RTP-NL en Global Entry: de stand van zaken

Registered Traveller Program Nederland

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Ons eerste artikel over het Registered Traveller Programme NL (RTP-NL) dateert uit december 2016. Het programma werd toen aangekondigd als vervanging voor de Flux Alliantie. Via RTP-NL zouden Nederlandse paspoorthouders makkelijker toegang moeten krijgen tot het Global Entry programma voor versnelde grenspassage in de VS. Belangrijk voor frequente reizigers naar het land. Ook maakt RTP-NL gebruik van de self-service paspoortcontrole op Schiphol mogelijk voor bepaalde niet-EU/EEG paspoorthouders. Sindsdien is de invoer van RTP-NL keer op keer op keer op keer uitgesteld en vertraagd. In onze laatste update van oktober 2020 gaf een woordvoerster van het Ministerie van Justitie en Veiligheid aan dat de invoer van RTP-NL ‘begin 2021’ plaats zou vinden. Nu we bijna in mei zitten is het tijd voor een update!

Zomer 2021(?)

Desgevraagd laat het Ministerie van J&V aan InsideFlyer weten dat er nog steeds wordt gewerkt “aan de laatste technische en juridische voorbereidingen om Nederlandse Global Entry lidmaatschapsaanvragen voor de US CBP (Customs and Border Protection, red.) te kunnen faciliteren.” De woordvoerster geeft aan dat de planning is om deze zomer weer aanmeldingen voor RTP-NL / Global Entry voor Nederlanders te kunnen uitvoeren. Hopelijk is tegen die tijd reizen tussen Europa en de VS ook weer mogelijk.

Voor het andere component van RTP-NL, de versnelde grenspassage op Schiphol voor bepaalde ‘derdelanders’, moeten de e-gates nog nieuwe software krijgen. “De implementatie van het RTP-NL programma zal gefaseerd plaatsvinden vanaf deze zomer,” aldus het ministerie. Vooral voor Britse paspoorthouders zal dit een welkome service zijn. Sinds de Brexit hebben zij niet meer automatisch toegang tot de e-gates bij aankomst. De Koninklijke Marechaussee treft de voorbereidingen om straks de registraties te kunnen accepteren. Enkele jaren geleden waren hier al wegwijsborden voor te zien, maar deze zijn na de alsmaar voortdurende vertraging afgeplakt.

Registered Traveller Program Nederland
Zou registratie voor derdelanders komende zomer eindelijk mogelijk zijn?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *