Bestemmingstips: Shanghai en Suzhou

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Nadat ik het prachtige en veelzijdige Zuid-Korea gedag heb gezegd reis ik verder naar Japan. Ik maak nog een tussenstop in één van mijn favoriete megasteden in China: Shanghai. Daarnaast bezoek ik het nabijgelegen Suzhou. Deze stad staat ook wel bekend als het Venetië van China. Na drie dagen reis ik verder naar Japan. In dit artikel een aantal tips voor een bezoek aan Shanghai en Suzhou.

Megastad

Shanghai is met recht een megastad met zo’n 24 miljoen inwoners. En de stad groeit nog steeds. Men schat namelijk dat er in 2030 meer dan 30 miljoen mensen in en om de stad zullen wonen. Shanghai heeft samen met vier andere Chinese megasteden de status van ‘centrale stad’. Gelegen in het oosten van China heeft de stad meer dan genoeg mogelijkheden om per openbaar vervoer verder te reizen naar nabijgelegen steden. Uiteraard kun je ook per vliegtuig verder reizen. De stad kent twee vliegvelden: Shanghai Pudong International Airport en Shanghai Hongqiao International Airport. De eerste dient voor internationale vluchten en de tweede vooral voor nationale vluchten.

Pudong Skyline

Als je Shanghai bezoekt dan ga je uiteraard een kijkje nemen bij de skyline van Pudong. Ik heb de stad al meerdere keren bezocht, maar de skyline van Pudong blijft mij verbazen. Er lijken namelijk steeds nieuwe gebouwen bij te komen. Het is leuk om in de avond een wandeling te maken over de boulevard. Tussen 22.00 en 23.00 uur zal de verlichting van de grote gebouwen uitgaan om energie te besparen. Er komen veel mensen op af om dit te bekijken.

Je wandelt in ongeveer een half uur tot drie kwartier van Les Suites Orient naar Huangpu Park. Uiteraard neem je genoeg tijd om flink wat foto’s te schieten. Met de metro stap je uit bij bijvoorbeeld Yuyuan Garden. Of je loopt de route omgekeerd vanuit Nanjing East Road. Niet alleen aan de kant van Pudong is het uitzicht mooi. Aan de andere kant van de boulevard vind je veel historische gebouwen in allerlei bouwstijlen. Deze zijn namelijk gebouwd door de vele historische overheersers van de stad.

Het is ook leuk om de Bund bij zonsopgang te bezoeken. Het is dan heerlijk rustig op de boulevard en je hebt ook een prachtig uitzicht. Vaak zie je de lokale inwoners die in groepjes bezig zijn met ochtendgymnastiek.

De Skyline van Pudong in de avond, als de lichten nog branden
De Skyline van Pudong in de avond, als de lichten nog branden.

Een absolute aanrader is een bezoek aan een van de vele rooftop bars op Pudong of aan de Bund. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de skyline van de stad. Flair Rooftop Restaurant & Bar boven het Ritz-Carlton Hotel is een aanbeveling. Je krijgt hier een prachtig uitzicht op de stad. Het is er vaak druk, dus wees voorbereid dat je moet wachten totdat je daadwerkelijk naar binnen mag. Uiteraard zijn er vele andere opties. Het uitzicht vanaf de rooftop bar was lastig te fotograferen. Maar geloof mij, het is prachtig. En de dure drankjes meer dan waard.

Bartenders maken een cocktail in het Flair Rooftop Restaurant & Bar boven het Ritz-Carlton Hotel
Bartenders maken een cocktail in het Flair Rooftop Restaurant & Bar boven het Ritz-Carlton Hotel.

Shanghai Old Town

Hoewel de oude binnenstad van Shanghai zeer toeristisch is geeft het wel een mooi contrast met het moderne Pudong. Je brengt zo een paar uur door in de oude straten, winkeltjes, restaurantjes en verschillende tuinen. De Yu Garden is zeker ook de moeite waard om te bezoeken. Wil je de traditionele thee van China ervaren? Ga dan naar het Yuyuan Tea House bij de tuin. Er gaan relatief weinig toeristen naar binnen en als je boven plaatsneemt heb je een mooi uitzicht op de vijver met de zigzag brug.

Genoeg gezien in de oude stad? Wandel ook eens de zijstraatjes rondom de oude stad in. Hier zie je hoe de lokale inwoners van de stad wonen en werken.

Een drukte van jewelste in de oude stad van Shanghai
Een drukte van jewelste in de oude stad van Shanghai.
Uitzicht vanaf het theehuis
Uitzicht vanaf het theehuis.

Franse wijk

Je zou het niet verwachten, maar in de stad vind je ook een grote Franse wijk genaamd Old French Concession of Shànghǎi FǎZūjiè. Tegenwoordig beslaat de wijk de districten Luwan en Xuhui. Je kunt hier vele winkeltjes en restaurantjes vinden. Het is leuk om de verschillen in bouwstijl te bekijken: Europees en Aziatisch door elkaar. Ook hier kun je door de smalle steegjes en straatjes wandelen.

World Expo Paviljoen

In 2010 werd de Wereldtentoonstelling georganiseerd in Shanghai. Hiervoor zijn speciale metrolijnen aangelegd naar het Shanghai Expo complex. Je kunt hier met de metro naartoe gaan. Het laatste stuk moet je lopen, want een deel van de metrolijn is namelijk gesloten. Het Expo complex is gelegen in het zuiden van de stad. Je kunt hier een wandeling maken en een ander gedeelte van deze metropool verkennen. Je ziet bijvoorbeeld de woonwijken die gebouwd zijn voor de inwoners die moesten verhuizen voor de bouw van de Expo.

Suzhou

Alhoewel het in China bijna onbegonnen werk is om een ‘rustige’ stad te vinden zal je in Suzhou wel een verschil merken met Shanghai. Vanuit het grote station van Shanghai duurt het ongeveer een uur om met de hogesnelheidstrein Suzhou te bereiken. Je kunt de trein pakken vanaf Shanghai Railway Station en dan reis je naar Suzhou Railway Station.

Als je op de kaart kijkt dan zie je al dat er veel grote vijvers en kanalen de stad doorkruisen. Vanuit het station wandel je in zuidelijke richting naar het centrum van de stad. Je komt al snel een prachtige tuin met pagodes tegen. Veel tuinen kun je gratis bezoeken of tegen een kleine vergoeding. Bezoek in ieder geval de Tuin van de Nederige Administrateur (Humble Administrator Garden). Je kunt hier zeker een paar uur doorbrengen. Vervolgens neem je een kijkje in de wijk Pingjiang. Dit is het historische gedeelte van de stad waar je de bootjes ziet varen door de kanalen. Hier vind je genoeg gezellige cafeetjes en restaurantjes om ’s avonds iets te eten.

Een van de vele tempels en pagodes in Suzhou
Een van de vele tempels en pagodes in Suzhou.
Gedeelte van de Tuin van de Nederige Administrateur
Gedeelte van de Tuin van de Nederige Administrateur.
Gedeelte van de Tuin van de Nederige Administrateur
Gedeelte van de Tuin van de Nederige Administrateur.
De kanalen van Suzhou
De kanalen van Suzhou.

Reizen met het OV

Het openbaar vervoer is goed en veilig in Shanghai. Een rit kost echt bijna niets. Mocht je vooral tijd willen besparen met kaartjes kopen dan kun je kiezen voor een soort ov-chipkaart waar je geld op kunt zetten. Voor een enkele reis betaal je 3-4 Yuan, wat gelijkstaat aan slechts € 0,50. Alle info over reizen met de metro in Shanghai is hier te vinden.

Alle info over openbaar vervoer is ook gemakkelijk op te zoeken via Google Maps. Houd er wel rekening mee dat Google en veel sociale media-websites geblokkeerd zijn in China. Via een VPN-verbinding kun je wel gebruikmaken van deze websites. De betere hotels bieden deze service vaak ook. Denk bijvoorbeeld aan het Ritz-Carlton Hotel.

Taxi’s zijn overal beschikbaar en zijn goedkoop. Zorg ervoor dat je wel met een betrouwbare taxi meegaat. Dat kun je bijvoorbeeld zien door de licentie op de taxi. Laat de chauffeur op de meter rijden. Dit zal men nagenoeg alle gevallen ook doen.

Station van Suzhou
Station van Suzhou.
De hogesnelheidstrein rijdt in ongeveer 60 minuten van Shanghai naar Suzhou
De hogesnelheidstrein rijdt in ongeveer 60 minuten van Shanghai naar Suzhou.

Betalen

De reguliere creditcards MasterCard, VISA en American Express worden in de meeste grotere hotels geaccepteerd. In winkelcentra kun je ook terecht met je creditcard, maar reken er nooit op dat het 100% werkt. Betalen met je pinpas is in de meeste gevallen niet mogelijk. Op straat en in taxi’s zal je contact moeten betalen. De toegang van tuinen, musea en andere trekpleisters zal je vaak ook contact moeten voldoen.

En ook voor geld pinnen geldt: de aanhouder wint. Sommige ATMs zullen je kaart namelijk niet accepteren en anderen wel. Zelf neem ik bijvoorbeeld altijd contact geld mee en dat wissel ik om bij een bank. Je krijgt dan ook meer Yuans voor je Euro’s.

Artikelenserie

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen die ik schrijf over mijn reis naar Zuid-Korea, China, Japan en Taiwan. Per bestemming zal ik een apart reisverslag schrijven. Ook zal ik de hotels en lounges reviewen. Hieronder een overzicht van wat je nog kunt verwachten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *