Ook Brussels Airport ziet nog geen herstel3 min leestijd

Vrachttoestel staat klaar op Brussels Airport (Bron: Brussels Airport)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Net als in Nederland is ook de luchtvaart in België nog lang niet toe aan herstel. Dat is duidelijk terug te zien in aantal passagiers dat de afgelopen periode van, naar en via Brussels Airport vloog. Er is zelfs sprake van een daling van bijna 90% ten opzichte van vorig jaar. Desondanks vertrekken er dagelijks meer dan 60 internationale vluchten vanuit de luchthaven. Het tonnage vervoerde vracht neemt wel nog steeds toe.

Brussels Airport

België kent vijf grote luchthavens. Dat zijn Brussels Airport, Brussels South Charleroi Airport, Liege Airport, Internationale Luchthaven Oostende–Brugge en Internationale luchthaven Antwerpen. Brussels Airport is de grootste van de vijf en wordt daarom ook aangemerkt als nationale luchthaven met de meeste internationale en intercontinentale verbindingen. De Brusselse luchthaven tekende recentelijk nog een overeenkomst voor US Preclearance met de Amerikaanse overheid

Dat het aantal passagiers minder is dan vorig jaar moge duidelijk zijn. Het gaat voor afgelopen maand om een afname van zo’n 90% ten opzichte van november vorig jaar. In totaal reisden in november ruim 233.000 passagiers van, naar of via Brussels Airport. Het aantal transferpassagiers was ongeveer 19%. Het Afrikaanse netwerk en de aansluitende vluchten van Brussels Airlines en Star Alliance partners uit Europa en Noord-Amerika spelen hierbij een belangrijke rol, aldus de luchthaven.

Vorige maand vlogen 40 luchtvaartmaatschappijen vanuit Brussel. Deze airline bieden 80 bestemmingen aan, met ruim 50 dagelijkse vluchten. De meest actieve luchtvaartmaatschappijen in november waren Brussels Airlines, TUI fly, Ryanair, Turkish Airlines, Air Arabia, Lufthansa, United Airlines en KLM.

Airbus van Brussels Airlines (Bron: Brussels Airlines)
Airbus van Brussels Airlines (Bron: Brussels Airlines)

Coronavaccin

Een lichtpuntje is echter het vrachtvervoer, met name met het oog op de nieuwe Coronavaccins. Volgens Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company, kan het vliegveld hier namelijk een belangrijk rol in gaan spelen. In november ging er al 7% meer vracht mee dan vorig jaar. Hij zegt daarover het volgende:

“Onze pharma hub beschikt over de grootste oppervlakte aan temperatuur-gecontroleerde ruimtes in Europa (30.000 m²) en er zijn een veertigtal logistieke partners actief die gespecialiseerd zijn in het transport van farmaceutische producten bij constante temperatuur. We hebben de expertise, de infrastructuur en de apparatuur om een belangrijke rol te spelen in dit wereldwijde gezondheidsvraagstuk.”

Kerstvakantie

Deze maand vertrekken er dagelijks meer dan 65 vluchten vanuit Brussels Airport, aangeboden door 43 airlines. Eerder liet de luchthaven al weten het aantal bestemmingen voor de winter uit te breiden. Vluchten zijn vooral gericht op passagiers die hun familie in het buitenland op willen zoeken en zakelijk verkeer. Volgens de luchthaven zijn de populairste bestemmingen Spanje en de Canarische Eilanden, Portugal, Marokko, Turkije en Polen. Medium en long haul vluchten worden vooral uitgevoerd naar de Golfregio, Noord-Amerika (Washington, New York, Montreal) en Afrika (vooral Kinshasa) de meest populaire bestemmingen.

In het licht van de verscherpte Coronamaatregelen en uitgebreide reisrestricties in veel Europese landen is het echter nog de vraag hoeveel van deze vluchten daadwerkelijk zullen vertrekken. De vraag zal dan mogelijk nog verder terugvallen. Of Brussels Airport ook ‘coronavrije’ vluchten gaat faciliteren is nog niet bekend. Al met al geven deze ontwikkelingen in ieder geval nog weinig moed voor enig herstel van het passagiersvervoer via Brussels Airport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *