De 4 kaarten van American Express, maar welke is het beste?5 min leestijd

American Express kaarten op een tafel (Bron: Unsplash / CardMapr)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Een American Express kaart is niet alleen een betaalkaart. Zo reis je steeds vaker met je American Express in het openbaar vervoer in het buitenland of besteed je jouw gespaarde American Express Membership Rewards punten bijvoorbeeld aan vliegtickets. Afgezien van de Flying Blue kaarten heeft American Express standaard vier reguliere keuzes. Nu rest alleen de vraag: welke kaart is het beste?

De vier kaarten van American Express

American Express heeft dus standaard vier kaarten: de Platinum Metal Card, de Gold Card, de Green Card en de Blue Card. Ondanks dat American Express zelf een handige vergelijkingstool heeft op hun eigen website, zetten we de grootse verschillen en overeenkomsten hier voor jullie op een rijtje.

de vier kaarten van American Express

De kosten

De Blue Card wordt gezien als dé gratis kaart van American Express. In principe is dit ook zo, mits je wel het bestedingslimiet haalt van minimaal € 3.000 per jaar. Mocht je dit toch niet halen dan betaal je € 35 per jaar. Daaropvolgend is de Green Card, waarvoor je € 5,50 per maand kwijt bent. Mocht je de kaart op dit moment aanvragen is het 1e jaar gratis. Naarmate de kaarten meer glans krijgen, ga je ook meer betalen. Voor de gouden kaart ben je namelijk € 20 per maand kwijt. De Platinum Metal Card is met € 65 per maand de duurste kaart van de standaard American Express kaarten. Uiteraard kleven hier ook meer voordelen aan.

Membership Rewards

Onafhankelijk van het bedrag wat je per maand betaalt, spaar je met alle vier de kaarten voor Membership Rewards punten, welke eenvoudig om te boeken zijn naar Flying Blue Miles of een van de andere acht programma’s (bijvoorbeeld: Delta Skymiles, British Airways Executive Club en Singapore Airlines). In de Amex App kan je tevens je punten inwisselen voor een smakelijk dinertje, cadeaus of persoonlijke aankopen.

Voor de Gold en Green Card krijg je voor elke euro die je uitgeeft 1 Membership Reward punt. Voor de Blue Card geldt dat je een punt verdient voor elke € 2. Mocht je toch meer punten willen sparen dan is de Platinum Metal Card jouw kaart. Met deze kaart ontvang je 1,5 punt voor elke uitgegeven euro.

Wat te doen met American Express Membership Rewards?
Wissel je American Express Membership Rewards in voor een smakelijk dinertje bijvoorbeeld.

De voordelen van alle kaarten

Een aantal voordelen worden door alle kaarten gedeeld, waaronder de toegang tot pre sales bij concerten en het feit dat je geen risico loopt bij fraude of misbruik wanneer je online een bestelling doet. Je aankopen zijn dan verzekerd tot een bepaalde tijd en voor een bepaalde waarde.

Met de Blue en Green Card kan je tot 90 dagen je claim indienen voor een bedrag van € 500 per gebeurtenis voor de eerste kaart en € 700 voor de laatste. Voor de Gold Card heb je dubbel zo lang de tijd met een maximaal bedrag van € 1.400, terwijl je met de Platinum Metal Card hier nog een schepje bovenop doet met een termijn van 240 dagen en een maximaal bedrag van € 2.500 per claim. Check altijd de website voor de laatste verzekeringsvoorwaarden.

Daarnaast kan je met de Platinum Card genieten van voordelen bij events, concerten en restaurants. Ook de onbeperkte toegang tot de luchthaven lounges wereldwijd zit hierbij inbegrepen. Met de Gold Card kun je eveneens toegang krijgen tot een van de 1.200 lounges wereldwijd, maar dan wel maar 4 keer per jaar.

Extra voordelen Platinum Metal Card

De voordelen van de Platinum Metal Card verdienen een extra alinea, dit zijn er namelijk aardig wat meer. Beginnende met een jaarlijks dinertegoed. Zo heb je € 300 per jaar te besteden bij een selectie van diverse restaurants wereldwijd.

Ook bij meer dan 14.000 hotels over de hele wereld zijn er voordelen. Laat of juist vroeg uitchecken, kamerupgrades of hoteltegoeden die op kunnen lopen tot € 650 per verblijf, zijn een aantal van deze privileges.

Snel langs de security of grenspassage middels een irisscan, vooraan parkeren en toegang tot Privium Lounges en Privium Excellence garages horen ook bij deze club middels het inbegrepen Privium lidmaatschap. Maar er zijn nog veel meer voordelen die je het beste zelf kunt gaan ontdekken.

Reisverzekering

Met alle kaarten kun je met een eventuele partner, kinderen en de houder van een extra kaart beschermd op reis gaan, mits de reis met een van de AMEX kaarten betaald is. De dekking verschilt per kaart, startend met een basisdekking van € 100.000 in geval van overlijden tijdens een reis met het openbaar vervoer. Dit is geldend voor de Blue Card. Deze dekking wordt bij de Green Card nog verder uitgebreid tot € 150.000, € 175 voor reisongemakken na 4 uur bagagevertraging en € 100 na 4 uur vertraging.

De Gold Card verhoogt deze bedragen naar € 1.500.000 voor medische kosten, € 350 voor verloren, beschadigde of gestolen eigendommen, € 4.500 voor annulering of uitstel van de reis en € 50.000 voor reisongevallen.

De Platinum Card gaat hier uiteraard overheen met een bedrag van € 3.000.000 voor medische kosten, tot € 3.000 voor persoonlijke eigendommen, € 10.000 voor annulering of uitstel van de reis, tot € 75.000 voor ongevallen en naast de bedragen voor reisongemakken, zoals bij de andere kaarten, ook een extra autohuurverzekering voor schade en diefstal tot een bedrag van € 75.000 en € 750.000 voor aansprakelijkheid.

American Express Flying Blue

Voorwaarden

Mocht je 18 jaar of ouder zijn, geen negatieve BKR-registratie hebben, woonachtig zijn in Nederland en voldoen aan een bruto minimaal jaar inkomen van € 20.000 voor de Blue, Green en Gold kaart en € 30.000 voor de Platinum Metal Card, kan je eenvoudig je kaart online aanvragen.

Zo vraag je een Amex kaart aan

In een zestal stappen kan een van deze kaarten binnenkort bij jou thuis op de mat liggen.

  • Stap 1: Je vult het aanvraagformulier in.
  • Stap 2: Je kan jezelf identificeren via iDIN.
  • Stap 3: Je uploadt je ID.
  • Stap 4: De aanvraag wordt gecontroleerd.
  • Stap 5: Je aanvraag is goedgekeurd. Je ontvangt binnen 10 werkdagen je kaart thuis.
  • Stap 6: Je activeert je kaart online.

Antwoord op de vraag welke kaart het beste is? Een concreet antwoord bestaat helaas niet. Afhankelijk van wat je wenst uit te geven en wat je uit je kaart wenst te halen zou iedere kaart de beste kunnen zijn. Begin je net en wil je de kosten laag houden? Dan zijn de Blue en Green Card prima instapkaarten om mee te beginnen.

American Express markeert op de website de Platinum Metal Card als hoogst gewaardeerde kaart. Niet zo gek gezien de vele voordelen, al hoewel je hier wel wat meer voor over moet hebben. De keuze is dus aan jezelf!

Beschik je nog niet over een American Express kaart? Hieronder een overzicht van de beschikbare kaarten en hoeveel punten je ermee kunt sparen:

Bron afbeeldingen: American Express

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *