Zo besteed je American Express Membership Rewards punten aan vliegtickets5 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Met American Express Membership Rewards kun je op verschillende manieren punten verdienen. Het aantal punten dat je spaart kan daarmee flink oplopen. En met de gespaarde American Express Membership Rewards punten is het mogelijk om betalingen te doen of zelfs vliegtickets aan te schaffen bij onder meer KLM, British Airways en Singapore Airlines. Hoe dat werkt en bij welke airlines je tickets kunt kopen lees je in deze handleiding.

Zo spaar je Membership Rewards

American Express biedt met het Membership Rewards programma de mogelijkheid om punten te sparen. Met deze punten kun je weer leuke dingen doen, zoals het aanschaffen van vliegticket of hotelovernachtingen. Maar hoe spaar je Membership Rewards punten? Dat kan op verschillende manieren. Hieronder een overzicht.

De drie belangrijke manieren om Membership Rewards punten te verdienen zijn als volgt.

 • Welkomstbonus voor nieuwe kaarthouders: als nieuwe kaarthouder kun je een flinke welkomstbonus verdienen. Op dit moment heeft American Express echter geen bonus voor nieuwe kaarthouders, maar deze komen ongetwijfeld weer terug.
 • Uitgaven met je American Express kaart: door aankopen te doen met je kaart verdien je Membership Rewards punten. Dit zal voor de meeste kaarthouders de belangrijkste ‘inkomstenbron’ van punten zijn. Elke euro die je uitgeeft met de American Express Platinum Card levert 1,5 Membership Rewards punt op (vanaf 1 augustus 2023 gaat dit naar 1 punt). Voor de Gold Card en de Green Card is dat 1 punt. The Blue Card levert 1 punt op per uitgave van twee euro.
 • Nieuwe kaarthouders werven: American Express heeft regelmatig acties om via huidige kaarthouders nieuwe leden te werven. De zogenaamde referral bonussen kunnen flink oplopen. Bij goedgekeurde referral aanvragen kunnen huidige leden maximaal 500.000 Membership Rewards punten per kalenderjaar verdienen.

American Express Membership Rewards vliegtickets

Airline partners van Membership Rewards

Nu je weet hoe je Membership Rewards punten kunt verdienen is het natuurlijk ook interessant om te weten hoe je je zuurverdiende punten kan gebruiken om een vliegticket te boeken. Eerst even een overzicht van de airline partners die American Express aanbiedt. In Nederland zijn dat acht partners, in België negen. Qua aanbod zit er ook wel wat verschil tussen Nederland en België. Zo is KrisFlyer van Singapore Airlines niet beschikbaar in België. Terwijl American Express België momenteel juist weer Miles & More van Brussels Airlines aanbiedt.

De airline partners die American Express in Nederland aanbiedt zijn de volgende:

 • Asia Miles van Cathay Pacific
 • Executive Club van British Airways
 • SkyMiles van Delta
 • Finnair Plus van Finnair
 • Flying Blue van KLM en Air France
 • Iberia Plus van Iberia
 • SAS EuroBonus van SAS
 • KrisFlyer van Singapore Airlines

De airline partners die American Express in België aanbiedt zijn de volgende:

 • Miles & More van Brussels Airlines
 • SkyWards van Emirates
 • Etihad Guest van Etihad
 • Iberia Plus van Iberia
 • SkyMiles van Delta
 • Executive Club van British Airways
 • Finnair Plus van Finnair
 • SAS EuroBonus van SAS
 • Flying Blue van KLM en Air France

Met je Membership Rewards punten van American Express kun je dus bij bovenstaande airlines vliegtickets kopen. Dat doe je in dit geval niet direct via American Express. Maar je wisselt je Membership Rewards punten om in miles bij het betreffende loyaltyprogramma van de maatschappij.

American Express Membership Rewards vliegtickets

Zo wissel je Membership Rewards punten in voor vliegtickets

Het omwisselen van je American Express Membership Rewards punten voor vliegtickets is niet moeilijk. Ga hiervoor naar de Amex website en klik op ‘Punten overboeken’ bij ‘Overboeken naar partners’ op de Nederlandse website of ‘Ontdek meer’ bij ‘Inwisselen of overboeken’ op de Belgische website. Vervolgens krijg je een overzicht te zien van alle airline partners. Bij de Belgische website dien je eerst nog links in het menu op ‘Rewards reizen’ te klikken en vervolgens op ‘Luchtvaartmaatschappijen’ bij ‘Categorieën’.

American Express Membership Rewards vliegtickets

Je kunt nu een keuze maken uit de voorgestelde airlines. Let erop dat voor elk programma een andere ‘wisselkoers’ geldt. Zo krijg je voor 5 Membership Rewards punten 4 Flying Blue miles. Maar bij Delta SkyMiles geldt weer een ratio van 3:1 en SAS EuroBonus 3:2. Ook verschilt het minimum aantal in te wisselen punten aanzienlijk. Bij de genoemde voorbeelden is dat in Nederland respectievelijk 625, 3 en 1.200 punten. Op de Nederlandse pagina is het overigens mogelijk om te berekenen hoeveel miles je krijg voor het gewenste saldo Membership Rewards punten dat je inwisselt.

American Express Membership Rewards vliegtickets

Als je een keuze hebt gemaakt voor een airline en je weet hoeveel punten je wil omwisselen dan klik je op de button ‘Punten overboeken’ of ‘Nu overboeken’. Volg daarna de stappen. Afhankelijk van het programma duurt het tot twee weken voordat je beschikt over de miles.

Een voorbeeld: Je hebt met je American Express Platinum Card een bedrag van € 20.000 uitgegeven over een bepaalde periode. Omdat elke uitgegeven euro 1,5 Membership Rewards punt oplevert heb je een saldo opgebouwd van 30.000. Als nieuw lid profiteerde je ook nog eens van een welkomstbonus van 10.000 punten. In totaal heb je dus 40.000 American Express Membership Rewards punten opgebouwd. Als je dit saldo volledig omzet naar Flying Blue miles dat moet je rekening houden met een ratio van 5:4. Dit levert dus in totaal 32.000 Flying Blue miles op. Deze kun je gebruiken voor het boeken van een ticket. Inspiratie voor gunstige geprijsde bestemmingen vind je in de maandelijkse Flying Blue Promo Rewards.

Conclusie: sparen voor vliegtickets is eenvoudig

Als je eenmaal een saldo van American Express Membership Rewards punten hebt opgebouwd is niet zo heel moeilijk om deze om te zetten in miles voor vliegtickets bij je favoriete airline. Je hebt zelf de keuzevrijheid bij welke maatschappij je een ticket wil kopen. De crux zit hem in het sparen van voldoende punten, en daarmee miles, om een ticket te kunnen aanschaffen. Er zijn genoeg manieren om Membership Rewards punten te verdienen, hiervoor deden we eerder in dit artikel al een handreiking. Check regelmatig onze website en forum voor meer tips over het optimaliseren van het gebruik van je American Express kaart.

Beschik je nog niet over een American Express kaart? Hieronder een overzicht van de beschikbare kaarten en hoeveel punten je ermee kunt sparen:

Bron afbeeldingen: American Express en Flying Blue

Reacties

 1. Frank zegt

  Gisteren ontving ik een mail van Amex. Meld ik nu iemand aan ontvang ik 80000 punten. En degene die de kaart in ontvangst neemt ontvangt 40000 punten. Niet gek. Een collega van mij heeft de Platinum kaart sinds kort. Helaas heeft hij nog steeds geen Privium lidmaatschap bij de Platinum kaart ontvangen. Wanneer zal dit weer mogelijk zijn? Wel belangrijk om te weten voordat je de kaart aanschaft.

 2. onno zegt

  vandaag een email gekregen dat je vanaf nu per uitgegeven euro nog 1 punt verdient, het voordeel van de platinum kaart neemt dus aanzienlijk af voor mensen die de punten een belangrijk voordeel vinden van de AMEX kaart (boek ze zelf over naar KLM..). Einde jaar dus maar weer eens overwegen of het nog de juiste kaart is….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *