Snelle grenspassage met RTP-NL en Global Entry eindelijk live2 min leestijd

schiphol self service paspoort

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Keer op keer werd de livegang van het Registered Traveler Programme (RTP-NL) en Global Entry op Schiphol uitgesteld. Uiteindelijk zou RTP-NL afgelopen april echt gaan starten, maar weer kwam het er niet van. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt nu tegenover InsideFlyer dat het RTP-NL programma voor snelle grenspassage in de VS daadwerkelijk van live is gegaan per deze week.

Wat is RTP-NL?

Even een korte opfriscursus over RTP-NL, want wat is het ook alweer? In eerste instantie biedt het programma Nederlandse paspoorthouders dus toegang tot Global Entry. Global Entry is het zogenaamde Trusted Traveler programma van de Verenigde Staten. Het programma stelt frequente reizigers met RTP-NL in staat tot snelle grenspassage in de VS. Normaliter is dit alleen voorbehouden aan reizigers met een Amerikaans paspoort, aangevuld met een kleine selectie aan andere landen.

Het andere onderdeel van het Registered Traveller Programme is bedoeld voor buitenlandse frequente reizigers op Schiphol. Zij kunnen zich op Schiphol registeren voor gebruik van de automatische paspoortcontrole. Zij hoeven dan niet meer in de rij te wachten voor de handmatige controle door de Marechaussee.

Alle details over het programma lees je in dit uitgebreide artikel.

Self-service passport controle op Schiphol (Bron: Schiphol)
Self-service passport controle op Schiphol (Bron: Schiphol)

RTP-NL nu eindelijk live

Het zal geen gemakkelijk project zijn geweest voor het Ministerie Justitie en Veiligheid, Schiphol en diverse andere betrokken partijen. RTP-NL en Global Entry werden namelijk meermaals uitgesteld. En nu het nota bene een chaos is op Schiphol gaat het programma live. Een opsteker voor onder meer reizigers van Schiphol naar de Verenigde Staten natuurlijk, maar wel op z’n zachtst een bijzondere samenloop.

Het mooie is natuurlijk wel dat het programma nu live is en dat aanmelden dus mogelijk is. Alle actuele informatie is ook te vinden op de website van het Amerikaanse CBP. De aanvraagprocedure verloopt via CBP en de verdere communicatie krijg je via Mijn Berichtenbox van de Nederlandse overheid.

Heb jij een aanvraag gedaan? Deel je ervaringen gerust op ons forum.

Reacties

  1. Dick zegt

    Hoe kunnen we onze kinderen aanmelden, voor mijn overheid (voor bericht marechaussee) toegang moet je minimaal 12 jaar oud zijn. Is er dan eigenlijk geen toegang voor personen (gezinnen met kinderen) onder 12 jaar? Of krijgen kinderen onder 12 per direct groen licht in d background check?

  2. Tom zegt

    Is er ook nieuws over de mogelijkheid om e-gates op Schiphol te gebruiken voor derde land paspoort houders?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *