Deze lounges vind je op Schiphol6 min leestijd

De nieuwe intercontinentale KLM Crown Lounge

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Als frequent flyer kijk ik persoonlijk altijd uit naar het bezoeken van een nieuwe lounge. Maar ook in lounges die ik al vaker heb bezocht kom ik graag. Zo vind ik de nieuwe Air France lounges in Parijs erg prettig, evenals sommige Delta SkyClub lounges in de VS. Natuurlijk is de nieuwe favoriet de KLM Crown Lounge 52. Voor veel Nederlandse reizigers zal Schiphol de ‘thuisbasis’ zijn. Maar welke lounges zijn hier eigenlijk allemaal te vinden? In dit artikel een actueel overzicht.

Europees en Intercontinentaal

Schiphol is opgedeeld in een gedeelte voor reizigers met bestemming Europa en reizigers met bestemming buiten Europa. Meer specifiek voor Europa: bestemmingen in een van de Schengen landen. Daar horen natuurlijk de meeste Europese ander bij, maar niet alle. Zo vallen bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en Bulgarije niet in de Schengenzone.  Na het inchecken wordt je direct geleid naar de juiste doorgang. Op die manier filtert Schiphol de reizigersstromen. Afhankelijk van je bestemming zul je dus van een bepaalde lounge wel of niet gebruik kunnen maken. In totaal zijn er op Schiphol acht lounges. Daarvan is er slechts één landside. De rest is airside. Van deze lounges zijn er drie voor Schengen bestemmingen en vier voor non-Schengen passagiers.

De nieuwe informatievoorziening heeft een moderne uitstraling (Bron: Schiphol)
Nieuwe informatievoorziening op Schiphol (Bron: Schiphol)

Wanneer heb je toegang?

Je hebt over het algemeen toegang tot een airport lounge wanneer je een Business Class of First Class ticket hebt aangeschaft. De toegang geldt alleen voor de dag waarop de vlucht gepland staat. Als je een status hebt bij een loyaliteitsprogramma van een bepaalde maatschappij dan kun je ook toegang krijgen. Ben je bijvoorbeeld Flying Blue Gold deelnemer, dan krijg je ook toegang tot de KLM Crown Lounge als je niet in Business Class vliegt. Loungetoegang is namelijk een van de privileges bij deze status. 

Het is vaak ook mogelijk om toegang tot de lounge te kopen. Dit doe je door bij te betalen of Miles in te wisselen. Het bedrag dat je moet betalen of het aantal Miles dat je in moet wisselen verschilt per lounge en per airline. Met een beetje geluk tref je een van onze forumleden met de juiste status op Schiphol.

Naast airline lounges zijn er ook lounges waar je toegang kunt krijgen zonder status of het betalen in geld of Miles. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de Aspire Lounges. Dit zijn de zogenaamde contractlounges. Hiervoor kun je ook een abonnement afsluiten als je geen status hebt of niet Business Class vliegt. Een voorbeeld van zo’n aanbieder is Priority Pass

priority pass
Met Priority Pass heb je toegang tot meer dan 1.300 lounges wereldwijd (Bron: Priority Pass).

Landside

Schiphol kent slechts een landside lounge. De Privium ClubLounge is namelijk de enige lounge die toegankelijk is voordat je de security doorgaat. Je kunt een digitale rondleiding van de ClubLounge hier bekijken. Privium heeft ook een Airside Lounge, gesitueerd na de security, maar deze is bedoeld voor non-Schengen passagiers. In onderstaande video krijg je een beter beeld bij beide lounges.

Om toegang te krijgen tot deze lounges dien je lid te zijn van Privium Plus. Dit lidmaatschap kost € 215 per jaar. Je kunt ook kiezen voor Privium Basic. Dan heb je wel de mogelijkheid om snel de security en grens te passeren, maar krijg je geen loungetoegang. Sinds een tijdje krijg je het Privium Plus lidmaatschap gratis bij een American Express Platinum Card. Naast loungetoegang geniet je dan dus ook van snelle security- en grenspassage en gunstige parkeerplekken. Op deze plattegrond van Schiphol kun je gemakkelijk je weg vinden naar de Privium lounges.

Schengen

In het Schengen gedeelte van Schiphol zijn diverse lounges te vinden. Je wordt via de bewegwijzering naar de juiste lounge gewezen. Natuurlijk kun je ook je weg vinden via de digitale kiosken. In het Schengen gedeelte vind je de volgende drie lounges:

KLM Crown Lounge (25)

Lounge 25 zal een goede bekende zijn voor frequente Nederlandse reizigers. Indien je op een bestemming in het Schengen gebied vliegt dan kun je gebruikmaken van deze lounge. Daarvoor dien je ofwel Flying Blue Gold te zijn of business class te vliegen met een SkyTeam maatschappij. De lounge is geopend vanaf 4.45 uur in de ochtend en sluit wanneer de laatste KLM vlucht is vertrokken.

De komende tijd zal deze KLM Crown Lounge aangepakt gaan worden. Zeker nadat de intercontinentale KLM Lounge is opgeleverd. Op deze pagina van KLM lees je meer over de lounge.

KLM Crown Lounge

Aspire Lounge (26)

Lounge 26 is Aspire Lounge voor Schengen reizigers. De lounge is toegankelijk indien je status hebt of business class vliegt bij de meeste non-SkyTeam airlines. Ook kun je terecht als klant van ABN AMRO Preferred Banking en ING Private Banking. Je kunt terecht in deze lounge vanaf 5.30 uur. De meeste dagen is de lounge geopend tot 21.30 uur. In deze lounge moet je bijbetalen om de douchefaciliteiten te kunnen gebruiken.

Passagiers die vertrekken vanaf de M pier (bijvoorbeeld EasyJet) kunnen geen gebruik maken van deze lounge. Benieuwd naar onze ervaring met deze lounge? Een van onze bloggers schreef erover.

Aspire Lounge 26 Schengen Amsterdam Schiphol

Star Alliance Lounge (27)

Lounge 27 is de nog relatief nieuwe Star Alliance Lounge. De lounge is toegankelijk voor alle Star Alliance Gold leden. De openingstijden van de lounge zijn aangepast aan de vluchttijden van de Star Alliance airlines die op Schiphol vliegen. Zo zul je de lounge dus nooit gesloten aantreffen. Deze locatie in Amsterdam is een van de in totaal acht Star Alliance Lounges wereldwijd. Meer over onze ervaringen lees je hier.

De nieuwe Star Alliance Lounge op Schiphol (Bron: Star Alliance)

Non-Schengen

In het non-Schengen gedeelte van Schiphol zijn natuurlijk ook diverse lounges te vinden. Je wordt ook hier via de bewegwijzering naar de juiste lounge gewezen. Natuurlijk kun je ook je weg vinden via de digitale kiosken. In het Schengen gedeelte vind je de volgende vier lounges (de Privium Airside Lounge bespraken we al eerder in dit artikel):

KLM Crown Lounge (52)

Het moet de Nederlandse frequent flyer niet ontgaan zijn dat deze lounge recentelijk is vernieuwd. Alhoewel de lounge nog niet officieel is geopend, is deze al wel toegankelijk voor intercontinentale SkyTeam reizigers. Ook hier geldt minimaal een vlucht in business class of minimaal Flying Blue Gold lidmaatschap. De lounge is geopend van 4.45 uur tot 22.00 uur. Alles over onze ervaringen met de lounge lees je hier.

De nieuwe intercontinentale KLM Crown Lounge
De nieuwe intercontinentale KLM Crown Lounge 52 (Bron: KLM)

Aspire Lounge (41)

Ook voor intercontinentale vluchten is er een Aspire Lounge, namelijk Lounge 41. Deze lounge is geopend van 6.00 uur tot 23.00 uur. De lounge is toegankelijk indien je status hebt of business class vliegt bij de meeste non-SkyTeam airlines. Ook kun je terecht als klant van ABN AMRO Preferred Banking en ING Private Banking. Ook in deze Aspire Lounge moet je bijbetalen om de douchefaciliteiten te kunnen gebruiken. Voor Schengen passagiers is er de Aspire Lounge 26.

De Aspire Lounge 41 op Schiphol (Bron: Executive Lounges)
De Aspire Lounge 41 op Schiphol (Bron: Executive Lounges)

British Airways Lounge (40)

Lounge 40 is de British Airways Lounge. Deze is geopend van 5.30 tot 21.30 uur (op de meeste dagen). In het weekend gaat de lounge een half uur later open en een uur eerder dicht. Naast business class reizigers van British Airways kunnen ook passagiers van American Airlines en Cathay Pacific terecht in de lounge. Vlieg je geen business class maar ben je OneWorld Sapphire of Emerald Tier? Dan heb je ook toegang.

British Airways Lounge op Schiphol (Bron: OneWorld)
British Airways Lounge op Schiphol (Bron: OneWorld)

Reacties

    • Christian zegt

      Hoi Boudewijn,

      De Privium Airside Lounge wordt twee keer genoemd in het artikel. Ik heb aanvullend nog een video toegevoegd waarin beide Privium Lounges te zien zijn.

      Christian

  1. Bert zegt

    Overigens belachelijk dat de lounges niet 24/7 open zijn. Had kortgeleden een vertraagde KLM businessclass long-haul vlucht en werd bijna er uit gezet. Snacks en eten werden al een tijd voor sluitingstijd niet meer aangeboden, om 21.15 werd qua drank “de laatste ronde” aangekondigd. Gelukkig vertrok onze vlucht kort daarop, indien ik een langere vertraging had gehad en daadwerkelijk met de sluiting te maken zou hebben gehad ( niet ondenkbaar), dan had ik eufemistisch gezegd “ontstemd” geweest.

  2. Steef zegt

    De British Airways en Business lounges zijn tegenwoordig ook toegankelijk voor houders van LoungeKey.
    LoungeKey is gratis voor houders van een crypto.com debitcard (blue indigo/jade green of hoger). Eenmaal die status behaald, dan heb je 5 jaar toegang tot ruim 1000 lounges wereldwijd. Bij icy white status mag je daarnaast ook met een gast naar binnen (ipv $32)
    Voor houders van een curve metal card kost toegang £20 per keer. (Ook voor hun gasten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *