Bestemmingstips: Seoul7 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Tijdens mijn reis naar Zuid-Korea, Japan, China en Taiwan bezocht ik vele bijzondere steden. De reis begon in Zuid-Korea, waar de eerste stop de hoofdstad Seoul was. Het weer zat soms even tegen, maar de bijzondere tempels en bouwwerken in de stad deed ons de regen regelmatig vergeten! In dit artikel een verslag van mijn bezoek aan Seoul. Ik neem je mee langs enkele van de hoogtepunten van de stad!

Hoewel dit mijn tweede keer in Seoul was heb ik zeker nog enkele nieuwe mooie plekken ontdekt. Het bijzondere aan Seoul is dat de stad heel modern, schoon, veilig en goed toegankelijk is en tegelijkertijd de traditionele elementen van de Koreaanse samenleving laat zien.

Openbaar verover

De stad is goed bereikbaar vanuit zowel het vliegveld voor internationaal vliegverkeer (ICN) als nationaal vliegverkeer (GMP). Ik kwam aan op Incheon International Airport (ICN) en nam daar de trein naar het centrum van Seoul. De rit duurt ongeveer een uur en kost nog geen vijf euro.

In de stad kun je jezelf gemakkelijk verplaatsen middels de metro, bus of taxi. Een auto huren is ook mogelijk, maar daar heb ik niet voor gekozen. Persoonlijk vind ik dat je een land en de mensen pas echt ervaart als je met het openbaar vervoer reist. De metro van Seoul heeft voldoende stations om je goed te kunnen verplaatsen in de stad. Het kopen van een ticket is heel gemakkelijk. Let er wel op dat je niet altijd terecht kan met de Nederlandse bankkaarten. Het is dus altijd aan te raden om wat contact geld in lokale valuta achter de hand te houden. De kaartjes voor de metro zijn erg goedkoop, vaak betaal je nog geen euro voor een rit. Je kunt steeds een los kaartje kopen of reizen met een soort OV-chipkaart genaamd T-Money. Het laatste is vooral gemakkelijk (en nog goedkoper) als je meerdere keren met de metro reist.

Itaewon

De eerste keer dat ik Seoul bezocht verbleef ik in de uitgaanswijk Itaewon. Deze wijk is populair bij zowel toeristen als locals. Itaewon is een hippe en levendige wijk met veel restaurantjes, barretjes en clubs. Een echte uitgaanswijk dus. Er is een ruime keus aan hostels en hotels in de buurt. Mocht je het (te) laat maken dan rol je zo van de club je ho(s)tel in. Voor toeristen zijn er genoeg souvenirwinkels, mocht je nog op zoek zijn naar die ene koelkastmagneet om je verzameling compleet te maken.

Gezellige straatjes in uitgaansgebied Itaewon, Seoul
Gezellige straatjes in het hippe uitgaansgebied Itaewon, Seoul

De wijk Itaewon is tegen een heuvel aan gebouwd. Daardoor zijn de hoogteverschillen redelijk groot. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht over de stad. De ligging van de wijk is ideaal als je een bezoek wil brengen een het historisch museum van Seoul en het Oorlogsmonument van Korea.

Historisch museum van Korea

Het Koreaans Oorlogsmuseum is een must-visit. Het bestaat uit drie delen. Voor het museum staan allerlei herdenkingsmonumenten voor de slachtoffers van de Korea oorlog. Deze grote en indrukwekkende monumenten zijn heel bijzonder om te bekijken. Aan de zijkant van het museum vind je een verzameling militaire voertuigen die gebruikt zijn in de oorlog. Sommigen kun je (tegen betaling) ook van binnen bekijken. Voor het museum vind je een halve cirkel van vlaggen, elk land dat deelnam aan de oorlog is hier vertegenwoordigd. Het museum zelf vertelt het verhaal over de ontwikkeling van Korea als militaire macht. Je kunt hier prima een halve dag doorbrengen.

Monumenten Korea oorlog en Historisch museum, Seoul
Monumenten Korea oorlog en Historisch museum, Seoul
Oude militair voertuigen uit de Korea oorlog, naast het Historisch museum, Seoul
Oude militaire voertuigen uit de Korea oorlog, naast het Historisch museum, Seoul

Insadong

Deze keer verbleef ik in de wijk Insadong, weer heel anders dan Itaewon moet ik zeggen. Insadong is een prachtige traditionele wijk waar je de echte Koreaanse cultuur leert kennen. Je kunt er heerlijk eten en drinken. Ik verbleef in het prima Ibis Ambassador Insadong, waar ik later nog een aparte review over zal schrijven. Hieronder een foto vanaf het dak van het hotel. De lage bebouwing die je onderin de foto ziet zijn de traditionele huisjes en restaurantjes van Insadong. Overdag is er weinig te beleven, maar in de avond komt het helemaal tot leven. Je kunt er heerlijke Koreaanse gerechten eten en er zijn meer dan genoeg gelegenheden om een lekker Koreaans drankje uit te proberen.

De wijk Insadong met op de achtegrond de N Seoul Tower, Seoul
De wijk Insadong met op de achtegrond de N Seoul Tower, Seoul

Namsam

Het is zeker ook een aanrader om de wisseling van de wacht bij het Deoksugung Palace te bekijken. Hier zie je hoe men in prachtige traditionele kleding een hele ceremonie opvoert rondom het wisselen van de wacht bij het paleis. Het Deoksugung Palace deed vroeger dienst als verblijf voor Koning Seonjo in de tweede dynastie. Het bijzondere aan dit complex is dat er verschillende bouwstijlen zijn gebruikt, Westers en Romaans bijvoorbeeld. Na het paleis wandel je verder door dit gedeelte van de stad. Je komt dan bij een oude stadsmuur en poort, Namdaemun. In 1395 werd begonnen met de bouw van deze poort, het vierde jaar van de regering van koning Taejo van Joseon. In 1398 was de bouw voltooid. Toen Japan Korea bezet had werden steeds meer stadsmuren in de 20e eeuw afgebroken om zo de doorstroom van verkeer te stimuleren. Dit is nu dan ook het laatste gedeelte dat over is.

Wisseling van de wacht bij het Deoksugung Palace, Seoul
Wisseling van de wacht bij het Deoksugung Palace, Seoul
Traditionele bouwstijl in het Deoksugung Palace, Seoul
Traditionele bouwstijl in het Deoksugung Palace, Seoul
Romaanse bouwstijl in het Deoksugung Palace, Seoul
Romaanse bouwstijl in het Deoksugung Palace, Seoul

Vanaf dit punt gaan we richting Seoul Station. Hier is een gedeelte van de oude snelweg omgebouwd tot wandelpad. Deze Skygarden is een Nederlands project geweest en heerlijk om over te wandelen. Het is wel een beetje vergelijkbaar met de High Line in New York. Je hebt een mooi uitzicht over dit gedeelte van de stad.

Uitzicht vanaf de Skygarden, Seoul
Uitzicht vanaf de Skygarden, Seoul

Tegen de avond bezoeken we het Namsangol Hanok Village. Dit is een groot park aan de rand van de heuvel Namsan. Hier zijn enkele oude restanten van huisjes uit het centrum naartoe verplaatst of herbouwd om zo te worden bewaard. Je kunt hier bekijken hoe de Koreanen vroeger leefden. ’s Avonds zijn de huisjes mooi verlicht en heb je uitzicht op de tevens verlichte N Seoul Tower.

Traditionele verlichting in het Namsangol Hanok Village, Seoul
Traditionele verlichting in het Namsangol Hanok Village, Seoul

Changdeokgung Palace en National Folk Museon of Korea

Wat ook niet mag ontbreken op je planning als je naar Seoul gaat is een wandeling door de Cheonggyecheon. Dit is een soort stadsgracht, welke wordt gebruikt als rivier bij hevige regenval. Vanuit hier loop je richting het prachtige Changdeokgung Palace.

Een van de tempels in het Changdeokgung Palace, Seoul
Een van de tempels in het Changdeokgung Palace, Seoul

In het open lucht museum, genaamd National Folk Museon of Korea, kun je bijzonder mooie tempels bezoeken. Je mag bijna overal binnen kijken, maar wel met je schoenen uit! Vanuit dit museum zijn we doorgelopen naar een kleine bibliotheek, waar we op onze sokken keken naar plaatjes in Koreaanse boeken en ons even in het oud Koreaanse leven waanden. Een geweldige ervaring. Hierna wandel je verder naar het het paleis. Uiteraard moet je met de locals in traditionele Koreaanse klederdracht op de foto. Deze klederdracht wordt ook wel Hanbok genoemd. De Koreanen hechten veel waarde aan deze oude traditie. Bij sommige musea en parken krijg je zelfs korting of gratis toegang als je in Hanbok komt. Men vindt het vaak heel leuk als je interesse toont in hun kleding. Hieronder zie deze kleding op de foto.

Bezoeker van het National Folk Museum of Korea in traditionele kleding, Seoul
Bezoekers van het National Folk Museum of Korea in traditionele kleding, Seoul

Artikelenserie

Dit artikel is onderdeel van een reeks over Zuid-Korea, Japan, China en Taiwan. Per bestemming zal ik een apart reisverslag schrijven. Ook zal ik de hotels en lounges reviewen. Hieronder een overzicht van wat je nog kunt verwachten:

  • Trip introductie Japan, Korea, Taiwan en China
  • Review KIX Airport en KIX Airside Lounge 
  • Bestemmingstips: Grensbezoek Noord- en Zuid-Korea
  • Bestemmingstips: Seoul (dit artikel)
  • Reizen per trein in Zuid-Korea
  • Review: Ibis Ambassador Busan
  • Bestemmingstips: Daejeon (Java Hotel, Hot springs, Gyeryongsan National Park)
  • Bestemmingstips: Busan
  • Review: Ibis Ambassador Seoul
  • Review: Daegu Airport (TAE) + Landside lounge
  • Review: Pullman Shanghai Jing An
  • Bestemmingstips: Shanghai
  • Bestemmingstips: Suzhou + trein
  • Review: Shanghai Pudong Airport (PVG) + Maglev trein
  • Bestemmingstips: Tokyo
  • Shinkansen in Japan
  • Review: Book & Bed Hotel
  • Bestemmingstips: Shizuoka
  • Bestemmingstips: Kyoto
  • Review: Hotel Kyoto
  • Review: Ibis Osaka
  • Bestemmingstips: Osaka
  • Review: Sakura Lounge
  • Review: Sha V5 VIP Lounge
  • Bestemmingstips: Beijing
  • Review: Novotel Taipei
  • Bestemmingstips: Tainan
  • Bestemmingstips: Hualien + Taroko NP
  • Bestemmingstips: Taipei
  • Review: Novotel Beijing
  • Review: SkyTeam Lounge Beijing
  • Review: Mercure Düsseldorf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *