Bestemmingstips: Bruisend en historisch Rome, Italië5 min leestijd

Bestemmingstips: Bruisend en historisch Rome, Italië

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Afgelopen zomer maakte ik een prachtige roadtrip door het zonnige Italië. Het zuid-Europese land was op dat moment een van de weinige ‘veilige’ landen als het om Corona gaat. Ik bezocht een groot aantal kustplaatsen, waaronder Livorno en de Amalfikust. Maar natuurlijk deed ik ook de historische hoofdstad aan. Want alle wegen leiden natuurlijk naar Rome.

Uitvalsbasis

Rome is een gigantische stad, waar je jezelf zeker minimaal een week kunt vermaken. Omdat ik de stad al eens had bezocht besloot ik nu alleen de highlights nog eens te bekijken. Als uitvalsbasis koos ik het prima Aparthotel Adagio Rome Vatican. Het Aparthotel is niet gelegen in het centrum van de stad. Echter is de locatie praktisch genoeg voor een bezoek aan de stad. Je kunt namelijk gemakkelijk met de trein naar het centrum reizen in 5 tot 15 minuten, afhankelijk van de drukte. Het treinstation vind je om de hoek van het hotel. Ook met de bus kun je dichtbij het hotel komen. Echter duurt de rit naar het centrum dan wel wat langer. Je kunt natuurlijk ook met de (huur)auto naar de stad gaan, maar dan heb je de uitdaging van het vinden van een parkeerplaats. En dat zal in Rome zeker niet altijd even gemakkelijk zijn.

Benieuwd naar mijn ervaringen met dit hotel? Lees dan mijn Review over het Aparthotel Adagio Rome Vatican.

Bestemmingstips: Bruisend en historisch Rome, Italië
Er rijden regelmatig treinen richting de stad

Rome verkennen

Tijdens mijn korte bezoek aan Rome heb de leukste en mooiste bezienswaardigheden nog eens bezocht. Deze keer begon dat met de Pyramide van Cestius, het bekende Colosseum, Forum Romanum en Circus Maximus. De Bocca della Verita was ten tijde van het bezoek helaas gesloten. De verkenning van de stad vervolgde met een wandeling naar het Isola Tibertina en de Ponte Garibaldi. Vanuit daar is het oude centrum te bewandelen, waar onder meer het Pantheon, Piazza Venezia en natuurlijk de Trevifonteinen niet mogen ontbreken. Verder komt het Piazza Navona en Piazza del Popolo aan bod. Ik sloot mijn bezoek aan de stad af met een avond in en rondom Vaticaanstad. 

Pyramide van Cestius, Colosseum, Forum Romanum en Circus Maximus

Vanuit het hotel is het ’s ochtends maar een kort ritje met de trein naar het station Roma Ostiense (alternatief is metrostation Piramide). In zo’n 10 minuten wandel je naar de Pyramide van Cestius uit de Romeinse tijd. De Piramide is een grafmonument voor Gaius Cestius. Ook al bezoek je de Piramide niet van binnen, het blijft een bijzonder bouwwerk en een wandeling om het terrein levert al mooie plaatjes op. Tegenover deze bijzonder bezienswaardigheid is de Porta San Paolo te zien. Eén van de vroegere stadspoorten die nog mooi bewaard is gebleven. 

Tegen de middag vervolg ik mijn weg in noord-oostelijke richting het Colosseum, Forum Romanum en Circus Maximus. Als je via de Viale Aventino wandelt dan kom je langs een groot VN kantoor (Organizzazione delle Nazioni Unite per l’alimentazione e l’agricoltura). Het is mogelijk om hier rondleidingen te volgen (ten tijde van Corona gesloten). Vanaf de bovenste verdieping heb je naar verluid een prachtig uitzicht over de stad. Aanrader dus, maar wel vooraf registreren online. Voor een drankje en snelle hap is het tegenovergelegen Bar Bistrot Gusto Massimo een tip. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Het nabijgelegen Bocca della Verita was helaas gesloten, maar is ook leuk om te bezoeken. Een gebeeldhouwd kunstwerk met een hoofd moet volgende mythe dienstdoen als leugendetector. Via de Tempel van Hercules wandel je vervolgens naar het Isola Tibertina. Een piepklein eilandje in de rivier de Tiber. Er is naast een ziekenhuis, kerk en wat cafeetjes niet heel veel te beleven op het eiland zelf. Maar het uitzicht over het water is erg mooi. Ook de historische Ponte Garibaldi is leuk om overheen te lopen richting de oude stad.

In de buurt vind je natuurlijk ook nog het Colosseum, Forum Romanun en Circus Maximus. Mijn advies is om hier meer dan voldoende tijd voor d te plannen. Je kunt er gerust een dag voor uittrekken. De musea bieden over het algemeen een prima audioguide die je voorziet van alle informatie en spannende verhalen over vroeger. 

Pantheon, Piazza Venezia en de Trevi fonteinen

Drie bezienswaardigheden die ook niet mogen ontbreken tijdens je bezoek aan Rome zijn het Pantheon, Piazza Venezia en natuurlijk de wereldberoemde Trevi fonteinen. Overigens vind je in deze buurt nog veel meer historische hotspots. Je kunt hier gerust een dag rondlopen en heel wat moois bekijken. Je hoeft ook niet ver te zoeken voor de beste Italiaanse restaurants. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Piazza Navona en Piazza del Popolo

Rome kent heel wat prachtige pleinen. Naast de eerder genoemde pleinen zijn Piazza Navona en Piazza del Popolo de moeite waard. Piazza Navona ligt vlakbij het Pantheon. Het plein is voorzien van een prachtige fontein van de hand van Bernini. De vier beelden verwijzen naar vier grote rivieren, de Donau, de Ganges, de Nijl en de Rio de la Plata. 

Het Piazza del Popolo, plein van het volk, is ook zo’n prachtig plein. Dit plein is overigens pas later ontworpen en gerealiseerd. In het midden van het plein is een Egyptische obelisk geplaatst die oorspronkelijk bij Circus Maximum stond. Aan het Piazza del Popolo is het prestigieuze Hotel Russie gevestigd. Vlakbij het Piazza del Popolo vind je het kleine Trattoria Al Gran Sasso restaurant. Dit is zeker een aanrader als je wil genieten van een simpel maar heerlijk diner.

Vaticaanstad

Ik sloot mijn weerzien met Rome af in Vaticaanstad. Het blijft een bijzondere gewaarwording om binnen Rome een ander land binnen te stappen. Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld en tegelijkertijd UNECSO werelderfgoed. Als je genoeg tijd hebt kun je ook hier zeker een dag spenderen aan de diverse musea en tuinen. Neem er genoeg tijd voor. 

Bestemmingstips: Bruisend en historisch Rome, Italië

Artikelen

Bij deze artikelenreeks kun je reviews van hotels en bestemmingstips teruglezen. Deze artikelen zijn al geschreven, of verschijnen binnenkort op InsideFlyer.

 1. Tripintroductie: Roadtrip Italië
 2. Review Renaissance Amsterdam Schiphol Airport Hotel
 3. Bestemmingstips Florence
 4. Review MGallery Grand Hotel Livorno
 5. Bestemmingstips Pisa & Omgeving
 6. Review Ibis Styles Brindisi
 7. Bestemmingstips Rome (dit artikel)
 8. Review Aparthotel Adagio Rome Vatican
 9. Bestemmingstips Brindisi & omgeving
 10. Bestemmingstips Pompei & de Amalfikust
 11. Review Pullman Paris CDG
 12. Tijdens Corona op bezoek in de Salon Air France Lounge 2F
 13. InsideLook: Zo ziet de vernieuwde KLM Crown Lounge 25 eruit
 14. Vliegen met Air France tijdens Corona

Beeldmateriaal: InsideFlyer – MdTurck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *