Naar een elektronicaban voor ingecheckte bagage?2 min leestijd

airberlin introduceert business class

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Komen de VS de komende dagen met een verbod op elektronische toestellen in de ingecheckte bagage? Als we een bericht op de Facebookpagina van TAP Portugal mogen geloven alvast wel. Dit zou dan precies het omgekeerde zijn van de elektronicaban die verschillende landen enkele maanden geleden opgelegd kregen.

Op haar Facebookpagina kondigt TAP Portugal aan dat vanaf 19 juli 2017, gisteren dus, het niet zal toegestaan zijn toestellen groter dan een smartphone in de ingecheckte bagage te vervoeren. Deze toestellen mogen wel als handbagage mee, maar kunnen onderworpen worden aan een extra screening aan de gate.

elektronicaban

Strengere controles maar geen elektronicaban volgens TSA

Het departement van Homeland Security heeft het bericht ondertussen ontkend. Hou wel in het achterhoofd dat de elektronicaban enkele maanden geleden ook eerst ontkend werd. Daarna werd hij in de grootste onduidelijkheid toch ingevoerd.

Vanaf 19 juli werden er zowiezo wel voor vluchten naar de VS verscherpte controles ingevoerd op elektronische toestellen in de handbagage. Aan de gate komen er willekeurige checks waarbij van enkele passagiers de toestellen worden gecontroleerd. Verwacht wordt dat de boarding hierdoor enige vertraging gaat oplopen. KLM zal alvast iets vroeger starten met de boarding zodat de controles het tijdige vertrek van de vlucht niet in het gedrang brengen.

Omkering van beleid

Indien dit bericht toch klopt, dan betekent dit een volledige ommekeer in het beleid.  In maart werd het immers net verboden aan passagiers die vertrokken uit een tiental luchthavens in Noord-Afrika en het Midden-Oosten om apparaten groter dan een smartphone in de cabine mee te brengen.  Het Verenigd Koninkrijk voerde ook een dergelijke elektronicaban in.  Ondertussen werd het verbod grotendeels opgegeven, in de Verenigde Staten althans. Voor reizigers naar Groot Brittannië blijft de maatregel nog steeds van kracht

Dit nieuwe verbod zou wel een veel logischere maatregel zijn. Piloten wijzen al langer op het gevaar van ingecheckte elektronische toestellen. Mocht de batterij defect zijn en in brand vliegen, dan zal dit in de cabine veel sneller opgemerkt worden dan in het laadruim van het toestel.  En als je ziet hoe ruw ingecheckte bagage soms behandeld wordt, is het inchecken van een laptop of tablet om problemen vragen.

We blijven dit verhaal in ieder geval verder volgen en brengen je op de hoogte van zodra er nieuws is!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *