Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
KLM verbindt Nederland op dit moment met 155 bestemmingen wereldwijd. De meeste daarvan zijn in Europa, maar er zijn ook meer dan 60 intercontinentale bestemmingen. Veel daarvan zijn in Noord-Amerika en Azië te vinden. Voor een aantal verre bestemmingen moet je aardig lang in het vliegtuig zitten. Voor sommigen is dat goed nieuws, maar lang niet iedereen staat erom te springen om zo lang in de lucht te hangen. In dit artikel delen we de 5 langste KLM vluchten vanuit Amsterdam.
KLM zomerdienstregeling
Deze zomer vliegt KLM naar 155 bestemmingen wereldwijd. De meeste daarvan zijn in Europa te vinden. Het gaat om 92 non-stop Europese vluchten. De resterende 63 directe routes arriveren op bestemmingen buiten Europa. Denk aan plaatsen als New York, Los Angeles en Toronto, maar ook Singapore, Bangkok, Beijing en Kaapstad. Naast het routenetwerk van KLM zelf kunnen passagiers met een overstap nog meer bestemmingen bereiken. De Nederlandse nationale airline werkt daarvoor samen met (codeshare) partner airlines en luchtvaartalliantie SkyTeam.
KLM long haul vloot
Voor de intercontinentale routes zet KLM zogenaamde long haul toestellen in. De maatschappij vliegt bijvoorbeeld met de Boeing 777, Boeing 787 Dreamliner en de Airbus A330. Een uitgebreide toelichting op de vloot van KLM kun je in dit artikel lezen. Hoe langer de vlucht hoe belangrijker het comfort natuurlijk. In Economy Class betaal je doorgaans het minste, maar daar is het comfort ook naar. Met Economy Comfort heb je net wat meer beenruimte. Dat scheelt alweer een stuk op een lange vlucht.
KLM heeft op steeds meer routes ook haar nieuwe reisklasse Premium Comfort Class beschikbaar. Deze stoelen zijn natuurlijk wel duurder, maar het comfort en de service zijn zeker een upgrade ten opzichte van de reguliere Economy.
Tot slot is er nog World Business Class. Hier hebben passagiers de meeste ruimte, comfort en service. De WBC stoel kan volledig plat dus passagiers kunnen indien gewest ook nog wat uurtjes slapen. In sommige vliegtuigen heeft de Business cabine ook een deur waardoor je nog meer privacy hebt. De service en het eten en drinken in WBC is ook van een hoog niveau. En als kers op de taart krijg je voordat het vliegtuig de landing inzet nog een leuk cadeau uitgereikt. De Delftsblauwe KLM huisjes gevuld met Bols Jenever zijn ware collector’s items.
Wat zijn de langste KLM vluchten?
De hamvraag is natuurlijk: welke vluchten van KLM zijn dan het langste vliegen? In dit artikel zetten we de 5 langste KLM routes voor je op een rijtje. Het gaat hier om non-stop routes. KLM vluchten vanuit Amsterdam naar een bestemming waar eerst nog een tussenstop voor nodig is tellen dus niet mee. De vluchttijden die genoemd worden in dit artikel zijn gebaseerd op het toestel dat doorgaans op de route wordt ingezet. Een wijziging van toestel en/of vliegroute kan ervoor zorgen dat de vluchtduur anders is dan oorspronkelijk gepland.
Om te beginnen met de kortste van de langste KLM vluchten. Dat is de KL867 van Amsterdam naar Osaka (KIX). Bij deze vlucht zit je 12 uur en 35 minuten in de Boeing 787. Voor de vier na langste vlucht gaan we echter nog verder. De KL807 vliegt namelijk in 12 uur en 40 minuten naar Taipei (TPE). Na een korte stop gaat de vlucht trouwens nog 2,5 uur verder naar Manilla (MNL). KLM vliegt op deze route met een Boeing 777 of 787 Dreamliner. In de praktijk is de vlucht naar Taipei vaak iets minder lang dan gepland.
Daarom staat de vlucht van Schiphol naar Singapore (SIN) op de derde plek. Deze duurt ook 12 uur en 40 minuten, maar doet er regelmatig langer over. Soms zelfs meer dan 13 uur in totaal. De KL835 naar Singapore wordt meestal uitgevoerd met een Boeing 777. Singapore Airlines vliegt trouwens ook op deze route, maar dan met een Airbus A350. Volgens de dienstregeling doet de SQ323 er 5 minuten langer over dan KLM.
Dan komen we nu op de KLM vluchten die volgens de dienstregeling langer dan 13 uur duren. Op de tweede plek staat de KL861 naar Tokyo Narita (NRT). Deze vlucht duurt 13 uur en 15 minuten. Meestal tref je hier een Boeing 787 Dreamliner. Bij Tokyo is trouwens nog een groot vliegveld, Tokyo Haneda (HND), maar daar vliegt KLM niet op. Het is wel mogelijk om via Parijs met Air France naar Haneda te vliegen. Die vlucht duurt 13 uur en 30 minuten.
En dan de langste vlucht die KLM op dit moment uitvoert: dat is de KL701 naar Buenos Aires (EZE). De vlucht naar de Argentijnse hoofdstad duurt maar liefst 13 uur en 35 minuten. Dit is de langste Dreamliner vlucht die mogelijk is met de Nederlandse nationale carrier. Na een korte stopt vliegt KLM zelfs nog verder naar Santiago de Chile (SCL). Deze vlucht duurt nog ongeveer 2 uur.
Natuurlijk stoot je met zo’n lange vlucht veel CO2 en andere schadelijke stoffen uit. Volgens gegevens van Google Flights gaat het voor een Economy vlucht van Amsterdam (AMS) naar Buenos Aires (EZE) in een Boeing 787-9 om 763 kg CO2 equivalenten. Vlieg je in Premium Economy dan is dat zelfs 1.145 en in Business Class 3.053 kg. KLM biedt de mogelijkheid om de uitstoot te compenseren. Dit kan door het aanschaffen van SAF en/of het doen van een bijdrage aan duurzaamheidsprojecten die elders CO2 verminderen. Meer over CO2-compensatie lees je in dit artikel.
Andere verre routes
Directe KLM routes naar Shanghai (PVG) en Lima (LIM) duren ook langer dan 12 uur, maar vallen daarmee nog buiten de top 5 langste KLM vluchten. Andere bestemmingen met een vluchtduur van tussen de 11 en 12 uur vliegen zijn Seoul (ICN), Hong Kong (HKG), Bangkok (BKK), Kaapstad (CPT), Rio de Janeiro (GIG) en Quito (UIO).
Verre directe verbindingen vanuit Amsterdam naar de Verenigde Staten zijn naar San Francisco (SFO) en Los Angeles (LAX). Deze vluchten duren respectievelijk 10 uur en 55 minuten en 11 uur en 5 minuten. Op dit moment zet KLM hier een combinatie van de Boeing 777 en Boeing 787-10 Dreamliner in.
Bron foto’s: KLM / InsideFlyer
Geef een reactie