Deze lounge toegang krijg je met American Express4 min leestijd

Een drankje aan de bar met een mooi uitzicht op de skyline van New York City (Bron: American Express)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In Nederland is de keuze aan travel betaalkaarten helaas erg beperkt. Je bent al snel aangewezen op American Express. Eerder bekeken we al eens de diverse voordelen van de verschillende Amex kaarten. In dit artikel gaan we specifiek in de op de mogelijkheden voor airport lounge toegang per kaart.

American Express Centurion Lounges

American Express heeft ruim veertig lounges wereldwijd onder het Centurion netwerk. In dit netwerk zitten de Centurion Lounge en Escape Lounges – The Centurion® Studio Partner lounges. In deze lounges kun je genieten van lokaal geïnspireerde menu’s, drankjes, WiFi en in veel locaties ook douches.

De Centurion Lounges kun je vinden op vele luchthavens, zoals Londen Heathrow, Stockholm Arlanda, Hong Kong, Sydney, Melbourne, Sau Paolo, New York, Miami, San Francisco en Los Angeles. De Escape Lounges – The Centurion® Studio Partner lounges vind je momenteel alleen in de Verenigde Staten, zoals in Minneaopolis St Paul, Oakland en Palm Beach.

Om toegang te krijgen tot deze lounge moet je jouw reguliere Platinum of Centurion kaart laten zien, een boarding pass voor dezelfde dag en een geldig identiteitsbewijs. Per locatie kunnen er nog aanvullende voorwaarden van toepassing zijn.

American Express Centurion Lounge op de luchthaven van New York LaGuardia (Bron: American Express)
American Express Centurion Lounge op de luchthaven van New York LaGuardia (Bron: American Express)

Delta Sky Club & Plaza Premium lounges

Houders van een reguliere Platinum kaart krijgen ook kosteloos toegang tot een Delta Sky Club. Hiervoor moet je wel een vlucht hebben met Delta voor dezelfde dag. Toegang voor een partner en/of kind tot 21 jaar, of twee andere reisgenoten is mogelijk voor $ 29 per persoon. Extra gasten kunnen ter plekke een toegangsbewijs kopen. Toegang tot deze lounges kun je ook krijgen met een Flying Blue SkyTeam Elite+ status.

Tevens hebben Platinum kaarthouders toegang tot de Plaza Premium Airport lounges. Ook hiervoor moet je een boardingpass laten zien. Je mag maximaal één gast kosteloos meenemen in een Plaza Premium lounge. Deze lounges zitten ook op veel locaties wereldwijd, zoals in London Heathrow T2, Dubai International Airport  en Edmonton International Airport.

Update: Delta Sky Club Lounge en nieuwe Delta One Lounge
Skydeck in LAX Lounge

Priority Pass lounges

Reguliere Amex Platinum kaarthouders krijgen ook een Priority Pass lidmaatschap. Met dit lidmaatschap kun je meer dan 1.300 lounges wereldwijd bezoeken. In Nederland kun je hierdoor bijvoorbeeld de Aspire Lounge 41 en Aspire Lounge 26 op Amsterdam Airport Schiphol bezoeken, alsmede de Prima Vista Lounge op Rotterdam / The Hague Airport en de Aspire Lounge op Eindhoven Airport. In België kun je ook gebruik maken van de Brussels Airport Diamond Lounges.

Om toegang te krijgen tot een Priority Pass lounge moet je een boarding pass kunnen tonen, je Priority Pass kaart en een geldig identiteitsbewijs. Je mag maximaal één gast kosteloos meenemen in een Priority Pass lounge. Voor extra gasten betaal je € 28 per persoon. Er kunnen per lounge wel additionele voorwaarden van toepassing zijn zoals beperkte openingstijden voor Priority Pass leden.

Gold kaarthouders krijgen ook een Priority Pass lidmaatschap bij hun American Express lidmaatschap. Bij een reguliere Gold kaart ontvang je twee gratis bezoeken per jaar. Heb je een Gold kaart met een jaarlijkse bijdrage van € 250, dan ontvang je vier gratis bezoeken per jaar. Elk volgend bezoek kost € 28 per persoon voor beide kaarten.

Lounge toegang met Flying Blue American Express kaarten

Naast de reguliere American Express kaarten zijn er ook kaarten in combinatie met Flying Blue. Die kaarten geven een extra voordeel in het loyaliteitsprogramma van o.a. KLM en Air France.

Met de American Express Flying Blue kaarten krijg je niet direct toegang tot een lounge. Heb je een Flying Blue Platinum status en de American Express Flying Blue Platinum kaart, dan kun je de status wel delen met iemand anders. Die extra kaarthouder krijgt dan ook de Flying Blue Platinum status waarmee hij of zij een lounge kan bezoeken.

Met de andere soorten Flying Blue kaarten ontvang je extra XP punten. Deze XP punten helpen bij het verkrijgen van een Flying Blue Elite status. Je zult dan nog steeds wel moeten vliegen om XP punten te verzamelen, want alleen een American Express aanvragen is niet voldoende om een status te kunnen halen.

Met een Gold of Platinum status in het Flying Blue programma krijg je toegang tot de lounges als je vliegt met KLM of Air France, alsmede met een SkyTeam luchtvaartmaatschappij of een Flying Blue partner luchtvaartmaatschappij van Flying Blue. Op Amsterdam Airport Schiphol kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de KLM Crown Lounge 52.

Alle voorwaarden voor de American Express kaarten en de bijbehorende toegang tot diverse lounges, kun je vinden op de website van American Express.

Afbeelding ©AmericanExpress

Reacties

 1. F zegt

  Bij Elke bestede AmEx euro krijg je niet een X aantal level miles, maar award miles. Deze tellen NIET mee voor je FlyingBlue status zoals hier wel beweerd wordt 🙂

 2. JV zegt

  Klopt het dat je tegenwoordig twee gasten gratis mag meenemen met je priority pass, las op internet dat amex dat in de VS had ingevoerd begin maart 2017, is dat ook zo in Nederland? Op de website van amex staat sowieso niks over de voorwaarden van de priority pass…

 3. A Muntinga zegt

  Ik ben zojuist voor het eerst in de lounge geweest met mijn nieuwe American Express kaart…. Wat je verwacht viel mij tegen.

  Enigszins knullig ontvangst.
  Voor wat je betaalt er weinig keuze in voedsel.
  Toiletten niet voorzien van handzeep.

  Een teleurgestelde klant….

  • Boudewijn zegt

   Welke lounge ben je geweest?
   Reis zelf veel en heb er al erg veel gezien. Er is, naast de Centurion Lounges, maar 1 Lounge geweest die het geld soort van waard was: Vancouver Airport omdat die door een Chinese Airline wordt gemanaged.
   De rest is vooral een teleurstelling, maar dat geld ook voor KLM en AF Lounges. Als je ziet dat die soms 45 euro entree vragen is dat echt schandalig. Het is dat ik via Amex toch overal ‘gratis’ toegang toe heb, dan is het comfortabeler dan de vertrekhal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *