RTP-NL moet binnenkort van start gaan; Global Entry voor Nederlanders dan beschikbaar2 min leestijd

Registered Traveller Program Nederland

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het is een frustratie voor frequente reizigers naar de VS; de invoer van het Registered Traveller Programme (RTP-NL). Oorspronkelijk zou dit programma, dat versnelde grenspassage op Schiphol voor bepaalde buitenlandse reizigers en ook een koppeling met het Amerikaanse Global Entry voor Nederlandse paspoorthouders mogelijk maakt, eind 2016 worden ingevoerd. RTP-NL moest de Flux Alliantie vervangen en door meer automatisering ook de Koninklijke Marechaussee ontlasten. Maar ondanks herhaaldelijke aankondigingen, werd de invoer van RTP-NL meermaals vertraagd. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid laat nu desgevraagd aan InsideFlyer weten dat er schot in de zaak zit, en dat RTP-NL naar verwachting op korte termijn van start gaat.

Global Entry voor Nederlanders
Global Entry is een uitkomst voor frequente reizigers naar de VS

Global Entry voor Nederlanders via RTP-NL

Onder RTP-NL valt dus ook de koppeling tussen de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten om lidmaatschap van Global Entry, het Trusted Traveler Program van de VS, voor Nederlandse paspoorthouders mogelijk te maken. Hiermee kunnen reizigers, na een antecedentenonderzoek en tegen een betaling van lidmaatschapsgeld, voortaan automatisch de Amerikaanse grenscontrole passeren. De Koninklijke Marechaussee voorziet hierbij in Nederland het antecedentenonderzoek. Daarna volgt nog een interview met Customs and Border Protection in de VS. Het Ministerie van J&V laat aan deze site weten dat de applicatie voor het ‘vetten’ van deelnemers naar verwachting voor het einde van dit jaar gereed is. Vervolgens verwacht het Ministerie “nog dit jaar Nederlandse Global Entry lidmaatschapsaanvragen te kunnen faciliteren.” Hoe dit proces precies in zijn werk gaat, is nog niet bekend. In ieder geval is het niet meer zoals vroeger noodzakelijk om ook lid van Privium en Flux te zijn. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten.

Automatische paspoortcontrole Schiphol voor buitenlandse ingezetenen vanaf ‘begin 2021’

Reizigers met een Europees/EEG paspoort kunnen op dit moment al gebruik maken van de automatische paspoortcontrole op Schiphol. RTP-NL moet dit ook gaan faciliteren voor andere paspoorthouders, na een eenmalige registratie. Bijvoorbeeld voor passagiers met een Amerikaans, Australisch of Canadees paspoort. Ook bij dit onderdeel zijn (eindelijk) vorderingen gemaakt.

Registered Traveller Program Nederland

Een woordvoerster van het Ministerie van Justitie en Veiligheid laat het volgende weten over de ontstane vertraging: “De implementatie van het RTP-NL programma is gekoppeld aan de doorontwikkeling van de Self Service Passport Control (SSPC) op Schiphol. Pas wanneer dit gereed is kan RTP-NL worden geïmplementeerd. Aangezien de doorontwikkeling vertraging heeft opgelopen, heeft dit daarmee ook gevolgen gehad voor het RTP-NL programma.

Technisch is het RTP-Programma gereed, maar bij de aankomstfilters is een volgende release van de controlepunten geïmplementeerd benodigd. Het Ministerie verwacht dat dit “vanaf begin 2021 in operatie kan worden genomen,” na de laatste technische koppelingen en een beveiligingstest. Het is nu afwachten of het RTP programma dan ook daadwerkelijk begin komend jaar beschikbaar komt in Nederland. Dit zou allicht het toekomstige herstel van de vliegreizen van en naar de Verenigde Staten ten goede komen.

Reacties

  1. JdV zegt

    Afwachten maar. Het track record op dit gebied is niet bepaald vertrouwenwekkend. Ik geloof het pas echt als we onze Global Entry aanvraag in kunnen dienen.

  2. Adrie van Dijk zegt

    Het kan nu, sinds 28 juni 2022. Aanvraag was geen probleem (8 juli 2022), nu alleen afwachten hoe lang het duurt voordat KMar het groene licht geeft. Toestemming voor het onderzoek gegeven op 11 juli, maar geen informatie of ik nog iets hoor van KMar of niet. Het zou een ‘geautomatiseerd’ proces moeten zijn, maar ook die radartjes kunnen soms traag zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *