Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Ga je binnenkort op vakantie naar Indonesië, dan heb je een Visa On Arrival nodig. Dit Visa on Arrival kun je dus bij aankomst in Indonesië aanvragen. Maar dan ben je waarschijnlijk niet de enige, en dat kost tijd op de plek van aankomst. Daarom is het ook mogelijk om dit Visa on Arrival voor Indonesië thuis al online aan te vragen. In deze handleiding leggen we uit hoe je dit gemakkelijk en snel kunt doen wanneer je in het bezit bent van een Nederlands of Belgisch paspoort.
Soorten Visum voor Indonesië
Voor het reizen naar Indonesië kun je kiezen uit verschillende visa. Zo kun je een visum aanvragen via de Indonesische Ambassade in Den Haag. Echter is dit in veel gevallen niet nodig. Dit scheelt je niet alleen heel veel tijd, maar ook veel geld. Een aanvraag via de Ambassade in Den Haag kost je al gauw €110 voor een visum met een geldigheid van 60 dagen. Meer over dit visum lees je op deze website van de Indonesische Ambassade.
Wat veel minder tijd en geld kost is een (e-)Visa on Arrival (VOA). Je kunt ervoor kiezen om dit pas aan te vragen wanneer je arriveert in Indonesië. Een Visa on Arrival kun je aanvragen als:
- Toerist
- Overheidsfunctionaris / vertegenwoordiger van een land
- Vertegenwoordiger van een bedrijf
- Inkoper
Het Visa on Arrival is 30 dagen geldig en kost je IDR 500.000 (ongeveer €30). Verlengen kan met nog eens 30 dagen op locatie of ook online. Op locatie is doe je dit bij een lokaal immigratiekantoor. Dit kost eveneens IDR 500.000. Hierna is het niet meer mogelijk om te verlengen.
Een Visa on Arrival kun je gebruiken als je via een land, lucht- of zeehaven het land inreist. Op deze website van de Indonesische overheid lees je via welke plekken je met zo’n VOA kunt reizen.
Doe het thuis en bespaar een hoop tijd
Er is tegenwoordig ook een e-Visa on Arrival voor Indonesië, waarbij je alles al thuis achter de computer kunt regelen. Een e-VOA is in 10-20 minuten aangevraagd. De voorwaarden zijn hetzelfde als een VOA die je op een van de plekken bij binnenkomst aanvraagt. Enige is dat je dan in een rij moet aansluiten wanneer je arriveert. Dit kan de nodige tijd in beslag nemen.
Na goedkeuring is je VOA 90 dagen geldig. Binnen deze 90 dagen moet je het land dus inreizen. Natuurlijk moet je paspoort op het moment van inreizen ook nog 6 maanden geldig zijn.
Benodigdheden
Het aanvragen van een e-Visa on Arrival voor Indonesië duurt ongeveer 10-20 minuten. Hoe beter je je voorbereid qua benodigdheden, hoe vlotter het gaat. De aanvraag van het e-VOA regel je online.
Je hebt de volgende benodigdheden nodig:
- Computer
- Toegang tot internet
- Paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is op moment van binnenkomst in Indonesië.
- Eén digitale pasfoto (JPEG/JPG/PNG in kleur / Min. 400x600px / Max. 2MB / Herkenbaar)
- Kopie fotopagina paspoort (scherp / paspoort centraal / alles zichtbaar / horizontaal / 1x JPG / 1x PDF)
- Kopie ticket reis naar bestemming buiten Indonesië (PDF)
- Reisgegevens: vluchten, verblijfplaatsen, data
- Creditcard (Visa, MasterCard, JCB)
Met deze handleiding kun je gemakkelijk het e-Visa on Arrival voor Indonesië aanvragen. In principe kun je de stappen volgen zoals op de website aangegeven staat, maar mogelijk dat deze handleiding je in een verschillende gevallen op weg kan helpen.
Start je aanvraag e-Visa on Arrival Indonesië
We gaan in deze handleiding voor een e-VOA uit van het feit dat je Indonesië in reist als toerist. De volgende stappen zijn hier dan ook op gebaseerd. We gaan er ook vanuit dat je reist met een Nederlands of Belgisch paspoort.
Bij het eerste gedeelte voor de aanvraag van de e-VOA vul je persoonlijke gegevens in. Deze kun je vinden op je paspoort.
- Ga naar de website: https://molina.imigrasi.go.id
- Doe dit bij voorkeur op een computer.
- In het midden de website klik je op het blokje ‘1 apply’.
- Vul bij ‘I am traveling on a passport from’ in: Netherlands of Belgium, of welk paspoort je anders hebt.
- Bij ‘The main purpose of my visit to Indonesia is’ geef je aan: General, Family or Social.
- Vul bij ‘The sub purpose of my visit to Indonesia is: Tourism, Family Visit, and Transit.
- Bij ‘I want to explore & choose a visa’ geef je aan: B1 – Tourist (Visa on Arrival).
- De overige informatie wordt hierna vanzelf op deze pagina ingevuld. Controleer uiteraard of dit voor je eigen situatie klopt.
- Klik hierna op ‘Detail & Apply’.
- Een pop-up venster verschijnt met de voorwaarden van dit e-VOA. Check nogmaals of dit klopt voor je eigen reissituatie.
Upload kopie paspoort & pasfoto
Op de volgende pagina upload je een:
- Kopie fotopagina paspoort (scherp / paspoort centraal / alles zichtbaar / horizontaal / 1x JPG)
- Eén digitale pasfoto (JPEG/JPG/PNG in kleur / Min. 400x600px / Max. 2MB / Herkenbaar)
Hierna klik je op ‘Next’.
Stappen met persoonlijke- en reisinformatie
Bovenaan de volgende pagina staat de eerste informatie met betrekking tot je soort e-VOA samengevat. Check nog eens of dit klopt. Ga hierna verder met het invullen van deze pagina. Je vult van boven naar beneden de volgende gegevens in (zorg dat dit overeenkomt met je paspoort):
- Volledige naam zoals in je paspoort.
- Geslacht
- Geboorteplaats
- Geboortedatum
- Telefoonnummer (wel invullen, ook al is het niet verplicht, anders kun je niet verder naar de volgende stap)
Nu volgen je gegevens over het paspoort:
- Document type (paspoort)
- Documentnummer
- Nationaliteit
- Vervaldatum paspoort
- Plaats van uitgifte
Nu volgen de gegevens van je reis:
- Soort verblijfplaats, bijvoorbeeld een hotel
- Adres
- Postcode
- Hierna worden provincie, stad, district, dorp, immigratiekantoor, automatisch ingevuld. Als je a-c niet correct hebt ingevuld zal dat niet gebeuren. Je krijgt dan een foutmelding en moet het corrigeren.
Tot slot upload je de volgende documenten:
- Kopie fotopagina paspoort (scherp / paspoort centraal / alles zichtbaar / horizontaal / 1x PDF)
- Kopie ticket reis naar bestemming buiten Indonesië (PDF)
En vul je 2x je e-mailadres in waarop je je e-VOA wilt ontvangen.
Hierna klik je op ‘Next’.
Controleer je ingevulde gegevens
Je bent bijna klaar, schiet al op he! Op deze pagina krijg je een overzicht van alle ingevulde gegevens en geüploade documenten. Achter elk onderdeel moet je bij ‘check’ het vinkje selecteren als het klopt.
Onderaan de pagina staat het onderdeel ‘Terms of Condition’. Lees dit en wanneer akkoord vink je ook hier het vakje aan. Gevolgd door ‘Save’.
Betaling van je aanvraag e-Visa on Arrival Indonesië
In de laatste stap kom je aan bij de betaling van je e-VOA. Je kunt hiervoor gebruikmaken van een betaling met creditcard (MasterCard, Visa of JBC). Na betaling ontvang je minstens één e-mail van DIREKTORAT JENDERAL IMIGRASI REPUBLIK INDONESIA. Daarin staat dat je e-VOA is aangevraagd. Mocht dit de eerste keer zijn, dan ontvang je nog een e-mail van dezelfde instantie waarbij je een account moet activeren.
Iets later zul je nog een e-mail ontvangen van Finpay met een betalingsbewijs. Gevolgd door nog een e-mail van dezelfde instantie met een overzicht van je aanvraag en betalingsbewijs.
Zodra je al deze mailtjes hebt ontvangen, ben je eigenlijk good to go.
Check de status aanvraag e-VOA
Je kunt dubbel checken of alles in orde is door naar de volgende stappen te volgen:
- Ga naar de website: https://molina.imigrasi.go.id
- In het midden de website klik je bij het blokje ‘3 download’ op ‘Extend My Visa’
- Op de volgende pagina vul je van boven naar beneden de volgende gegevens in:
- Documentnummer (paspoort)
- Nationaliteit
- Geboortedatum
Klik hierna op ‘Find’
- Een overzicht van één of meerdere e-VOA krijg je te zien. Achteraan elke aanvraag staat de status van de aanvraag.
- Hierna kun je klikken op ‘e-Visa’. Je krijgt dan een PDF-document dat je kunt opslaan en afdrukken. Ons advies is om dit afgedrukt mee te nemen.
- Bij aankomst op bijvoorbeeld de luchthaven Jakarta neem je naast je paspoort ook het afgedrukte PDF mee.
- Klik je op ‘Extend’ dan kun je de geldigheid van je e-Visa verlengen.
Voorbeeld
Op Jakarta wandel je na je reis richting de uitgang. Volg de borden Imirgrasi (Immigration) en Visa Saat Kedatangan (Visa On Arrival). Omdat je al in het bezit bent van je e-VOA hoef je niet in de rij aan te sluiten voor de aanvraag van je VOA. Waarschijnlijk staan hier al flink wat mensen. Je kunt dus doorlopen naar de bemande balies waar je je paspoort en afgedrukte aanvraag toont. Hierna zal de overheidsmedewerker nog wat vragen stellen en uiteindelijk je paspoort voorzien van een stickertje in je paspoort.
Je hebt nu alle stappen uit deze handleiding doorlopen. Als het goed is is het gelukt met de aanvraag van je e-Visa on Arrival voor de reis naar Indonesië. Mocht je toch nog met vragen zitten, dan is er een FAQ op de website van de overheid van Indonesië, die vind je hier door rechtsboven op ‘information’ te klikken, gevolgd door ‘FAQ’. Op de nieuwe pagina klik je aan de linkerzijde nogmaals op ‘FAQ’.
Selamat Datang di Indonesia
Reis je naar Bali?
Als je naar Bali reist, moet je nog toeristenheffing betalen. Eerder hebben we hierover al geschreven op InsideFlyer. Dat artikel kun je hier terugvinden, met de juiste stappen die je hiervoor moet nemen.
Bij aankomst in Indonesië moet je ook nog een Electronic Customs Declaration formulier invullen. Dat kan ter plaatse gebeuren bij een computerzuil of door het scannen van een QR-code in de bagagehal. Echter kun je dit ook al thuis invullen zo’n 2-3 dagen voor aankomst. Dat doe je via deze website. Na het invullen ontvang je een QR-code. Deze moet je laten aan een immigratiemedewerker zien nadat je je bagage hebt opgehaald.
Op InsideFlyer kun je meerdere reviews van reizen naar en in Indonesië. We zetten ze je hier voor je een op een rijtje:
- Review Hilton Garden Inn Bali Ngurah Rai Airport
- Verblijf in Mercure Bali Legian
- Tripintroductie o.a. Bali
- Vlucht review Garuda Indonesia Bali – Jakarta
- Garuda Lounge Bali
- Verblijf in het Hilton Bali Resort
Beeldmateriaal: Indonesian Immigration
Geef een reactie