Review: Vernieuwde KLM Crown Lounge 52 – Fase 16 min leestijd

Review: Vernieuwde KLM Crown Lounge 52 - Fase 1

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Net voor de kerst is Fase 1 van de vernieuwde KLM Crown Lounge 52 geopend. De KLM Crown Lounge 52 heeft een enorme upgrade gehad. Tijdens een InsideLook in de Lounge kreeg InsideFlyer eerder al een preview van de lounge. Echter was deze toen nog niet in werking. Inmiddels is de lounge al bijna twee maanden open en heb ik in de tussentijd tweemaal de mogelijkheid gehad deze te bezoeken. Aangezien de gehele lounge nog niet klaar is schrijf ik in dit artikel een review over het gedeelte dat al wel geopend is, de zogenoemde Fase 1 van de KLM Crown Lounge 52.

Welkom

Voorheen kwam je via de eerste verdieping binnen in de lounge. De ingang van KLM Crown Lounge 52 is nu verplaatst naar de begane grond tussen de F- en E-Pier. Al vanaf enige afstand zie je schitterend vernieuwde ingang. Via de roltrap of lift word je naar binnen geleidt, langs duizenden KLM Huisjes.

Review: Vernieuwde KLM Crown Lounge 52 - Fase 1
Langs zo’n 5.000 KLM Huisjes de KLM Crown Lounge 52 in.

Eenmaal boven aangekomen kun je met je digitale of papieren boardingspass naar de incheckzuil. Je kunt je hier zelf aanmelden. Het gaat allemaal vrij vlot en gemakkelijk. Kom je met een gast dan moet je je melden bij een van de medewerkers en kun je je niet aanmelden via de digitale zuilen. Helaas werkte het systeem de vorige keer bij mij nog niet goed. Hierdoor duurde het wat langer alvorens ik binnen was, maar de medewerker probeerde met wat grapjes de tijd te doden.

Review: Vernieuwde KLM Crown Lounge 52 - Fase 1
Nog een stap verwijderd van toegang tot een hippe vernieuwde Lounge.

Rondom de ingang staat voldoende personeel om je te helpen met eventuele vragen, maar hier zijn ook de zogenoemde kiosken aanwezig. Hier kun je eventuele hulp op aanvragen. Zodra je aan de beurt bent komt men bij je langs in de KLM Crown Lounge 52 om je met je vraag te helpen.

Review: Vernieuwde KLM Crown Lounge 52 - Fase 1
Nog wat hulp nodig? Via deze kiosken vraag je hulp aan. Een Personal Lounge Assistant komt je helpen.

Zones

Zoals eerder al gemeld zijn er verschillende zones waar je in de Lounge kunt verblijven. Op dit moment zijn alleen de volgende zones nog maar open:

 • Mountain,
 • Polder
 • Deel van Sky.

Later zullen dus Sea, City en de rest van de Sky-ruimtes worden geopend. Je start in de Polder. Hier staat een mix van zitplaatsen. De ‘oude’ KLM fauteuils uit de vorige Lounge zijn hier geplaatst, evenals de rode stoelen. Ook vind je hier witte kuipstoeltjes, houten stoeltjes aan langere tafels, banken en krukken aan hogere tafels. Persoonlijk vind ik het jammer dat er is gekozen voor het plaatsen van de oudere fauteuils in de vernieuwde KLM Crown Lounge 52. Ook de witte kuipstoeltjes passen wat mij betreft niet in het geheel. Ik ben benieuwd of ze deze laten staan wanneer de geheel vernieuwde KLM Crown Lounge 52 wordt opgeleverd. Zitplaatsen die meer passen tussen de ‘nieuwe’ zitplaatsen zou het meer een geheel maken met een warme uitstraling.

Review: Vernieuwde KLM Crown Lounge 52 - Fase 1
Verschillende zitruimtes in de ‘Polder’.

De zitplaatsen in de zone ‘Dutch Mountain’ die je bereikt via de trap naar de zone ‘Sky’ zijn zeker een stuk hipper en maken het geheel chic en stoer. Zone Sky is verder ingedeeld met verschillende ‘afgeschermde’ zitgedeeltes, banken en krukken met hogere tafels. Ook kun je plaatsnemen aan een gave bar. Vanaf de bar kun je uitkijken over de startbaan van Schiphol. Een andere vooruitgang aan de Lounge is het buitengedeelte waar je een leuk uitzicht hebt over de startbanen van Schiphol, maar ook even heerlijk buiten kunt zitten. Zeker ook in de warmere periodes van het jaar prettig.

Review: Vernieuwde KLM Crown Lounge 52 - Fase 1
Verschillende ruimtes in ‘Sky’.

Versnaperingen

Op dit moment is het aanbod van eten en drinken nog niet zoals het in de toekomst zal worden. In de zone ‘Sky’ zullen namelijk premium dranken en maaltijden aangeboden gaan worden. Op dit moment kun je aan de Blue Bar al wel verschillende dranken bestellen die dan voor je bereid worden. Denk aan warme dranken als koffie, cappuccino en thee. Ook wijnen, bieren, mixdranken en frisdranken zijn aanwezig. In zone ‘Sky’ is ook een kleine selectie van eten en drinken aanwezig. Deze varieert gedurende de dag van ontbijtitems tot aan dineritems.

Review: Vernieuwde KLM Crown Lounge 52 - Fase 1
Selectie aan eten in zone ‘Sky’.

Echter moet je voor het ‘echte’ werk in de zone ‘Polder’ zijn. Hier is een ruimere keuze aan eten. Je kunt hier in de ochtend bijvoorbeeld kiezen voor warme eiergerechten, verschillende broodsoorten, broodbeleg en ontbijtgranen met yoghurt. Ook staan hier koffie- en theefaciliteiten. In de middag en avond staan hier andere warme en koude gerechten. Van salades, pasta’s tot rijst, fruit en andere versnaperingen. Het aanbod is verbeterd ten opzichte van de vorige lounge, maar kan zeker nog een upgrade gebruiken als het mee wil doen met andere grote wereldwijde lounges. Wat ik hier jammer vind is dat je eet uit kartonnen bakjes/bordjes.

Review: Vernieuwde KLM Crown Lounge 52 - Fase 1

Service

Zoals eerder al aangegeven kun je in KLM Crown Lounge 52 gebruik maken van de kiosken voor hulp. Via de digitale systemen kun je bijvoorbeeld hulp vragen voor het omboeken van een vlucht, upgraden naar een andere klasse of andere zaken. Een Personal Lounge Assistant zal je dan in de Crown Lounge opzoeken met een iPad om je daar te helpen.

In de Lounge is ook nog een ‘ouderwetse’ balie waar je met al je vragen terecht kunt, de zogenoemde ticketbalie.

Review: Vernieuwde KLM Crown Lounge 52 - Fase 1
Ticketbalie

Zelf maakte ik hier onlangs gebruik van toen bleek dat de vlucht geannuleerd was. Ik reisde met een groep, waarvan het grootste deel nog niet eens doorhad dat de vlucht geannuleerd was. In een mum van tijd had de medewerker van de ticketbalie ons allen omgeboekt op de eerstvolgende vlucht. In de tussentijd dat zij dat regelde kon ik rustig wachten en werd nog wat te drinken aangeboden. De nieuwe tickets van de groep en mijzelf werden afgedrukt en meegegeven. Een super service dus!

In de lounge kun je verder gebruikmaken van de verschillende TV’s, stopcontacten en prima WiFi-verbinding.

Conclusie

Fase 1 van de vernieuwde KLM Crown Lounge 52 is al een hele verademing in vergelijking met de oude Lounge van KLM. Het ziet er allemaal fris en strak uit. Er is nu al veel ruimte voor alle reizigers om op je gemak even wat te eten en drinken, of om nog even wat werk te verrichten. Aan allerlei details is verder ook gedacht. De tegeltjes die gebruikt zijn bij de Flight Safety Video zijn terug te vinden in de Lounge. Evenals ook verschillende spullen uit de KLM-geschiedenis.

Op dit moment kun je geen gebruikmaken van douchefaciliteiten in de Lounge zelf. Hiervoor dien je naar het naastgelegen Mercure Hotel in de terminal te gaan. Ook zijn de maaltijden nu nog beperkt aanwezig.  De service die wordt aangeboden in de KLM Crown Lounge is van redelijke kwaliteit. Het gedeelte met betrekking tot de vluchten is prima. Medewerkers helpen graag en doen dit ook vlot. Faciliteiten hiervoor zijn in de vernieuwde Lounge prima. Helaas is me wel opgevallen dat de medewerkers van de catering vaak met elkaar aan het kletsen zijn, aan het klagen zijn en minder oog voor de reiziger (klant) hebben. Dit heeft natuurlijk niets te maken met de vernieuwde lounge, maar zorgt zeker wel voor de uitstraling in zijn geheel.

Review: Vernieuwde KLM Crown Lounge 52 - Fase 1Review: Vernieuwde KLM Crown Lounge 52 - Fase 1

Beeldmateriaal: insideFlyer – MdTurck

Reacties

 1. AP zegt

  Ben er laatst ook geweest. Mooi ontwerp, er is flink uitgepakt, erg prettig is met name Sky en de zithoekjes daar met tafeltje (ideaal om ook wast werk te verzetten).
  Viel me op dat groot deel van dranken zelfbediening weg is en door de bar gedaan wordt.

  Het is alleen allemaal wel overweldigend bij binnenkomst, verschillende gebieden met verschillend ontwerp waarbij het niet binnen een paar seconden duidelijk is wat waar is. Ik was er in de avond, en niet in ‘spits tijd’, ik kan me zo voorstellen dat het in de spits er chaotisch wordt als elke niet-frequente bezoeker z’n weg gaat proberen te vinden. Het was mij ook niet helemaal duidelijk of de lounge ook meer zitplaats capaciteit heeft tov de oude?

  • Marco zegt

   Hallo Alexander,

   Goed te lezen dat je het ook mooi vindt! Zeker is het overweldigend als je hier niet zo vaak komt. Ik denk echter dat dit bij andere lounges ook wel zo zou kunnen zijn. Denk aan de SkyTeam Lounge in bijvoorbeeld London.
   Op dit moment is de capaciteit nog niet volledig omdat een deel nog gebouwd wordt. Ergens in de zomerperiode zal dit gedeelte ook open gaan. Dan is er zeker meer capaciteit t.o.v. de oude KLM Crown Lounge 52.

   Marco

 2. Richard zegt

  Als je een roker bent is de nieuwe lounge een hele grote stap terug ipv vooruit. Ze hebben nu een donker klein hokje waar je kunt gaan staan roken aan een smerige tafel. Ik heb niet gekeken of ze buiten iets gemaakt hebben voir de rokers waar je zowel in de zomer als in de winter je sigaret prettig kunt oproken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *