RTP-NL nog verder vertraagd; aanmelden Global Entry misschien toch mogelijk

Registered Traveller Program Nederland

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het Registered Traveller Programme (RTP-NL) lijkt het nieuwste faalproject te worden. Eind 2016 werd bekend dat Flux, het programma dat het voor Privium leden mogelijk maakte lid te worden van Global Entry, gestaakt zou worden. Hiervoor in de plaats zou RTP-NL komen, een samenwerking van de Koninklijke Marechaussee, het ministerie van Justitie en Veiligheid en Schiphol. Dit zou het mogelijk maken voor reizigers uit bepaalde niet-Europese landen om op Schiphol, na een check van de Marechaussee, bij aankomst van de automatische poortjes gebruik te maken. Tegelijkertijd zouden Nederlanders via RTP-NL een antecedentenonderzoek kunnen ondergaan en vervolgens aanmelden voor Global Entry. Hiermee is versnelde grenspassage bij aankomst in de Verenigde Staten mogelijk. Sindsdien is het project meerdere malen vertraagd. Eerst in juli en toen oktober vorig jaar. Een woordvoerder gaf toen tegenover InsideFlyer aan dat de verwachte invoer medio januari 2018 was. Dat is gekomen en gegaan waarna het gewoon 2018 werd. Inmiddels is de website van RTP geupdated met de tekst dat de invoer nu eind 2018 wordt verwacht. Bijna twee jaar later dan gepland!

Toch Global Entry?

Het uitblijven van een formele samenwerking weerhield sommige reizigers niet om zich aan te melden bij Global Entry. Er zijn ook verschillende succesverhalen hoewel Nederland niet formeel op de lijst van in aanmerking komende landen staat. Reizigers melden dat zij zich gewoon konden aanmelden voor een Trusted Traveller en Global Entry account en vervolgens ook een interview konden inplannen. Pas als het interview succesvol is volbracht, ben je een Global Entry lid. Het is niet helemaal duidelijk of het Amerikaanse Customs and Border Protection achter de schermen met de Marechaussee communiceert voor een antecedentenonderzoek. Er zit wel een non-refundable fee van $100 vast aan een aanvraag. InsideFlyer probeert uit te zoeken hoe de vork in de steel zit voor Global Entry aanvragen nu RTP-NL maar op zich laat blijven wachten.

Global Entry voor Nederlanders

Reacties

  1. Eelco zegt

    Is er nog iets bekend over rtp-nl? Mijn hele familie heeft global entry maar mijn zoon van 1 jaar niet… Ik wil graag als familie daadwerkelijk profijt hebben van global entry maar zolang dat rtp nl maar uitgesteld wordt gaat dit niet… Daarbij eigenlijk wel flauwekul dat mijn zoon van 1 jaar überhaupt eerst gescreend door de marechaussee moet worden terwijl wij als ouders al deelneemer van global entry zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *