Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Als ik op reis ga in het buitenland dan maak ik op bestemming graag gebruik van het openbaar vervoer. Alhoewel taxi’s, vooral in Azië, goedkoop kunnen zijn heeft het OV toch vaak mijn voorkeur. De staat van het OV en vooral de mensen die je er tegenkomt zeggen veel over het land. Bovendien leer je de lokale gebruiken en regels dan pas echt kennen. Toegegeven, je moet soms wel tegen wat ongeorganiseerde chaos bestand zijn. Zeker wanneer je in een land bent waar niemand de Engelse taal machtig lijkt te zijn. Tijdens mijn reis door Japan maakte ik gebruik van de iconische Shinkansen hogesnelheidstrein. In dit artikel lees je alles over mijn ervaringen en tips.
Openbaar vervoer in Japan
Eerder schreef ik al over Tokyo als bestemmingstip. Daarin kwam ook het openbaar vervoer al kort aan de orde. Je kunt zeker niet voor alle landen zeggen dat het OV een veilig optie is. In Japan is dat zeker wel het geval. Tijdens mijn reis met drie vrienden heb ik mij nooit onveilig gevoeld. Het mooie is aan Japan dat alles voor 100% geregeld en geregisseerd is. De treinen en bussen rijden zeer punctueel. Daarnaast worden wijzigingen en vertragingen duidelijk aangegeven, als ze al voorkomen. Elk groot station is bezet met goed geïnformeerde medewerkers van het spoorwegbedrijf. De Japanners zijn zelf ook zeer behulpzaam als je erom vraagt. Toen ik op een andere reis voor de eerste keer in Tokyo was en moest overstappen naar een andere trein liep een groepje Japanse studenten 10 minuten met mij mee om bij het juiste spoor te komen!
Het treinvervoer wordt in Japan door verschillende bedrijven uitgevoerd. Het is belangrijk om vooraf uit te zoeken met welke maatschappij je wil reizen. Er zijn op dezelfde route vaak ook meerdere partijen actief. Meestal zit het prijsverschil in de reisduur. Waarbij uiteraard geldt: hoe sneller en hoe minder tussenstops, hoe duurder. Heb je geen haast en wil je wat tijd besparen dan kun je gerust gebruikmaken van de langzamere treinen.
Japan Rail Pass
Als je naar Japan gaat dat is reizen per Shinkansen zeker een goede optie. Je hebt dan snelle en directe aansluiting op de meeste grote steden van Japan. Bovendien reis je zeer comfortabel met je bagage in de trein. Los van de praktische overwegingen is het zeker ook een onderdeel van de echte Japan-ervaring!
Een vervoerbewijs voor de Shinkansen / Japan Rail in Japan kan best duur zijn. Als je meerdere treinritten wil gaan maken dan raad ik aan te gaan voor de Japan Rail Pass. Dit is een kaart waarmee je onbeperkt kunt reizen op een aantal trajecten. Indien je meerdere reizen maakt dan heb je deze kaart er al snel uit! Je kunt kiezen voor een Rail Pass voor een bepaald gebied of voor onbeperkt reizen binnen het gehele land. Ik heb gekozen voor die laatste.
In onderstaande tabel zie je welke kosten gerekend worden voor welke vervoerbewijs. Je kunt kiezen uit een pas voor 7, 14 of 21 dagen. Daarnaast is er de keuze voor twee reisklassen, die zijn te vergelijken met eerste (Green) en tweede klas (Ordinary) treinreizen. Kinderen tot 11 jaar reizen met 50% korting. Ter vergelijking, ten tijde van het schrijven van dit artikel stond 10.000 Yen gelijk aan 77,50 euro. Een 7-daags vervoersbewijs voor een volwassene in tweede klasse kost dan 225 euro. Eerste klasse kost 301,50 euro.
De Japan Rail Pass dien je vooraf te aan te kopen op internet. Bijvoorbeeld via deze website. Na betaling krijg je een bewijs dat je kunt inwisselen op het station. Check altijd vooraf of de website betrouwbaar is. Betaal met je creditcard zodat je verzekerd ben voor je aankoop.
Bagage
Je mag gratis twee stuks bagage meenemen van maximaal 60 kg. Daarnaast mag je bagage niet groter zijn dan 250 cm in totaal voor hoogte/lengte/breedte. In de meeste treinen waarin ik heb gereisd was meer dan genoeg ruimte voor bagage. De treinen zijn ruim opgezet en hebben serieuze bagagevakken (niet zoals in de treinen van de Nederlandse Spoorwegen). Daarnaast is er bijna altijd sprake van een gelijksvloerse instap. Ook als je minder mobiel bent reis je dus gemakkelijk met de Shinkansen in Japan.
Artikelenserie
Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen die ik schrijf over mijn reis naar Zuid-Korea, China, Japan en Taiwan. Per bestemming zal ik een apart reisverslag schrijven. Ook zal ik de hotels en lounges reviewen. Hieronder een overzicht van wat je nog kunt verwachten:
- Trip introductie Japan, Korea, Taiwan en China
- Review KIX Airport en KIX Airside Lounge
- Bestemmingstips: Seoul
- Bestemmingstips: Panmonjeom en de DMZ
- Reizen per trein in Zuid-Korea
- Review: Ibis Ambassador Seoul
- Bestemmingstips: Daejeon Gyeryongsan National Park
- Bestemmingstips: Busan
- Review: Ibis Ambassador Busan
- Bestemmingstips: Shanghai en Suzhou
- Review: Shanghai Pudong Airport (PVG) + Maglev trein
- Review: Executive Suite Pullman Shanghai
- Bestemmingstips: Tokyo
- Reizen per Shinkansen in Japan (dit artikel)
- Bestemmingstips: Skizuoka, Kyoto en Osaka
- Review: Book & Bed Hotel
- Review: Hotel Kyoto
- Shinkansen in Japan
- Review: Ibis Osaka
- Review: Sakura Lounge & Sha V5 VIP Lounge
- Bestemmingstips: Beijing
- Review: Novotel Taipei
- Bestemmingstips: Tainan, Hualien + Taroko NP & Taipei
- Review: Novotel Beijing & SkyTeam Lounge Beijing
- Review: Mercure Düsseldorf
Geef een reactie