Bestemmingstips: Rondje Peloponnesos – Griekenland9 min leestijd

Bestemmingstips: Rondje Peloponnesos – Griekenland

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het was mijn eerste kennismaking met Griekenland, de zomer van 2021. Een zomer waarbij vele hitterecords sneuvelden. Desondanks bezocht ik het historische Athene en maakte ik een rondje over het schiereiland Peloponnesos. Hierna vervolgde mijn reis verder naar tropisch Curaçao. Het eiland Peloponnesos, bestaande uit vele heuvels en bergen, kent vele mooie plekken. Zowel aan zee als op die ene bergtop of juist in het dal. In dit artikel nemen we je mee met het rondje over Peloponnesos in Griekenland.

Peloponnesos

Het groene en bergachtige Peloponnesos is gelegen ten zuiden van het Griekse vasteland. Gescheiden door de Golf van Korinthe en de Golf van Egina. Vanuit Athene rijd je in iets meer dan een uur naar de eerste grotere plek op het schiereiland: Archaia Korinthos. Hier zijn de eerste archeologische vondsten al te bewonderen. Maar Peloponnesos heeft veel meer mooie plekken. Zelf bezocht ik vooral het noordelijke gedeelte van het eiland. Van de havensteden Patras en Nafplio tot geboorteplek van de Olympische spelen (Olympia) en ik ging op zoek naar de verborgen kloosters in de Lousios Kloof.

Ben je op zoek naar een reis naar Griekenland? Vanuit Amsterdam vliegen onder andere Transavia, KLM en Aegean rechtstreeks naar de Griekse hoofdstad. Naar Thessaloniki, Korfoe, Santorini en Iraklion kun je ook gemakkelijk vanuit Nederland vliegen. Sommige bestemmingen alleen vanuit Rotterdam of Eindhoven, andere ook vanuit Amsterdam met Transavia. De verschillende vluchten zijn gemakkelijk via de website van KLM, Transavia of Aegean opzoeken. Met een overstap in bijvoorbeeld Milaan kun je ook met Easyjet vliegen.

Wil je graag dat je met je reis extra punten kunt sparen? Of dat je reis ook verzekerd is tegen verschillende ongemakken? Boek je reis dan met een American Express betaalkaart. Bij de betaalkaart zijn standaard verschillende verzekeringen inbegrepen, waarover je hier meer leest.

Touren op Peloponnesos

Om verschillende plekken op Peloponnesos te kunnen bezichtigen, huurde ik een auto in Athene. De auto had ik voorafgaand aan de reis geboekt via Enterprise en betaalde ik bij het ophalen met mijn American Express Platinum Card. Voordeel van deze kaart is dat er een autoverzekering inbegrepen is, waardoor ik niet nog een aparte autoverzekering hoef af te nemen. Als je vaker in het jaar een auto huurt dan kan een American Express Platinum Card voordelig zijn, meer daarover lees je hier.

Bestemmingstips: Rondje Peloponnesos – Griekenland

Tijdens mijn reis op Peloponnesos reisde ik vanuit Athene naar Patras, bezocht ik het gebied rondom Olympia, ging ik de bergen in bij Stemnista opzoek naar de monniken en eindigde ik dit gedeelte van mijn reis door Griekeland via Argos in Nafplio.

Patras

Mijn eerste stop op het schiereiland Peloponnesos is Patras. Ik verblijf hier in het recentelijk nieuw geopende Moxy Patras. In dit artikel lees je mijn review over dit hotel.

Review: Moxy Patra Marina

Patras is de derde stad van Griekeland en gelegen aan de voet van de berg Panachaikon. Vanaf hoger gelegen plekken in de stad heb je uitzicht over de Golf van Patras. Om bij een van de hoger gelegen plekken te blijven, een bezoek aan het kasteel van Patras is zeker de moeite waard. Via de St. Nicolas trappen kom je boven bij het kasteel uit. Het kasteel is gratis te bezoeken en biedt een schitterend uitzicht op de lagergelegen stad en dus de Golf van Patras. Bestemmingstips: Rondje Peloponnesos – GriekenlandHet kasteel is gebouwd in de 6e eeuw na Christus boven op de restante van de Acropolis van de stad Patras. Door de eeuwen heen is het kasteel redelijk in takt gebleven en de restanten zijn nu dus te bezichtigen. Het is de klim omhoog zeker waard en vanaf hier kun je ook je tocht vervolgen door de rest van de stad.

Deze diashow vereist JavaScript.

Patras kent vele kerken. Vanuit het Patras kasteel wandel je bijvoorbeeld al snel naar de Pantokrator kerk. Van buitenaf is deze Grieks Orthodoxe kerk grijzig met koperen groene daken, maar van binnen is het enorm kleurrijker.

De mooiste kerk vond ik zelf de Kathedraal van St. Andrew. Deze kathedraal is vlakbij het water te vinden. Binnen is er een mooie vloer, mozaïek en schilderwerk te vinden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Zeker de moeite om te bezoeken is het Roman Odeon, een oud theater midden in de stad gelegen. Je kunt helemaal naar boven en vanuit hier heb je een mooi zicht op het theater, maar ook op dit gedeelte van de stad.

Deze diashow vereist JavaScript.

In de stad zijn ook verschillende leuke stalletjes om wat te eten en drinken. Een lekker ontbijt kun je bijvoorbeeld halen bij Scalio. Wil je in de middag een lekker koffietje drinken met wat lekkers erbij, dan is Makina de juiste plek.

Olympic Games?

In Olympia vind je de plek waar in de oudheid al de Olympische Spelen werden gespeeld en eigenlijk zelfs ontstonden. Het was geen echte stad, want de enige inwoners waren enkele priesters, personeel van tempels en bijvoorbeeld koks. Wanneer de Spelen plaatsvonden sliepen de bezoekers in tenten in de buitenlucht en de spelers in het Leonidaion.

Verschillende restanten zijn goed bewaard gebleven, waaronder de tempel van Zeus of Philippeion. Je krijgt hierdoor een goed beeld van dit gebied en hoe het er eeuwen geleden uitgezien heeft. Er vinden ook nog steeds opgravingen plaatst, waardoor er steeds weer nieuwe bouwwerken bijkomen of worden aangevuld.

Om het oude Olympia te bezoeken navigeer je naar Olympia en zoek je rondom de stad naar een parkeerplaats. Je kunt onder andere hier parkeren. Vanuit hier loop je naar de entree waar je een kaartje kunt kopen om toegang te krijgen tot het oude Olympia. Er is ook een museum waar vele mooie beelden, schalen en munten uit die tijd te bezichtigen zijn. Een bezoek aan Olympia is het zeker waard. Na een bezoek ben je waarschijnlijk toe aan een maaltijd of drankje. Er zijn in de stad wat restaurants te vinden, helaas wel erg gericht op toeristen en helaas serveren ze niet allemaal geweldige maaltijden. Zorg dat je voldoende water bij je hebt, want op een warme dag is het hier echt heel warm!

Deze diashow vereist JavaScript.

Op zoek naar de monniken

Na een bezoek aan het hete Olympia was ik wel toe aan wat verkoeling. Helaas was het zo heet dat er in de omgeving al verschillende bosbranden waren geweest. Ik reisde verder af het binnenland van Peloponnesos in. Ik verbleef hier in een B&B in het kleine dorpje Stemnista. Vanuit hier kun je mooie wandelingen maken in het gebied. Ook kun je naar de Lousios Gorge. Deze plek kun je wandelend bereiken, maar ook heen rijden. Houd er echter rekening mee dat op de plek waar je je wandeltocht wilt starten geen parkeerplek meer is. Die zijn er namelijk maar een stuk of 10 en op drukke dagen en warme dagen zoeken veel mensen hier de verkoeling.

De wandeling (vanaf bovengenoemde plek) is voor het grootste deel door de bossen heen en er ligt een prima pad. Op weg naar het klooster van St John (Monastery of Saint John the Baptist) wandel je op sommige punten langs de rivier, waarna je na ongeveer een uur wandelen boven je het klooster in de rotsen ziet hangen.

Een klim is het via de trappen naar boven, waarbij je een steeds mooier uitzicht hebt over dit gebied. In de rotsen is het klooster ingebouwd. Als je bedekkende kleding draagt kun je het klooster ook bezoeken. Mocht je dit zijn vergeten, er hangen op het pleintje voor het klooster wat bedekkende kleding die je kunt lenen. Binnen zijn er verschillende ruimtes die je kunt bekijken, waaronder een plek waar je kunt bidden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Tegenover het klooster is nog een Grieks Orthodoxe kerk te vinden.

Bestemmingstips: Rondje Peloponnesos – Griekenland

Het is heel bijzonder om hier überhaupt al te wandelen, laat staan dat je in de bergen dit klooster ziet. Een bezoek aan dit gebied is meer dan de moeite, niet alleen voor de mooie wandeling door deze kloof, maar ook voor een verfrissende duik in het koele water en het hoogte punt is natuurlijk het schitterende klooster in de rotsen.

Bestemmingstips: Rondje Peloponnesos – Griekenland
Afkoelen in het water, vlakbij de parkeerplekken.

In Stemnista is een restaurantje waar je heerlijke Griekse gerechten kunt nuttigen. Deze plek is niet te missen, aangezien heel Stemnista en toeristen hier zullen zitten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Argos

Er zijn zeker nog meer schitterende plekken om te stoppen tijdens een rondreis over Peloponnesos, maar ik hield het bij deze laatste twee plekken: Argos & Nafplio. Argos kent een mooi theater tegen de heuvel gebouwd, maar ook het Lara kasteel op de heuvel in de stad. Argos zelf kent wat restaurantjes, verder liggen de bezienswaardigheden zoals het kasteel en het theater net iets buiten het centrum. Het kasteel Lara is niet altijd open, op de website staat dat het kasteel alleen in de ochtend open is, maar in mijn geval was het ook in de middag open. Bestemmingstips: Rondje Peloponnesos – Griekenland

Je kunt gratis naar binnen en via de verschillende paden kun je het kasteel bezoeken. Her en der staan enkele informatiebordjes met wat informatie over het kasteel. Vanaf enkele punten in het kasteel heb je een goed uitzicht over de omgeving.

Bestemmingstips: Rondje Peloponnesos – Griekenland

Net iets verder van het kasteel is nog een klooster gevestigd. Deze kun je bezoeken, maar kijk of het open is als je er bent.

Bestemmingstips: Rondje Peloponnesos – Griekenland

Eenmaal de heuvel weer af kun je het oude theater, baden en agora bezoeken. Deze bezienswaardigheden liggen vlak bij elkaar. Tegen een vergoeding kun je de bezienswaardigheden bezoeken. Je kunt o.a. het theater overigens ook bekijken zonder entree te betalen.

Nafplio

Tot slot arriveer ik in Nafplio. De stad was tussen 1832 en 1834 de hoofdstad van het Griekse Koninkrijk. Deze plaats kan prima dienen als uitvalsbasis voor verschillende plekken in de omgeving. Denk hierbij aan Mycene, Tiryns, Argos en Epidavros. Zelf vond ik het een hele vriendelijke omgeving met een mooi centrum, leuke boulevard langs het water en een mooi fort op een heuvel in de stad.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het Fort Palamidi ligt op zo’n 216 meter hoogte en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. Het fort heeft verschillende (buitenlandse) eigenaren gekend, maar kwam uiteindelijk weer in het bezit van de Grieken. Binnen de muren van het fort zijn ook een kerk en een gevangenis te bezichtigen. Afhankelij van het seizoen kost een toegangskaartje € 4 of 8. Het is ook mogelijk om een combiticket aan te schaffen dat ook toegang biedt tot andere monumenten in de omgeving.

Deze diashow vereist JavaScript.

Artikelen

Bij deze trip in Griekenland en Curaçao horen een aantal bestemmingstips en reviews over hotels, lounges en de vliegreizen.

Beeldmateriaal: InsideFlyer – Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *