvel met vele torens. Ook hier wandel je op je gemak doorheen, maar denk aan de klim die je hier en daar moet maken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Rondom San Gimignano is het mogelijk om te parkeren bij een van de vele verschillende parkeerplaatsen. Iets buiten San Gimignano heb je een hotel/restaurant genaamd Ristorante Taverna di Bibbiano. Vanuit hier kun je genieten van het mooie Toscaanse landschap en ook uitzicht hebt op San Gimignano.

Overnachten

In Florence en omgeving zijn tal van prima verblijven te vinden. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar een Airbnb. Je komt dan in leuke typisch Italiaanse woningen terecht. Ook zijn er tal van prima hotels te vinden. Nabij Siena verbleef ik in het Best Western San Marco Siena. Een vrij standaard hotel, maar schoon en dicht bij het oude centrum van Siena.

Deze diashow vereist JavaScript.

In Florence verbleef ik in een Airbnb, prima locatie, betaalbaar en ruim.

Artikelen

Bij deze artikelenreeks kun je reviews van hotels en bestemmingstips teruglezen. Deze artikelen zijn al geschreven, of verschijnen binnenkort op InsideFlyer.

 1. Tripintroductie: Roadtrip Italië
 2. Review Renaissance Amsterdam Schiphol Airport Hotel
 3. Bestemmingstips Florence
 4. Review MGallery Grand Hotel Livorno
 5. Bestemmingstips Pisa & Omgeving
 6. Review Ibis Styles Brindisi
 7. Bestemmingstips Rome
 8. Review Aparthotel Adagio Rome Vatican
 9. Bestemmingstips Brindisi & omgeving
 10. Bestemmingstips Pompei & de Amalfikust
 11. Review Pullman Paris CDG
 12. Tijdens Corona op bezoek in de Salon Air France Lounge 2F
 13. InsideLook: Zo ziet de vernieuwde KLM Crown Lounge 25 eruit
 14. Vliegen met Air France tijdens Corona

Beeldmateriaal: InsideFlyer – MdTurck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *