Registered Traveller Program Nederland maakt Global Entry toegankelijk3 min leestijd

registered traveller program nederland

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Met ingang van 1 januari 2017 stopt het FLUX programma waarmee Privium leden in aanmerking kwamen voor het Global Entry (GOES) programma voor versnelde grenspassage in de VS. In een toelichting naar FLUX leden werd bekend gemaakt dat hun GOES lidmaatschap onveranderd bleef en dat de Nederlandse overheid ook na het stoppen van FLUX een koppeling met het Amerikaanse systeem zal blijven faciliteren. De precieze vorm hiervan was nog niet bekend. Inmiddels heeft Insideflyer de details van het nieuwe ‘Registered Traveller Program Nederland’ (RTP-NL); een samenwerking tussen de Koninklijke Marechaussee, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en Schiphol Airport om de grenscontrole zo efficiënt en effectief mogelijk te maken. Hierbij wordt in de toekomst steeds meer gebruik gemaakt van een risico analyse.

UPDATE: De invoer is wederom vertraagd; ditmaal tot tenminste januari 2018.

Voor Nederlanders en frequente buitenlandse bezoekers

Het RTP-NL kent voordelen voor zowel Nederlandse staatsburgers als burgers ouder dan 18 jaar uit de Verenigde Staten, Canada, Hong Kong, Japan, Singapore en Zuid-Korea. Reizigers uit de laatstgenoemde landen kunnen straks ook gebruik maken van de automatische grenspassage bij alle aankomstfilters op Schiphol. Hiervoor is een éénmalige, kosteloze registratie wel vereist. De Koninklijke Marechaussee zal hiervoor zowel vóór de paspoortcontrole als na security een registratiedesk opzetten. Aanmelden duurt zo’n 5-10 minuten en bestaat uit een controle van het paspoort en een automatisch antecedentenonderzoek. Lidmaatschap van RTP-NL is verbonden aan de geldigheidsduur van het paspoort.

automatische paspoortcontrole schiphol

Voor Nederlandse reizigers betekent goedkeuring voor het RTP-NL programma dat zij vervolgens online, rechtstreeks bij de Customs and Border Protection, Global Entry lidmaatschap aan kunnen vragen. Dit betekent dat je straks geen FLUX of Privium lidmaatschap meer nodig hebt. Nadat RTP-NL in 2017 in werking treedt, kun je dan voor de reguliere $100 voor 5 jaar de aanmeldingsprocedure starten. De Marechaussee verzorgt in Nederland het (geautomatiseerde) antecedentenonderzoek. Vervolgens zal je aan de reguliere voorwaarden van GOES moeten voldoen, waaronder een interview bij een enrollment center.

Tijdwinst met Global Entry

Dit is een enorme besparing op de oude situatie, waar je naast de éénmalige bijdrage voor Global Entry voor 5 jaar ook nog jaarlijks contributie voor zowel Privium als FLUX moest betalen. Met een bedrag van $100 voor 5 jaar is lidmaatschap van GOES een no-brainer voor elke reiziger die met enige regelmaat naar de Verenigde Staten reist. Je hoeft bij aankomst op bijna alle internationale vliegvelden niet meer in de rij te staan maar kunt via een kiosk de formaliteiten afhandelen. Dit scheelt ongelooflijk veel tijd.

Global Entry voor Nederlanders
Passeer in luttele minuten de grens met de kiosk en sla de rijen over

Het Registered Traveller Program Nederland zou in kwartaal 4 van dit jaar in werking moeten treden. De officiële websites vermelden nog niets over het nieuwe process. Ook zijn er nog geen registratiedesks geopend op Schiphol. Waarschijnlijk zal het programma vroeg in 2017 actief worden. Pas daarna kan je je aanmelden voor RTP en GOES. Insideflyer zal natuurlijk berichten over ontwikkelingen. Totdat je Global Entry hebt kun je overigens ook gebruik maken van de Automated Passport Control kiosken op sommige Amerikaanse luchthavens.

Reacties

 1. Djon zegt

  Het is nog steeds onmogelijk informatie te vinden over het RTP. Heeft iemand meer informatie over de status en het proces voor Nederlandsers in de VS?

 2. Twan zegt

  Er is dus op dit moment geen enkele manier om global entry te krijgen als Nederlander?

 3. RB zegt

  En vandaag is de tekst op de website van schiphol stilzwijgend gewijzigd. Waar eerst stond dat vanaf oktober weer Global entry applications verwerkt konden worden in combinatie met RTP-NL staat er nu dat dit pas vanaf Q1 2018 kan. Het zou erg prettig zijn als Schiphol wat opener is in zijn communicatie en vooral uitlegt /waarom/ het zo lang duurt.

 4. Ankie Hordijk zegt

  Mijn Amerikaanse baas zou graag sneller door de controle op Schiphol gaan en hij kan (nog) geen Privium lidmaatschap krijgen. Komt hij wel al in aanmerking voor de RTP?
  Dank!

 5. Piet Precies zegt

  Ik heb me op 1 maart bij CBP aangemeld voor Global Entry, en de fee betaald. Sindsdien wacht ik op Conditional Approval (nu al 6 weken). Navraag bij customer service en ook fysiek bij het Global Entry kantoor op JFK leidt niet tot versnelling of verduidelijking: advies is om elke dag op de website te kijken of de Conditional Approval al is verleend. Bij JFK werd het vermoeden uitgesproken dat het wachten was op ‘clearance’ vanuit Nederland.

  • Dk zegt

   Dat is interessant. Hoe heb je je kunnen aanmelden als Nederlander? Ik krijg de optie niet te zien op de website.

   Zover ik weet moet je langs een RTP-NL balie in Nederland om de approval te krijgen. Deze zijn overigens nog niet open. Waar er een verwachtte stratdatum van 1e kwartaal 2018 stond op Schiphol.nl, is dit nu simpelweg 2018 geworden.

  • Djon zegt

   Ik heb recent als Nederlander Global Entry aangevraagd op de CBP website (https://ttp.cbp.dhs.gov). Na ongeveer 4 weken ben ik conditionally approved zonder additionale vragen of stappen in Nederland! Gisteren bij binnenkomst in de VS mijn interview gedaan en zonder problemen goedgekeurd voor Global Entry (en daarmee TSA Pre).

   Global Entry voor Nederlanders lijkt dus weer mogelijk, al is dit officieel aangekondigd.

   • Bart zegt

    Hoi Dion,
    Ik probeer hetzelfde maar kan uiteindelijk bij aanvraag als Nederlander zonder ander paspoort of greencard alleen kiezen voor het sentri programma (toegang vanuit Mexico). Het is of dus weer teruggedraaid of jouw situatie is anders denk ik. Bij enrollment geeft cbp systeem duidelijk aan dat dit het enige programma is waarvoor je eligible bent als Nederlander op het moment… Geen global entry dus helaas.

 6. Etjuh zegt

  Even een oud draadje weer leven inblazen.
  Sedert juni is het (weer) mogelijk Global Entry aan te vragen voor Nederlanders. Ik heb dit vorige week vrijdag via de website van CBP geregeld. Ik kreeg een klein uurtje later al een verzoek van de KMar om toestemming te verlenen voor antecedenten onderzoek. 2 dagen later het bericht dat mijn partner en ik beide approved waren en een afspraak konden maken voor het interview.
  Dit is nog wel even een dingetje, de eerste mogelijkheid is pas volgend jaar April!!
  Gelukkig bestaat er ook zoiets als Enrollment on Arrival (EoA) zodat je bij aankomst direct je interview hebt. Je staat immers toch bij die “vriendelijke” CBP officer
  We gaan het zien als we volgende maand naar de VS reizen.

 7. Hans zegt

  Hier ook online aangevraagd, 2 dagen verwerkingstijd en daarna kun je bij aankomst op een van de in aanmerking komende luchthavens “on arrival” (of in bijv. Canada before departure) het gesprekje doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *