Snelle grenspassage met RTP-NL en Global Entry in april van start5 min leestijd

schiphol self service paspoort

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het langverwachte Registered Traveller Programme (RTP-NL) moet Nederlanders de mogelijkheid geven gebruik te maken van Global Entry voor automatische paspoortcontrole in de VS. Daarnaast zouden buitenlandse reizigers de mogelijkheid krijgen zich te registeren voor snelle grenspassage op Schiphol. Het project is echter meermaals uitgesteld. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid laat deze week aan InsideFlyer weten dat RTP-NL en Global Entry april dit jaar eindelijk van start zullen gaan. De eerste aanmeldingen voor Nederlandse reizigers zijn zelfs vanaf volgende maand al mogelijk.

Update: RTP-NL is eindelijk van start gegaan sinds maandag 27 juni 2022. Je leest er alles over in dit artikel.

Wat is RTP-NL?

RTP-NL is een uitkomst voor veel frequente reizigers. Het Registered Traveller Programme biedt twee mogelijkheden: enerzijds de toegang voor Nederlandse reizigers tot Global Entry. En anderzijds de mogelijkheid voor buitenlandse reizigers om op Schiphol gebruik te maken van de geautomatiseerde paspoortcontrole, ook wel bekend onder de naam e-gates. Beide initiatieven zorgen voor een snellere grenspassage voor frequente reizigers.

In eerste instantie biedt RTP-NL Nederlandse paspoorthouders dus toegang tot Global Entry. Global Entry is het zogenaamde Trusted Traveler programma van de Verenigde Staten. Het programma stelt frequente reizigers in staat tot snelle grenspassage in de VS. Normaliter is dit alleen voorbehouden aan reizigers met een Amerikaans paspoort, aangevuld met een kleine selectie aan andere landen.

Het andere onderdeel van het Registered Traveller Programme is bedoeld voor buitenlandse frequente reizigers op Schiphol. Zij kunnen zich op Schiphol registeren voor gebruik van de automatische paspoortcontrole. Zij hoeven dan niet meer in de rij te wachten voor de handmatige controle door de Marechaussee.

Het vernieuwde RTP-NL en Global Entry zal nog dit jaar van start gaat. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid laat aan InsideFlyer onderstaande weten. Dat betekent kortweg dat nieuwe aanmeldingen al volgende maand mogelijk zijn.

De verwachting is dat we vanaf maart weer in staat zullen zijn om nieuwe Nederlandse Global Entry lidmaatschapsaanvragen te faciliteren, dan wel lopende lidmaatschappen te verlengen. 

Vertrekhal 1 op Schiphol (Bron: Schiphol)
Vertrekhal 1 op Schiphol (Bron: Schiphol)

Hoe werkt Global Entry naar de VS?

Om gebruik te kunnen maken van Global Entry voor de snelle grenspassage met de VS dienen reizigers zich aan te melden bij het Amerikaanse Customs and Border Protection (CBP). Dit kan via de website van CBP. Je ziet hier een overzicht van de verschillende Trusted Traveler programma’s die de VS aanbiedt. Alleen het Global Entry programma is hier van toepassing.

Voor het aanmelden dien je een gratis account aan te maken van het CBP. Volg de stappen om je aan te melden. Houd je persoonsgegevens en paspoort bij de hand tijdens de aanmelding. Na het invoeren van alle gegevens zal de Nederlandse Marrechausse een achtergrondonderzoek starten om te kijken of je in aanmerking komt voor Global Entry. Het Ministerie stelt dat dit een volledig geautomatiseerd proces betreft. Mogelijk versnelt dit de aanmelding, aangezien de Amerikaanse overheid waarschuwt dat dit meer dan 90 dagen kan duren.

Indien je toestemming hebt gekregen krijg je bij je eerstvolgende aankomst in de VS een interview met een beambte van Customs and Border Protection. Er is geen interview nodig met een Nederlandse ambtenaar op Schiphol. Indien alles akkoord is en je de kosten voor lidmaatschap hebt voldaan bij aanmelding krijg je vijf jaar toegang tot de versnelde grenspassage in de VS. De kosten voor een Global Entry lidmaatschap bedragen $ 100 (iets meer dan € 87). De koppeling van Global Entry met Privium is sinds het beëindigen van het FLUX Programma in 2016 stopgezet en dus niet meer van toepassing.

Global Entry is een van de vijf Trusted Traveler Programs van de Amerikaanse overheid (Bron: website US Department of Homeland Security)
Global Entry is een van de vijf Trusted Traveler Programs van de Amerikaanse overheid (Bron: website US Department of Homeland Security)

Wat zijn de voordelen voor Nederlanders?

Naast het feit dat Global Entry voor Nederlandse paspoorthouders die vaak naar de VS reizen vooral veel tijdswinst oplevert zijn er nog enkele andere voordelen. Zo hoef je bijvoorbeeld aan boord van het vliegtuig geen extra papierwerk in te vullen. Je maakt bij aankomst in de VS gebruik van de self service kiosks of poortjes met gezichtsherkenning.

In het Global Entry programma is ook TSA Precheck inbegrepen. Volgens de website van CBP hoef je dan nooit je schoenen uit te doen bij de security check op de meeste luchthavens. Letterlijk en figuurlijk een verademing voor velen. Ook handig dus als je weer terug naar Nederland reist.

TSA PreCheck
TSA PreCheck op een Amerikaanse luchthaven

Wat betekent RTP-NL voor buitenlandse reizigers op Schiphol?

Het andere onderdeel van RTP-NL is vooral bedoeld voor frequente reizigers uit het buitenland. Vanaf april dit jaar kunnen zij zich met hun e-paspoort bij aankomst op Schiphol op alle aankomstfilters gratis registeren bij de zogenaamde Registration Offices. Deze mogelijkheid is bedoeld voor frequente reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Canada, Hongkong, Zuid-Korea, Japan, Singapore, V.S. en Australië. Volgens het Ministerie is het lidmaatschap van RTP-NL in eerste instantie geldig voor 1 jaar en kan daarna voor een termijn van 5 jaar verlengd worden.

Deze mogelijkheid biedt dus ook reizigers uit de VS de mogelijkheid om snel de paspoortcontrole op Schiphol te passeren. Hetzelfde dus wat andersom aan Nederlandse paspoorthouders in de VS wordt geboden. Dit is overigens ook een interessante optie voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk dat na de Brexit niet meer tot de EU behoort. Zo voegt Nederland het VK toch weer toe aan de e-gates die normaliter alleen voor EU-onderdanen bedoeld zijn.

Bus bij Departures 2 Amsterdam Airport Schiphol (Bron: Amsterdam Airport Schiphol)
Bus bij Departures 2 Amsterdam Airport Schiphol (Bron: Amsterdam Airport Schiphol)

Opsteker voor Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol staat onder internationale frequente reizigers goed bekend en mag ook vele Nederlanders bekoren. Het is voor zowel Nederlandse als buitenlandse reizigers mooi dat Schiphol van start kan met RTP-NL en Global Entry. Zo maakt de Nederlandse overheid de nationale luchthaven weer een stukje aantrekkelijker als bestemming of voor een transfer. Het is natuurlijk wel jammer dat het zo lang heeft moeten duren.

Overigens is Nederland zeker niet uniek als Europese deelnemer van Global Entry. Landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland gingen Nederland al voor. Andere deelnemers zijn onder meer Australië, Nieuw Zeeland, India, Zuid-Korea, Singapore en Taiwan.

Reacties

 1. JdV zegt

  Waarom geen koppeling met Privium meer? Was best wel logisch gezien de screening die daar van toepassing is.
  Maar goed, ik ga ons direct aanmelden.

  • Jvb zegt

   Helaas nog niet mogelijk om aan te melden (al is het Maart). Op Twitter helaas ook geen reactie van het ministerie.

  • Christian zegt

   Ik had het inderdaad begrepen van enkele lezers. Ik heb navraag gedaan bij het Minsterie. Als er meer bekend is laat ik het weten!

 2. AA zegt

  Is er al nieuws? Ik heb laatst gecheckt bij de website van CPB. Als je als land Nederland selecteert, kan je je niet inschrijven voor global entry.

   • AA zegt

    Top! We kunnen ons enkel inschrijven voor Sentri. Dat is een programma om de VS makkelijker in te reizen via landgrenzen met Mexico. Daarmee krijg je ook TSAPreCheck op vliegvelden. Maar dat kost $122.50 per persoon. Niet zo interessant dus. In ieder geval, bedankt dat je ons op de hoogte houdt! Zodra het mogelijk is, schrijf ik me in voor RTP-NL en Global Entry!

   • Patrick zegt

    Inmiddels is het April maar op de website van CBP nog steeds niet mogelijk om je aan te melden voor Global Entry waneer je als land Nederland kiest. Ik ben wel heel benieuwd wanneer het programma actief gaat worden. Met drie geplande trips in de komende maanden hoop ik dat het niet al te lang gaat duren 🙂

 3. van der Kolk zegt

  Helaas. Vandaag, op 6 april, lukt het nog steeds niet om Global Entry aan te vragen. Of komt dit omdat ik al lang geleden een account heb aangemaakt bij CBP?

  • AA zegt

   Dat is toch ook waardeloos… Betaal je 85 dollar terwijl je voor 100 dollar global entry en tsaprecheck kan krijgen. Ik heb een aantal keer de kmar en min. Justitie en Veiligheid getwitterd. Maar ze negeren het. Ik heb het idee dat we geen verwachtingen moeten hebben mbt onze overheid.

 4. AA zegt

  Bedankt Christian.

  We volgen dit al zeker een halve decennium. Ik vind het op zich niet erg als het lang duurt, maar ze geven telkens weer loze beloftes. Ik wed dat we einde van het jaar nog geen global entry kunnen gebruiken.

  Groeten

 5. JdV zegt

  Ik lees nu pas dat er staat dat Global Entry in april actief gaat worden. Er stond echter geen jaartal bij dus wellicht april 2023 of 2024?

 6. RvE zegt

  Er staat toch echt: “Het Ministerie van Justitie en Veiligheid laat deze week aan InsideFlyer weten dat RTP-NL en Global Entry april dit jaar eindelijk van start zullen gaan. “

 7. AA zegt

  Komt er nog schot in de zaak? Heeft de ministerie/K.Mar nog gereageerd? Waarom is er zoveel stilte rondom RTP-NL en global entry?

  Ook al duurt het lang of is er weer vertraging, slecht nieuws is beter dan geen nieuws.

 8. Mokum3.33 zegt

  Met volle hoop lees ik elke keer weer de berichten over RTP-NL. Iemand enig idee wat je in de gaten moet houden om je voor RTP-NL aan te melden?
  Op CBP heb ik vandaag een account aangemaakt en helaas kon ik Nederland als land niet selecteren in combinatie met Global Entry.
  Ben heel benieuwd wanneer het nu eindelijk live gaat… We wachten af…

 9. Joost Houben zegt

  Ik kreeg vandaag het volgende bericht van Lisette Looren de Jong van het MvJeV:

  Met veel genoegen informeer ik u dat de overheid vanaf aanstaande maandag 27 juni weer in staat is om Global Entry lidmaatschappen te faciliteren voor personen in het bezit van een Nederlands paspoort. Het aanvraagproces verloopt via de website van de CBP; Global Entry | U.S. Customs and Border Protection (cbp.gov).

  Een achtergrondonderzoek door de Koninklijke Marechaussee maakt onderdeel uit van het aanvraagproces. Hiervoor is het van belang om via de Berichtenbox berichten van de Koninklijke Marechaussee te kunnen ontvangen. Let er dus goed op dat deze mogelijkheid in uw Berichtenbox account geactiveerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *