Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Een maand geleden zat ik een week op Rarotonga, het hoofdeiland van de Cookeilanden. De Cookeilanden liggen in het zuidelijke gedeelte van de Stille Oceaan op ruim 16.000 kilometer afstand van Nederland. De eilandengroep is een bekende bestemming voor pas getrouwde koppels, maar ook als budgetreiziger kun je er goed terecht. In dit artikel lees je meer over mijn verblijf op dit paradijselijke eiland.
Dit artikel is onderdeel van een reeks over een lange reis door Australië, Nieuw-Zeeland en de Cookeilanden. Om op de Cookeilanden te belanden ben ik eerst met Thai Airways vanuit Brussel via Bangkok naar Sydney gevlogen. De review van de vlucht van Brussel naar Bangkok vind je hier en de tweede review naar Sydney vind je hier. In Sydney ben ik 3 dagen gebleven voor ik verder vloog naar Tasmanië.
Eerder deze maand verscheen er een artikel met tips voor een verblijf in Sydney en een review van de vlucht naar Tassie met Virgin Australia. Ook het artikel met bestemmingstips voor Tasmanië verscheen eerder deze week op Insideflyer.nl. Vanuit Tasmanië ben ik via Sydney en Auckland naar het hoofdeiland Rarotonga gevlogen. Een review van deze vluchten met Jetstar vind je hier.
Cookeilanden
De Cookeilanden bestaan uit 15 eilanden en beslaan een enorm gebied. Zo is het al snel een uur vliegen van het ene naar het andere eiland. Ik heb tijdens deze reis alleen het hoofdeiland Rarotonga bezocht. Lionell heeft eerder het paradijselijke atol Aitutaki bezocht. Zijn artikel vind je hier.
Het merendeel van de toeristen op de Cookeilanden komt vanuit Nieuw-Zeeland. De eilandengroep heeft een sterke politieke en economische band met Nieuw-Zeeland. Cookeilanders hebben ook een Nieuw-Zeelands paspoort en je betaald met de Nieuw Zeelandse Dollar. Het aantal toeristen valt echter reuze mee. Jaarlijks bezoeken ongeveer 100.000 toeristen de eilandengroep.
Het hoofdeiland Rarotonga is het enige eiland met internationale vliegverbindingen. Air New Zealand verbind Rarotonga met Sydney, Auckland en Los Angeles. Daarnaast vliegt Virgin Australia op Christchurch en Auckland, en Jetstar op Auckland. Air Tahiti vliegt wekelijks op Papeete (Frans Polynesië).
Aankomst Rarotonga
In de review van de vluchten naar Rarotonga kon je lezen dat er al een vrolijke vakantiestemming heerste aan boord. Bij het openen van de vliegtuigdeur kwam direct de zwoele tropische lucht naar binnen. Eindelijk was ik aangekomen op de Cookeilanden! Ik moest ongeveer 15 minuten wachten bij de douane. Gelukkig stempelen ze nog op de Cookeilanden! Weer een stempel erbij voor de verzameling!
Na het oppikken van mijn bagage werd mij bij de uitgang gevraagd waar ik zou verblijven. Ik vertelde dat ik had geboekt bij Hostel International. De vrouw knikte en wees mij toe aan een wat oudere man. De oudere man was niet erg spraakzaam, maar dat verbaasd me niets gezien het tijdstip (03:15 am). We moesten nog even wachten op wat andere reizigers voordat we vertrokken naar de accommodatie.
Ik had al enkele maanden voor vertrek een privé kamer geboekt bij Hostel International voor slechts 33 dollar (21 euro) per nacht. De kamer was erg basic en sober, maar ik had ook niet veel verwacht voor die prijs. Het ging mij om een goede en schone slaapplek en dat was het! Bovendien was het slechts twee minuten lopen naar het strand. Als je meer informatie wilt over deze accommodatie stuur mij dan even een berichtje via het forum.
Even bijkomen
Op de eerste dag was ik erg moe van de reis en de late aankomst. Deze dag heb ik dan ook vooral op het strand doorgebracht. ’s Avonds was er een prachtige zonsondergang!
Mijn accommodatie lag precies aan de andere kant van het eiland. De luchthaven en het hoofddorp lagen op ongeveer 30 minuten fietsen. Gelukkig was er een kleine buursuper op 5 minuten lopen van de accommodatie zodat ik niet voor elk klein dingetje naar het dorp hoefde te fietsen.
Huur een fiets!
Rarotonga is een relatief klein eiland. Eigenlijk is er maar een hoofdweg op het eiland. Deze hoofdweg loopt rond het eiland en is 32 km lang. De hoofdweg is vlak en loopt dicht langs de kust en is daarmee een ideaal om te fietsen. Naast de hoofdweg zijn er een aantal wegen in het binnenland langs plantages. Deze zijn meer heuvelachtig, maar nog steeds prima om te fietsen. Bovendien is het in de tropische warmte erg verkoelend op de fiets. Er zijn talloze fietsverhuurders op het eiland. Een fiets heeft mij slechts 50 dollar (30 euro) gekost voor een week.
Je kunt ook een scooter huren voor een paar dollar per dag meer. Het merendeel van de toeristen doet dit, maar ik vond de fiets een ideaal vervoersmiddel en als Nederlander heeft de fiets toch net een streepje voor. Bovendien is het een stuk duurzamer. De scooters rijden op geïmporteerde brandstof die van ver moet komen!
Avarua
Avarua is het hoofddorp van het eiland. Hier vind je de luchthaven, het politiebureau, twee supermarkten, diverse souvenirwinkeltjes, de rechtbank en het postkantoor. Het dorp is het grootste van de Cookeilanden met ongeveer 5.000 inwoners.
Elke zaterdagochtend is er een grote markt in het dorp. Op de markt vind je lokale souvenirs, betaalbare complete maaltijden, groente en fruit en veelal feestelijke activiteiten met veel gezang.
Per fiets het eiland ontdekken!
Het eiland is perfect om per fiets te ontdekken! Onderweg kun je zo vaak stoppen als je wilt om een duik te nemen in de azuurblauwe lagune. Langs de weg worden veelal papaja’s, bananen en passievruchten verkocht.
Je kunt je fiets parkeren waar je maar wilt! En je hoeft ook niet bang te zijn dat deze wordt gestolen!
Als je liefhebber bent van de luchtvaart kijk dan goed op de website van de luchthaven. De luchthaven is namelijk perfect voor het aanschouwen van aankomende en vertrekkende vluchten!
Je kunt zelfs in een dag rond het hele eiland fietsen! Dit heb ik op een van de eerste dagen gedaan om een goede indruk te krijgen van wat er allemaal is op het eiland.
Even verderop kwam ik langs een prachtige witte kerk en begraafplaats.
In Avarua kwam ik een groep schoolkinderen tegen!
En op de terugweg heb ik een stop gemaakt bij de gevangenis. Je kunt zonder problemen het terrein op fietsen. Ze verkopen er zelfs crafts en souvenirs gemaakt door de gevangen.
Een bewaker vertelde me dat er criminelen zitten van meerdere eilanden en dat dat ze ook regelmatig buitenlanders hebben, waaronder Europeanen! Maar tot nu toe nog geen Nederlander.
Strand en watersport!
De Cookeilanden staan natuurlijk bekend om haar paradijselijke stranden en de kleurrijke en levendige koraalriffen. Rarotonga heeft vele prachtige stranden en ondanks de beperkte omvang van het eiland, had ik het strand veelal voor mijzelf.
Mocht je graag willen snorkelen of duiken dan ben je zeker aan het goede adres! Het onderwaterleven is prachtig! Bovendien kun je tegen schappelijke prijzen snorkel en duik benodigdheden huren. Ook worden complete duiken samen met een instructeur aangeboden voor nog geen 50 euro.
Tijdens de zonsondergang liep ik vaak enkele kilometers over het strand en zelfs dan kwam ik maar weinig andere toeristen tegen!
Lagune van Muri
De beste zwemmogelijkheden vind je nabij Muri. Het is ook het meest toeristische deel van het eiland. Voor de kust van Muri liggen een aantal kleine eilandjes waar je heen kunt zwemmen. Het grote voordeel van de Lagune van Muri is het ontbreken van koraalriffen. Je kunt hier veilig zwemmen zonder je voeten of benen open te halen aan het koraal.
En dat is dan ook een groot nadeel van vrijwel alle andere lagunes. Je moet altijd goed om je heen kijken tijdens het zwemmen. Het koraal is erg scherp en het is aan te bevelen om waterschoenen te dragen.
Hiken
Het bergachtige binnenland van Rarotonga is zeer geschikt om te hiken. Er zijn verschillende wandelroutes, waaronder een cross-island hike. Deze wandeling brengt je dwars door het binnenland van de ene naar de andere zijde van het eiland. Let er wel op dat je deze wandeling begint aan de kant van Avarua en niet aan de andere zijde, aangezien er alleen bewegwijzering is vanuit Avarua.
Een andere aanbevelingswaardige wandeling is de Raemaru trek. Deze steile wandelroute brengt je naar een prachtig uitzichtpunt over het westen van het eiland.
Vanuit het uitzichtpunt kun je nog verder omhoog lopen naar een tweede uitzichtpunt over het ongerepte binnenland van Rarotonga.
Dagtrip naar Aitutaki
Air Rarotonga biedt elke dag een dagtrip aan naar het atol Aitutaki. Je vertrekt dan om 08:00 ’s ochtends per vliegtuig en arriveert rond 18:00 ’s avonds weer op Rarotonga. De trip kost ongeveer 300 euro. Meer informatie over deze trip vind je op de website van Air Rarotonga. Ook biedt de airline rondvluchten aan over het eiland Rarotonga.
Lionell heeft eerder een bezoek gebracht aan Aitutaki. Zijn artikel vind je hier.
Eten en drinken
De supermarkt is erg duur op Rarotonga. Vrijwel alles moet geïmporteerd worden. Het is meestal goedkoper om te eten bij een klein restaurant of een foodtruck langs de weg. Zelf heb ik veel lokaal voedsel gegeten, als papaja en tonijn.
In het hoofddorp Avarua is elke zaterdag een markt waar lokaal voedsel voor schappelijke prijzen wordt aangeboden. Veelal betaal je 7 tot 8 dollar voor een goede maaltijd. Vis of sushi is doorgaans duurder met 10 tot 15 dollar. De grote markt is alleen op zaterdag, maar door de weeks is er ook voldoende aanbod.
Inspiratie opgedaan? Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons dan weten door hieronder een reactie achter te laten of door een bericht te plaatsen op het forum.
JJ Vrijen zegt
Geen scooter nemen omdat dat milieuonvriendelijk is… Hoe grappig dat te lezen van iemand die de wereld vergiftigt met zijn vlieggedrag.