Luchtvaartallianties SkyTeam, oneworld en Star Alliance pleiten voor gezamenlijke corona aanpak om reizen te hervatten3 min leestijd

Luchtvaartallianties SkyTeam, oneworld en Star Alliance pleiten voor gezamenlijke aanpak om reizen te hervatten

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het staat vliegtuigmaatschappijen enorm in de weg dat er door de regeringen wereldwijd allerlei restricties worden ingevoerd om te reizen. Hierdoor wordt er maar mondjesmaat gevlogen. Toestellen zitten niet vol met passagiers, wat voor flinker verliezen zorgt. Wil een reiziger toch reizen, dan moet aan allerlei vereisten worden voldaan, zoals bijvoorbeeld een PCR-test. Maar door de wirwar aan restricties en regels is het ook ingewikkeld om erachter te komen waaraan je als reiziger precies moet voldoen. De luchtvaartallianties SkyTeam, oneworld en Star Alliance dringen er dan ook op aan dat er geharmoniseerde benadering komt voor corona testen en andere protocollen.

Herstel

Op 10 november publiceerde de Council on Aviation Recovery Task Force (CART), een onderdeel van de International Civil Aviation Organization (ICAO), een publicatie waarin zij een strategie voor het herstel van de luchtvaart beschrijven. Het betreft hier de publicatie ‘Take-off Guidelines’. De publicatie bevat aanbevelingen om landen te helpen met het herstel van de luchtvaart door het vertrouwen van reizigers te bevorderen. Hierdoor moet de luchtvaart zo snel als mogelijk veilig weer opstarten.Luchtvaartallianties SkyTeam, oneworld en Star Alliance pleiten voor gezamenlijke aanpak om reizen te hervatten
ICAO-raadsvoorzitter Salvatore Sciacchitano geeft aan dat de snel veranderende mondiale situatie tijdige en gerichte begeleiding nodig heeft. Hij doelt hier op de ondersteuning voor landen om de pandemie in te perken en de luchtvaart opnieuw op te starten en te herstellen. Het mag duidelijk zijn dat hiervoor zowel regionale als mondiale coördinatie nodig is om alles in goede banen te leiden.

De luchtvaartallianties SkyTeam, oneworld en Star Alliance steunen de publicatie van de CART. Ze dringen er samen bij regeringen op aan om richtlijnen voor protocollen op te stellen over het testen van reizigers, evenals de acceptatie van digitale gezondheidspastechnologie. Hierdoor kan de luchtvaart veilig hersteld worden.

Beperkt

Op dit moment blijft de vraag naar vliegreizen door de restricties van alle regeringen dus erg laag. Het mag inmiddels duidelijk zijn dat, ondanks een bijna gereed vaccin, men zich nog lang zal moeten laten testen. Het is dan op dit moment een onderdeel van de start van je reis en het lijkt erop dat het ook nog een langere tijd zo zal blijven. SkyTeam, oneworld en Star Alliance roepen de regeringen op om dit corona testbeleid echter overal in te voeren. Met als gevolg wereldwijde versoepeling van reisbeperkingen. Dit moet uiteindelijk zorgen dat de reis- en toeristensector weer kunnen groeien, maar ook de wereldeconomie weer op gang komt. CEO Jeffrey Goh (Star Alliance) benadrukt ook dat een robuust testprotocol verder bewijs zal leveren om aan te tonen dat vliegreizen geen oorzaak van infecties zijn.

Testen en digitale pas

Om dus weer veilig op te starten met vliegreizen, moet er dus een gezamenlijke aanpak komen. Op dit moment zijn echter nog niet alle testen wereldwijd geaccepteerd. Hierdoor kunnen reizigers nog niet van de ene naar de andere plek. Kristian Colvile, CEO van SkyTeam, spreekt bijvoorbeeld over digitale gezondheidspassen. Deze pas moet helpen bij het terugkrijgen van vertrouwen en het openen van de grenzen. Er zijn al testen geweest met de ‘Common Pass’ die in samenwerking met de World Economic Forum is opgezet. Deze digitale gezondheidspas heeft een reiziger in het bezit na een negatief testresultaat van COVID-19. Deze Common Pass zou een veilige en wereldwijd geaccepteerd middel kunnen zijn om aan te tonen dat je een goede COVID-19 test hebt gehad, of gevaccineerd bent.Luchtvaartallianties SkyTeam, oneworld en Star Alliance pleiten voor gezamenlijke aanpak om reizen te hervatten

Colvile benadrukt verder dat deze digitale pas een aanvullende maatregel is op de al genomen maatregelen door luchtvaartmaatschappijen.

De luchtvaartallianties steunen deze technische oplossingen. Deze moeten ervoor zorgen dat er een consistente, schaalbare en betaalbare manier is om gezondheidsgegevens van passagiers te gebruiken. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat er tijdens een reis weinig ongemakken op de luchthaven zijn voor de reiziger.

Bron & beeldmateriaal: SkyTeam, oneworld, Star Alliance, Common Pass, CART

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *