Thalys en TGV reizigers moeten voortaan door veiligheidscontrole

thalys en tgv

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Vanaf heden zullen reizigers die in België op een Thalys of TGV trein stappen, door een veiligheidscontrole moeten. 
De controle zal zowat dezelfde zijn als diegene die je op luchthavens aantreft. De bagage moet door een scanner en de passagiers zelf door een metaaldetector. In tegenstelling tot bij het vliegtuig is er op de treinen wel geen restrictie op vloeistoffen.
Op dit moment worden de passagiers die met de Eurostar reizen richting Londen al aan een controle onderworpen.  Er was al langer vraag om ook voor Thalys en TGV treinen de controle in te voeren.  Er wordt de passagiers aangeraden om minstens 20 minuten voor vertrek in het station aanwezig te zijn. Het verschil met de controle bij de Eurostar is dat niet alle passagiers door de scanner moeten, een telapparaat zal willekeurig passagiers selecteren. De controles worden uitgevoerd door securail, de veiligheidsdienst van de Belgische spoorwegen.
thalys en tgv

Verijdelde aanslag

De maatregel komt er in de nasleep van de aanslagen van 22 maart 2016 in de metro van Brussel en op de luchthaven van Zaventem. Sindsdien heeft de federale regering heel wat geld vrijgemaakt voor investeringen in veiligheid op openbare plaatsen.  Ook bij de spoorwegpolitie worden agenten opgeleid in het zogeheten “behavioural detection”, waarbij aangeleerd word aandacht te hebben voor bepaalde gedragingen.
thalys en tgv
In augustus 2015 al werd een aanslag op de Thalys naar Parijs maar nipt vermeden. De terrorist was in Brussel Zuid op de trein gestapt met een machinegeweer verborgen in zijn bagage. Toen enkele alerte passagiers, Amerikaanse militairen met vakantie, hoorden hoe hij in het toilet zijn wapen aan het laden was, grepen ze in en schakelden ze de aanvaller uit. Met een scan van de bagage zou het in de toekomst alvast niet meer mogelijk zijn om zomaar ongezien met een wapen de trein op te stappen.

Enkel bij hogesnelheidstreinen Thalys en TGV

De nieuwe veiligheidsscreening komt er in de stations waar er een Thalys of TGV trein stopt. Dit zijn deze van Brussel Zuid, Antwerpen Centraal en Luik Guillemins. Passagiers die op een niet-hogesnelheidstrein op het Belgische net stappen hoeven niet door de veiligheid. De gewone pendelaar zal dus geen hinder ondervinden van deze controle. Ook voor de passagiers die de zogenaamde Benelux trein nemen tussen Brussel Zuid en Amsterdam Centraal verandert er niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *