Reis met American Express in de London Underground2 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Niets is zo vervelend en tijdrovend als je in het buitenland een kaartje moet kopen voor het openbaar vervoer. Vaak moet je losse kaartjes kopen met gepast geld of een prepaid kaart met tegoed. Ga je bijvoorbeeld naar Londen dan kun je een enkele rit afrekenen voor de London Underground. Of je kiest voor een Oyster Card (de Engelse variant van de OV-Chipkaart) met een vooraf opgeladen tegoed. Maar het kan veel makkelijker. In het openbaar vervoer in Londen is het namelijk mogelijk om met je contactloze American Express kaart in- en uit te checken. Je hoeft dus nooit meer losse kaartjes te kopen!

Transport for London

Het openbaar vervoer in Londen wordt geregeld door Transport for Londen, kortweg TfL. Bij alle openbare vervoersdiensten die onder TfL vallen, en dat zijn de meeste in Londen, kun je terecht met contactloze betaalkaarten. Contactloze betaalkaarten van American Express worden allemaal geaccepteerd. Daarnaast kun je terecht met een betaalkaarten van MasterCard, Maestro, VISA en V Pay. Echter is het mogelijk dat niet alle varianten uit elk land geaccepteerd worden. Zo geeft TfL zelf aan dat sommige MasterCard en Maestro kaarten uit de VS, Canada en Nederland niet worden geaccepteerd.

Smartphones die uitgerust zijn met een NFC-chip kunnen gebruikmaken van dezelfde mogelijkheid tot betaling. Dan is niet eens een betaalkaart nodig. Deze dient enkel digitaal geregistreerd te zijn in je smartphone. Twee voorbeelden zijn Google Pay en Apple Pay.

In- en uitchecken

Het werkt eigenlijk heel simpel: net als in Nederland check je in- en uit bij je rit in bijvoorbeeld de London Underground. In bussen en trams hoef je allen in te checken. Je doet het in- en uitchecken dus niet met een aparte kaart, maar gewoon met je contactloze American Express kaart. Of natuurlijk met je bankkaart van MasterCard, Maestro, VISA of V Pay. Hoeveel je per rit moet betalen lees je hier terug. Als je vaker op een dag reist dan profiteer je van dezelfde korting die je zou krijgen met een Oyster Card. In onderstaande animatie wordt kort uitgelegd hoe het werkt.

Oyster Account

Wil je meer details over je reizen in het openbaar vervoer? Dan kun je een gratis Oyster account aanmaken. In dit account kun je je American Express kaart registreren. Je ziet dan in een overzicht al je reizen. Handig wanneer je bijvoorbeeld declaratie-overzicht wil maken. Mocht je een claim indienen omdat je trein niet reed of omdat je vergeten bent uit te checken, dan wordt dit ook op je American Express account verrekend.

Reacties

 1. tjappie zegt

  werkt prima. Wat een fijn systeem zeg. In NL lopen we te klooien met OV chipkaart. In Londen zijn ze dus veel verder.

 2. LL zegt

  “Many contactless cards issued outside the UK can be used to pay as you go for travel (overseas transaction fees may apply)”

  Er is genoeg over te vinden online, ook op Tripadvisor, maar nergens kan ik iets vinden over de overseas transaction fees, iemand al ervaring mee? Voor een nieuwe Oyster card moet je GBP5 voor betalen (net zoals wij hier EUR7,50 voor een ov chipkaart betalen), daarna betaal je max GBP7 per dag (daily cap). Als er per rit extra kosten bijkomen en je bent 4 dagen fanatiek de metro aan het gebruiken, kom je dan met de transactiekosten niet veel hoger uit dan die GBP5 en kun je dus beter voor de Oyster gaan?

  En nadruk Amex vanwege de punten uiteraard, alle beetjes helpen!

 3. Mijora zegt

  Heb afgelopen weekend de volgende ritjes gemaakt met de metro in Londen. 1 persoon op de Amex, 1 persoon op een Revolut (prepaid maestro) card:
  Rit: Metrotarief: Revolut: Amex: Amex provisiekosten:
  #1 GBP 3,90 EUR 4,37 EUR 4,47 EUR 0,11
  #2 GBP 4,80 EUR 5,38 EUR 5,50 EUR 0,13
  #3 GBP 2,40 EUR 2,68 nog niet op statement
  Heb ook nog ergens de bus gepakt, daar hoef je alleen in te checken, niet uit te checken, kan die nergens terugvinden. Dus of ik heb gratis gereisd, of deze komt nog 🙂

  Beiden werkten geweldig en werden direct geaccepteerd. In het geval van Revolut wordt wel een deposit vast gehouden, ik zag na de 1e incheck van de dag een bedrag van in de EUR22, dag later was het teruggezet naar het daadwerkelijke bedrag. Bij prepaid cards dus wel voor voldoende saldo zorgen. Amex duurt erg lang voordat je dat in je overzicht ziet dus hier geen deposit hold kunnen zien. Om die GBP5 van de Oystercard eruit te halen moet je wel flink je best doen, het zijn elke keer hele kleine bedragen (zie hierboven), dus met die kleine creditcard % kosten moet je al iets van 50 ritjes maken om break even te draaien. Good luck ;-). Mijn voorkeur gaat duidelijk uit naar eigen pas en je betaalt op deze manier precies wat je gebruikt. Geen X bedrag op een Oystercard van GBP5 laden waarvan je een deel niet gaat gebruiken. Kun je of je kaart doorgeven of bewaren voor een mogelijke volgende reis (als deze dan nog geldig is).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *