American Express kaart steeds vaker in het OV te gebruiken4 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Een kaartje kopen voor het openbaar vervoer in het buitenland kan een tijdrovende klus zijn. Vaak moet je een prepaid kaart met tegoed aanschaffen of koop je nog altijd een kaartje via de chauffeur of conducteur. Eerder schreven we al eens over het gebruik van de American Express kaart in het openbaar vervoer in Londen. Dit maakt reizen met het OV in het buitenland een stuk eenvoudiger. In dit artikel een overzicht van enkele bestemmingen waar je gebruikt kunt maken van je American Express kaart in het OV.

Wereldwijd te gebruiken

Diverse steden en regio’s hebben het al geïntroduceerd, betalen voor openbaar vervoer met contactloze betaalkaarten. Zo kan je in bijvoorbeeld Rome, New York, Sydney en Vancouver gebruik maken van de AMEX kaart in het openbaar vervoer. Om gebruik te maken van de diensten in de diverse steden, is het van belang dat er op jouw kaart het ‘draadloos betalen’ teken staat. Wanneer je de betaalkaart gekoppeld hebt aan een smartphone met NFC-chip, kan je van dezelfde mogelijkheid gebruik maken. Denk bijvoorbeeld aan Google Pay en Apple Pay.

Rome

Het metronetwerk in Rome wordt beheerd door Agenzia per i Trasporti Autoferrotranviari del Comune di Roma SpA, oftewel ATAC. Met de tap & go functie kan je op alle metrostations van de lijnen A, B/B1, C als ook op de spoorwegen tussen Roma – Lido, Roma – Viterbo en Termini – Centocelle contactloos inchecken voor jouw reis.

American Express Zomerpromtie 3

Australië

Naast Sydney kan je op meerdere plekken in Australië gebruik maken van een contactloze betaalkaart. Zo hoef je in de regio’s New South Wales en Queensland niet meer een apart kaartje te kopen, maar volstaat een contactloze betaalkaart van bijvoorbeeld American Express. Daarnaast maakt het niet uit welke vorm van vervoer je wilt gebruiken, aangezien alle vervoermiddelen binnen het Opal netwerk aangesloten zijn op het contactloze betaalsysteem.

In Queensland wordt gebruik gemaakt van Smart Ticketing. Op moment van schrijven is het enkel mogelijk om gebruik te maken van contactloos betalen op de Golf Coast Light Rail van of naar het Centraal Station vanaf: Ferny Grove, Rosewood/ Ipswich, Springfield, Sunshine Coast, Caboolture en Redcliffe Peninsula. Binnenkort zullen ook bussen en ferries binnen het netwerk behoren.

Noord-Amerika

Nergens ter wereld kan je op zoveel plekken gebruik maken van een American Express kaart als in Noord-Amerika. Dit geldt ook voor het openbaar vervoer. In New York, maar ook onder andere in Vancouver kan je reizen met je betaalkaart. In New York wordt door de Metropolitan Transportation Authority (MTA) zorg gedragen voor het openbaar vervoer. De MTA werkt met de contactloze betaaloptie OMNY.  In New York hoef je alleen in te checken, uitchecken hoeft hier niet. Een overstap binnen anderhalf uur na het inchecken is inbegrepen in de $2.75 van de eerste rit. Daarnaast is het handige van OMNY dat je nooit meer betaalt dan 12 ritten per week (tijdvak van maandag tot en met zondag). Dit tarief is gelijk aan een Unlimited Metrocard abonnement van een week. Let wel, je moet dan iedere rit gebruik maken van dezelfde betaaloptie (bijvoorbeeld fysieke AMEX kaart). Alle MTA metrolijnen en busverbindingen krijgen scanners, zodat je binnenkort in de hele stad kunt reizen met jouw American Express kaart.

Sinds medio 2019 kun je ook in het TransLink metronetwerk van Vancouver contactloos betalen. Het Compass Card systeem waar in Vancouver gebruik van gemaakt wordt, is ontwikkeld en geïntegreerd door Cubic Transportation Systems. Dit bedrijf verzorgt ook de systemen in bijvoorbeeld Queensland (Australië), Singapore en Chicago.

In- en uitchecken

Op alle genoemde plekken kan je dus gebruik maken van een contactloze American Express betaalkaart. Zorg er tijdens in- en/of uitchecken (afhankelijk van de stad) wel voor dat je jouw pasje uit de portemonnee of pashouder hebt gehaald. Het concept werkt doorgaans vergelijkbaar. Voordeel van betalen met de AMEX kaart is dat je op deze manier op een laagdrempelige manier gebruik kunt maken van het OV. Immers, je hoeft niet meer te zoeken naar een verkooppunt voor een (prepaid) kaartje. Naast een American Express kaart kan je natuurlijk ook met bankkaart van MasterCard, Maestro, VISA of V Pay gebruik maken van de contactloze readers. Check wel vooraf met welke betaalkaarten je kunt inchecken.

De American Express Platinum kaart (Bron: American Express)

Nederland volgt

Het nieuwe in- en uitchecken in Nederland gaat gebeuren met het OVpay programma. In diverse steden in Nederland kan je al contactloos in- en uitchecken, maar nog lang niet alle vervoersmiddelen zijn geïntegreerd. Momenteel is het nog niet mogelijk om dit met een kaart van American Express te doen, maar we houden dit in de gaten zodra hier verandering in gaat komen. Wanneer de mogelijkheid zich voor gaat doen in Nederland om met de AMEX te betalen voor het OV, zullen we dat via dit medium melden.

Bron afbeeldingen American Express OV: American Express

Reacties

 1. Jeroen Hermans zegt

  “Het concept werkt overal hetzelfde: je dient overal in- en uit te checken.“

  In New York bij MTA met OMNY hoef je net als met een Metrocard alleen in te checken, niet uit te checken. Overstap check-in binnen 1,5 uur na eerste check-in is ingrepen in de $2.75 van eerste rit.

  Mits je telkens zelfde OMNY kaart of betaalpas gebruik is handige van OMNY dat je nooit meer betaalt dan 12 ritten per week, de prijs een een Unlimited Metrocard abonnement van een week.

  Let op!

  -Gebruik telkens zelfde apparaat/kaart, dus bijvoorbeeld niet check-in afwisselen fysieke AMEX card en AMEX card App versie)

  -Tijdvak voor opbouw van betaalde ritten en vervolgens vanaf 13e gratis ritten loopt telkens van maandag tot en met zondag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *