Bestemmingstips: Curaçao – actief en ontspannen13 min leestijd

Bestemmingstips: Curaçao - actief en ontspannen

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Heel eerlijk, deze bestemming stond zeker niet bovenaan mijn lijstje. Echter was Curaçao als een van de weinige intercontinentale bestemmingen toegankelijk tijdens de zomer van 2021. Na anderhalve week in het hete Griekenland gereisd te hebben is het dan ook tijd om door te reizen naar Curaçao. En het mocht dan niet bovenaan mijn lijstje staan, Curaçao is het zeker waard om bezocht te worden! In deze bestemmingstips neem ik je mee langs enkele plekken voor een actief of juist ontspannen vakantie op Curaçao.

Reizen naar

Vanuit Amsterdam kun je met onder andere KLM en TUI fly naar Willemstad op Curaçao vliegen. Afhankelijk van het seizoen vliegt KLM dagelijks en soms zelfs meerdere malen op een dag. De vlucht duurt om en nabij 10 uur wanneer je rechtstreeks vliegt. De terugvlucht duurt een klein uurtje minder.

De luchthaven Curaçao Hato Airport (CUR)

Vanaf de luchthaven van Willemstad (CUR) reis je gemakkelijk met een taxi naar verschillende plekken op het eiland. Ook kun je gebruikmaken van een bus, maar dat is wel minder praktisch. Je kunt natuurlijk ook een auto huren op de luchthaven. Dit is wat mijn betreft de handigste om de rest van Curaçao te ontdekken voor een ontspannen of juist actieve reis.

Wil jij ook op reis naar Curaçao? Dan kun je deze eenvoudig opzoeken via bijvoorbeeld KLM of TUI fly. Wil je graag dat je met je reis extra punten kunt sparen? Of dat je reis ook verzekerd is tegen verschillende ongemakken? Boek je reis dan met een American Express betaalkaart. Bij de betaalkaart zijn standaard verschillende verzekeringen inbegrepen, daar lees je hier meer over.

Wandelen langs de street art in Willemstad

Een wereldstad is Willemstad zeker niet, maar het heeft zeker leuke hidden jams. Veel van deze verborgen pareltjes kun je vinden tijdens een wandeling langs de mooie street art in de stad. Dit kan bijvoorbeeld met Dushi Walks die een aantal keer per week een wandeling door de wijken Scharloo en Otrobanda maken. Kinderen tot 10 jaar zijn gratis, vanaf 11 jaar betaal je 30 ANG per persoon (zo’n € 15).

Natuurlijk kun je ook zelf gaan wandelen door de straten van Willemstad. In de wijken Otrabanda, Punda, Pietermaai en Schaarloo zijn op verschillende plekken allerlei mooie muurschilderingen te zien.

Op zoek naar de echte Blue Curaçao

Als je op Curaçao bent wil natuurlijk ook de oorsprong van Blue Curaçao weten! Een bezoek aan landhuis Chobolobo brengt je langs de geschiedenis van het landhuis waarbij je achter de ware oorsprong van Blue Curaçao komt. Het verhaal van de Larahaboom en vrucht word je hier uitgelegd. Ook krijg je een inkijkje in de geschiedenis van de fabriek.

Aan het einde van de tour heb je de mogelijkheid om enkele ‘smaken’ te proeven. Wist je trouwens dat de felle kleuren blauw, geel, roze, groen en turquoise allemaal hetzelfde smaken? Gedurende de rondleiding kom je hier dus alles over te weten! Tot slot kun je op het terras genieten van een lekker ijsje en één of meerdere cocktails. Welke cocktail kies jij?

Kopje onder in de Spaanse Water?

Trek je zwembroek of bikini maar aan en smeer je vooral goed in. Met deze activiteit ben je een aantal uur actief op het Spaanse Water te vinden. Twee uur lang ga je suppen langs en door de mangrove op het Spaanse Water. Kun jij je balans goed houden of is het kopje onder? Windsurfingcuracao biedt dagelijks verschillende activiteiten aan waaronder dus suppen op het Spaanse Water. Hierbij kun je denken aan snorkelen, wandelen, fietsen en wakeboarden. Twee uur suppen kost je $50,- per persoon. Dit is inclusief water en een snack.

Een balletje slaan

Trek je golfschoenen en polo maar aan. Op deze super de luxe baan kun je mooi wat balletjes slaan. Old Quarry Golf Course Curaçao staat garant voor een ultieme golfdag. Je kunt natuurlijk je eigen golfspullen meenemen, maar ze ook hier huren. Het is mogelijk om 18 of 9 holes te lopen. Check voor bezoek de exacte openingstijden.

In verband met de warmte kan de baan in de middag gesloten zijn. De golfbaan is gelegen aan het Spaanse Water, de Caribische Zee en de Tafelberg. Afhankelijk van je golfskills zul je de nodige ballen kwijtraken in zee. Het hoogteverschil van de verschillende holes draagt zeker bij aan de mooie uitzichten. Op de baan zie je ook verschillende vogels en hagedissen. Deze baan is zeker niet goedkoop om op te spelen, maar voor golfliefhebbers absoluut de moeite waard.

Dobberen rond Klein Curaçao

Ik had me zeker iets anders voorgesteld bij de excursie naar Klein Curaçao. Of althans een deel ervan dan. Vanuit Curaçao zijn er verschillende mogelijkheden om naar het nog kleinere eiland af te reizen. Zelf ging ik met de organisatie BlueFinn Charters Curaçao. Zij varen naar Klein Curaçao met een catamaran en dat biedt je zeker een unieke ervaring aan. Aan de voorkant van de catamaran is een groot net waar je gedurende de tocht naar Klein Curaçao op kunt ontspannen en zoek actief naar de dolfijnen, want de kans is groot dat je ze tegenkomt!  Gedurende de heenweg kun je genieten van drankjes. Bij het eiland geniet je van heerlijke gerechten die aan boord op de bbq zijn bereidt. Het is ook mogelijk dan alcoholische dranken te nuttigen, maar kan jouw maag dat aan gezien de terugreis? Verschillende passagiers hadden daar in ieder geval wat moeite mee.

Op Klein Curaçao is het mogelijk te wandelen. Neem hiervoor wel goede slippers of waterschoentjes mee. Het eiland is rotsachtig en her en der ligt er helaas ook glas dus wees voorzichtig. In een uur kun je zeker wandelen naar zowel de vuurtoren als het scheepswrak aan de andere zijde van het eiland. Her en der zul je een leguaan tegenkomen.

Waar ik zelf het meest op verheugd was, was het snorkelen en het treffen van mooie tropische vissen, schildpadden en koraal. Op veel blogs lees je dat het hier schitterend is, maar helaas is niets minder waar. Na de lunch op de boot worden de borden afgewassen in de zee, waarna met wat geluk enkele vissen (en soms een schildpad) worden gelokt.

Verder is het er erg rustig, op de golven van de zee na dan. Ga je naar Klein Curaçao heb dan niet de gedachten zoals mij. Het is een leuke trip in zijn geheel, maar mooi koraal, vissen en schildpadden zul je hier nauwelijks nog vinden.

Tip: heb je een slechte maag en is de kans aanwezig zeeziek te worden? Laat je dan adviseren hoe je dit kunt voorkomen. De kans is anders groot dat je behoorlijk last krijgt en dat is zonde van je ervaring op Klein Curaçao. Zorg verder dat je voldoende zonnebrand en water meeneemt, een snorkel met duikbril, slippers en bij voorkeur waterschoentjes, een shirt voor op de boot, een handdoek en zonnebril.

Beklim de Christoffelberg

De meest actieve activiteit op Curaçao is zeker de beklimming van de Christoffelberg. Met zijn 372 meter de hoogste berg van Curaçao en in de top 3 van hoogste toppen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Vanuit verschillende hoeken op het eiland is de top van de Christoffelberg goed te zien, zeker op een heldere dag.

Een beklimming van de berg is absoluut de moeite waard, maar tref de nodige voorbereiding. Aangezien Curaçao een tropisch eiland is, is het nooit koeler dan 20°C. Wil je de Christoffelberg beklimmen, sta dan op tijd op en dan bedoel ik ook echt op tijd. Afhankelijk van je verblijfplaats op het eiland is het aan te raden voor 6.00 uur bij het Christoffelpark te arriveren. Je kunt dan zelfs de zon zien opkomen en het belangrijkste is: het is nog koel, relatief gezien dan. Tot uiterlijk 10.00 uur is het mogelijk om nog naar boven te klimmen, maar dit is eigenlijk al af te raden omdat het gewoon te warm is.

Overige tips: Draag goede schoenen, met slippers kom je niet boven. Neem voldoende water mee en zorg dat bij terugkomst je ook nog water in de auto hebt. Draag minimale bepakking, smeer je goed in en draag een hoofddeksel. In principe zou iedereen met een gemiddelde conditie de klim moeten kunnen voltooien. Twijfel je hierover, vraag dan bij de toegang om advies.

Op sommige plekken moet je echt klimmen en klauteren over en tussen de rotsen door. Maar het is meer dan de moeite waard. Schitterende rotspartijen met vegetatie wisselen elkaar af. En eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht!

Neem dan ook zeker de tijd boven op de top en neem een snack mee om je energiepeil weer te verhogen voor de terugweg.

Let op dat je eerst toegang koopt bij de entree van het Christoffelpark. Navigeer dan ook naar deze plek en niet naar de top van de Christoffelberg, want dan kom je nooit aan. Na de aanschaf van je toegang bij het visitor center kun je dan met je auto door het heuvelachtige landschap naar het begin van de trail rijden. Je autorijskills worden hier zeker ook op de proef gesteld omdat je soms heel stijl omhoog en naar beneden gaat. Meer over het Christoffelpark, de belkimming van de top, wandelingen, safari en het bezoek van het museum kun je hier op de website van Christoffel National Park vinden.

Relaxen op het strand

Na al het geklim en geklauter op de Christoffelberg ben je vast toe aan een ontspannen activiteit. Daarvoor kun je een van de vele stranden bezoeken. Sommige stranden behoren bij een resort, anderen zijn zo te bezoeken. Vaak betaal je wel een kleine vergoeding voor een ligbedje (mits deze nog beschikbaar zijn). Bijvoorbeeld bij de Kleine en Grote Knip.

Deze stranden zijn zeker populair bij de lokale bevolking, maar ook veel toeristen weten hun weg te vinden. Bij de Grote Knip zijn een horecagelegenheid en toiletten aanwezig. Je kunt hier genieten van de zon, zwemmen en snorkelen. Je kunt hier vissen en schildpadden tegenkomen.

Wil je meer kans maken op het zien van schildpadden? Dan moet je naar Playa Grandi. Dit strand ligt ten noorden van de Grote Knip. Vissers verkopen hier hun vis en maken deze hier ook schoon. Het afval gooien ze in zee en daarom komen hier schildpadden op af.

De kans is dus groot dat je ze hier tegen komt, maar let op. Houd voldoende afstand tot deze schitterende dieren, spring niet in het water als je er een ziet (daar schrikken ze van) en neem al je afval mee terug naar je hotel. Dan kunnen ook reizigers na jou nog genieten van deze dieren. Helaas zag ik bij mijn bezoek een aantal toeristen die wat minder begaan zijn met het welzijn van de vissen en schildpadden en de schone stranden.

Zeker een mooi strand is ook Playa Porto Marie. Er is hier veel plaats om te genieten van de Caribische zon, om te snorkelen of zwemmen. Er is hier een goed restaurant waar je eten en drinken kunt bestellen. Tegen een vergoeding is het mogelijk een parasol en ligbed te huren. Heb jij hier de varkens ook gespot? Soms koelen ze af in de zee.

Op verschillende plakken op Curaçao kun je verder heerlijk wandelen en zelfs Flamingo’s spotten. Bijvoorbeeld bij Jan Kok Baai is de kans groot dat je hier de mooie roze vogels treft!

Vang jij de golven?

Na al deze activiteiten ben je wellicht toe aan een iets meer ontspannen activiteit op Curaçao. Echter is een bezoek aan Shete Boka National Park zeker niet helemaal ontspannen.

Na een toegangsticket te hebben aangeschaft kun je naar de verschillende ‘boka’s’ wandelen. Echter is het gemakkelijker en zeker comfortabeler om naar elke boka te rijden. De zee heeft hier een grote impact op de rotsformatie van het eiland. Op verschillende plekken is de kracht van de natuur goed te zien. De zee heeft ruige inhammen zijn gemaakt. Van Boka Kalki, waar zeeschildpadden hun eieren leggen tot aan Boka Tabla en Boka Pistol waar de kracht van de zee goed te zien en voelen is door de enorme golven die hier ontstaan.

Wil je meer te weten komen over de zeven inhammen in het Shete Boka Nationaal Park, bekijk dan deze website van het nationale park. Zorg voor je bezoek dat je goed ingesmeerd bent en draag een hoofddeksel en zonnebril.

Cultuur snuiven in Willemstad

Verblijf je in Willemstad? Dan kun je naast de mooie wandeling door de verschillende wijken ook op bezoek in het Slavernij museum. Het Kara Hulanda Museum is vlakbij de Koningin Emmabrug gevestigd.

Bij de ingang koop je een toegangsticket (let op: alleen contant te voldoen) en hierna waan je je door de heftige slavernijgeschiedenis. Een deel van het museum is gewijd aan het slavernijverleden van De Antillen. Echter, een ander deel is ook gewijd aan de slavernijgeschiedenis wereldwijd. Van Nigeria tot aan Brazilië. Je kunt het museum zelfstandig bezoeken maar ook een rondleiding krijgen door het museum. Hierdoor krijg je net wat meer informatie over de geschiedenis.

In en rondom Willemstad zijn verschillende goede cafes en restaurants te vinden. Natuurlijk kun je heerlijk eten in een van de resorts zoals het Marriot Curacao Beach Resort. Maar meer lokaal is echt de moeite waard. Tijdens je verblijf op Curaçao moet je echt naar ‘De Visserij’. Hier geniet je van heerlijk vers gevangen vis. Let op: er kan een wachtrij zijn en dus even duren voordat je aan de beurt bent. Maar je wordt altijd beloond met een heerlijke maaltijd voor een goede prijs.

Een andere aanrader is Bario voor een heerlijke cocktail met maaltijd. Heerlijke ceviche eten met een mooi uitzicht? Bezoek dan Ceviche91 voor een heerlijke maaltijd.

Waar ik van tevoren niet super enthousiast was over een reis naar Curaçao ben ik toch zeker om! Het is voor mij geen land geworden waar ik elk jaar opnieuw naar terug hoef te reizen, maar er zijn zeker nog plekken die ik nogmaals wil bezoeken of nog zou willen zien. Curaçao is het dus zeker waard!

Artikelen

Bij deze trip in Griekenland en Curaçao horen een aantal bestemmingstips en reviews over hotels, lounges en de vliegreizen.

Beeldmateriaal: InsideFlyer – Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *