Van het eeuwenoude Matera tot de havenstad Brindisi, Italië8 min leestijd

Van het eeuwen oude Matera tot de havenstad Brindisi, Italië

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Mijn roadtrip door Italië eindigt in het zuiden van het land. Vanuit Rome reis ik via Napels naar de Amalfikust. Vanuit dit schitterende gebied aan zee doorkruis ik het land en reis ik naar de schitterende oude rotsstad Matera. Na een tussenstop in deze stad ga ik naar de hak alvorens te eindigen in de havenstad Brindisi in het zuidoosten van Italië. In deze bestemmingstips neem ik je mee naar Matera, Lecce, het zuidelijke puntje van de hak van Italië en ook Brindisi.

Eeuwenoude Matera+

De oude stad Matera zou als sinds de achtste eeuw bestaan. Destijds waren de grotwoningen de schuilplaatsen voor mensen uit het klooster die gevlucht waren uit het Byzantijnse Rijk. In de loop der jaren ontstonden er steeds meer grotwoningen en verscheen er een hele stad, de Sassi. Omdat de mensen die er destijds woonden samenleefde met de dieren, was het vaak ronduit smerig in de woning. De hygiëne was niet hoog en er waren veel ziektes. Uiteindelijk heeft de Italiaanse overheid ingegrepen en moest iedereen de stad uit. Hierna zijn er langzaamaan weer mensen teruggegaan om de stad te renoveren in in 1993 is Matera op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. In 2019 was de stad de Culturele hoofdstad van Europa. En wist je dat in Matera veel films zijn en worden opgenomen, zoals ook The Passion of Christ.Van het eeuwen oude Matera tot de havenstad Brindisi, Italië

Matera is niet autovrij, maar als toerist kom je er met een auto niet in. Alleen locals kunnen dat. Het is dan ook verstandig je auto/camper buiten Matera te parkeren, bijvoorbeeld bij deze parkeergarage ‘Parking Via Saragat’. Vanuit de parkeergarage gaat vrij constant een busje naar de oude stad Matera. Zorg dat je contant geld bij je hebt om te betalen.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Er zijn veel kleinere hotels en als ook Airbnbs in Matera. Je slaapt in de oude grotwoningen die zijn opgeknapt.

Van het eeuwen oude Matera tot de havenstad Brindisi, Italië
Een Airbnb in de stad.

Je kunt een aantal dagen verblijven en de stad en de omgeving verkennen. Een volle dag is ook voldoende om alleen de oude stad te bezoeken. Je struint gemakkelijk door de wirwar aan straatjes. Van het eeuwen oude Matera tot de havenstad Brindisi, ItaliëStart je dag vroeg, dan is het nog lekker koel en is de klim naar de vele hoogtepunten gemakkelijker te maken. Je kunt verschillende grotkerken in de stad bezoeken, maar check hier welke je wanneer kunt bezoeken. Ook voor tickets kun je op de bovengenoemde website terecht.

Deze diashow vereist JavaScript.

In de avond is Matera ook schitterend om te bewandelen. Vanaf verschillende hoger gelegen punten heb je prachtige uitzichten over de stad.

Deze diashow vereist JavaScript.

Rondom Matera

Heb je de stad bezocht? Dan kun je het omliggende gebied flinke wandelingen maken door het rotsachtige gebied. In het Parco Archeologico Storico Naturale delle Chiese Rupestri heb je wel goede wandelschoenen nodig en een goede conditie is handig! Via deze website kun je wat meer te weten komen over het gebied en er staan enkele wandelroutes.

Naar het zuiden van de hak, Santa Maria di Leuca

Na mijn bezoek aan Matera gaat mijn reis verder naar Tarente in het zuiden van Italië en op zo’n half uur van Brindisi rijden. Niets meer dan een industriestad met een klein schiereiland waar je in een halfuur tot een uurtje overheen gewandeld bent. Er is daar een kasteel, maar dat moet je vooraf reserveren. Wil je dit niet bezoeken, dan reis je gemakkelijk door naar Lecce of Santa Maria di Leuca. Deze laatste stad is het zuidelijkste puntje van de hak van Italië.

Het is een gemakkelijke rit vanuit bijvoorbeeld Lecce of Brindisi naar dit punt. Er zijn tal van verblijfplaatsen om er te overnachten. Echter, in een dag heb je het gebied ook zeker wel verkend. Santa Maria di Leuca heeft een leuke boulevard met verschillende strandtentjes waar je een mooi uitzicht over de Ionische- en Adriatische Zee hebt. Heb je trek, kies dan een van de strandtentjes uit om wat te eten en drinken. Lido Alba Chiari is bijvoorbeeld een goede plek voor een lekkere lunch!

Deze diashow vereist JavaScript.

Je kunt er ook heerlijk genieten in het zonnetje op het strand. Daarvoor moet je wel een bedje reserveren, maar dat kan ter plekken. In Santa Maria di Leuca staan verder verschillende grote en felgekleurde villa’s. Dit maakt het ook leuk om een stukje te wandelen in dit gebied.

Om echt het zuidelijkste puntje van de hak van Italië te bezoeken, moet je een stukje verder wandelen of eventueel met de auto gaan rijden naar Punta Ristola LeucaDueMari. Dit rotsachtige gebied geeft je een adembenemend uitzicht over de zee en over de stad. Je kunt hier heerlijk genieten van de rust (als er tenminste niet te veel mensen zijn) en de verschillende boten voorbij zien komen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Lecce

Deze oude stad heeft enkele interessante bezienswaardigheden. Een bezoek aan de stad kun je prima combineren met een halve dag strand of wandelen door een van de natuurgebieden in dit gebied. Lecce ligt zo’n half uur rijden van Brindisi af. Een van de hoogtepunten is de schitterende Basilica di Santa Croce. Deze basiliek heeft een schitterende gevel uit de 17e eeuw. Je kunt de kerk bezoeken, maar hiervoor moet je wel entree betalen, maar het schijnt zeker de moeite te zijn!

Basilica di Santa Croce

Lecce beschikt ook over een oud kasteel, Castle of Charles V. Je kunt door verschillende openbare gedeeltes heen wandelen. Her en der staan informatieborden. Je kunt ook het museum van het kasteel in, daarvoor is ook een entreeticket nodig.

Deze diashow vereist JavaScript.

Bij een van de vele pleinen in de stad kun je ook nog een Romeins Amfitheater vinden, zeker leuk om hier even langs te wandelen.

Naast deze bezienswaardigheden zijn er nog tal van andere kerken, pleinen en musea die een bezoek aan Lecce compleet maken. Wat dacht je van Museo Faggiano. Dit kleine museum zijn verschillende archeologische vondsten te bekijken. Ook een van de poorten die toegang tot een deel van de stad geeft, Porta San Biagio is zeker een bezoek waard en vlakbij deze poort vind je Piazza d’Italia waar je een oorlogsmonument treft.

Lecce kent verder tal van goede eettentjes waar je heerlijke Italiaanse gerechten kunt eten. Een zeer goed restaurant is CRIANZA waar ze echt heerlijke gerechten bereiden tegen een prima prijs!

Deze diashow vereist JavaScript.

Havenstad Brindisi

Na een bezoek aan Matera, Lecce en Santa Maria di Leuca is het tijd om door te reizen naar Brindisi. Eigenlijk kun je alle bovengenoemde verblijven gemakkelijk vanuit Brindisi bezoeken. Ik verbleef in Brindisi in het Ibis Styles Brindisi waar je hier een review over kunt lezen.

Brindisi is een echte havenstad. Er komen hier veel schepen aan uit Italië, maar zeker ook uit Noord-Afrika, Albanië en Griekenland. Wil je je reis bijvoorbeeld voortzetten in een van deze landen, dan kun je hier dus gemakkelijk de boot pakken. Vanuit Nederland reis je met Transavia naar Brindisi.

Het historische gedeelte van de stad is compact en gemakkelijk te bezoeken. Vanuit het Ibis Styles Brindisi is het zo’n 30 minuutjes wandelen. Je kunt er ook de bus pakken.

Van het eeuwen oude Matera tot de havenstad Brindisi, Italië
De binnenhaven van Brindisi met op de achtergrond het Monumento al Marinaio d’Italia.

Wandelen

De oude stad is prima te voet te bewandelen. Vanaf het station ben je gemakklijk bij de Porta Masagne e Bastione. Een stukje muur en een stadspoort die ooit toegang gaf tot de stad. Ook tref je hier vlakbij de Vasche Limarie. Enkele overblijfselen van een soort oude wateropslag. Vanuit hier ga je via de Piazza Cairoli langs tal van winkeltjes in de richting van de binnenhaven van de stad. Je treft hier onder andere veel restaurants die onder andere bekend staan om de goede visgerechten, maar ook vanwege de pizza’s en pasta’s. Natuurlijk zijn er in dit gedeelte ook veel mooie oude historische panden of plekken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Zo kun je via de Roman Steps naar de Colonne Romane wandelen. Dit is een replica van een pilaar die hier ooit gestaan moet hebben. Vanaf dit punt kijk je uit over de haven.

Wandel je door, dan kom je uit bij Piazza Duomo. Hier kun je een bezoek brengen aan Museo archeologico provinciale Francesco Ribezzo. Het plein herbergt verder nog de kathedraal van Brindisi en de oude Portico dei Cavalieri Temlari. Bij een bezoek aan Brindisi mag je eigenlijk de Chiesa di San Giovanni al Sepolcro niet overslaan. Deze kleine kerk is schitterend en voor een klein bedrag krijg je een rondleiding door dit bijzondere kerkje.

Deze diashow vereist JavaScript.

Heb je meer tijd, of wil je een flinke wandeling maken. Ga dan ook naar de ‘overkant’ van het water. Bezoek hier het Monumento al Marinaio d’Italia. Dit monument staat voor de Italiaanse Zeeman en is 53 meter hoog. Vanaf deze plek heb je een ook een goed uitzicht over Brindisi.

Artikelen

Bij deze artikelenreeks kun je reviews van hotels en bestemmingstips teruglezen. Deze artikelen zijn al geschreven, of verschijnen binnenkort op InsideFlyer.

 1. Tripintroductie: Roadtrip Italië
 2. Review Renaissance Amsterdam Schiphol Airport Hotel
 3. Bestemmingstips Florence
 4. Review MGallery Grand Hotel Livorno
 5. Bestemmingstips Pisa & Omgeving
 6. Review Ibis Styles Brindisi
 7. Bestemmingstips Rome
 8. Review Aparthotel Adagio Rome Vatican
 9. Bestemmingstips van Matera tot Brindisi (dit artikel)
 10. Bestemmingstips Pompei & de Amalfikust
 11. Review Pullman Paris CDG
 12. Tijdens Corona op bezoek in de Salon Air France Lounge 2F
 13. InsideLook: Zo ziet de vernieuwde KLM Crown Lounge 25 eruit
 14. Vliegen met Air France tijdens Corona

Beeldmateriaal: InsideFlyer – MdTurck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *