Bestemmingstips: Phnom Penh & Battambang10 min leestijd

Bestemmingstips: Phnom Penh & Battambang

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Je kunt gerust een hele poos door het uitgestrekte Cambodja reizen. Na mijn bezoek aan Angkor Wat wilde ik in eerste instantie naar Kampong Thun wilde reizen om hier nog enkele tempels te bezoeken. Echter na een aantal dagen Angkor Wat was ik wel toe aan even iets anders. Ik besloot daarom de bus vanuit Siem Reap te nemen naar Battambang. Een klein dorpje ten zuidwesten van Siem Reap. Na een eendaags bezoek vervolgde ik mijn reis naar de laatste stop in Cambodja; de hoofdstad Phnom Penh.

Reizen

Zoals al in eerdere artikelen over Cambodja, die je hier en hier kunt lezen, is het openbaar vervoer beperkt. Er zijn wat bedrijven die een busservice aanbieden en er is onlangs een treindienst gestart tussen enkele plaatsen. Echter heel frequent gaat die niet. Je bent dus al gauw aangewezen op de verschillende soorten bussen of een taxi. Zelf maakte ik gebruik van de Minivan van Mekong Express. Een prima service tegen een redelijk bedrag, gemakkelijk online te regelen.

Bestemmingstips: Phnom Penh & Battambang

Eerste stop: Battambang

Je zult je wellicht afvragen, Battambang, nog nooit van gehoord?! Dat kan wel kloppen, echter is het de derde stad van Cambodja. Battambang staat onder andere bekend vanwege de grote rijstproductie in het land. Daarnaast is het een stad van waaruit je ofwel richting Thailand reist, ofwel naar Phnom Penh. Echter heeft de stad meer te bieden. Je kunt hier gerust 1, 2 of misschien wel drie dagen een bezoek aan brengen. Verwacht overigens geen uitgebreide lijst aan accommodaties. Er is voldoende, maar niet heel bijzonder, en zeker wel goedkoop!

Bestemmingstips: Phnom Penh & Battambang
Vrij basic accommodatie; Royal Hotel Battambang

Ik koos ervoor om anderhalve dag de stad te bezoeken, wat uiteindelijk een dag werd. In en rondom de stad zijn verschillende tempels en pagodes die je kunt bezoeken. Te denken valt aan: Sangke Pagoda, Damrey Sor Pagoda en Wat Peapahd Temple.

In het centrum van de stad heb je de centrale markt waar elke dag een markt is. Deze markt, de Central Market, kan je startpunt zijn van een wandeling door het centrum. Battambang kent verder nog enkele Franse koloniale gebouwen zoals het gebouw waar tegenwoordig de Nationale Bank van Cambodja in gevestigd is. Het is leuk om ofwel overdag of in de avond langs de Sangker Rivier te wandelen. In de avond zie je hier ook veel mensen sporten of verschillende soorten meditatie en andere ontspannende activiteiten doen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Indrukwekkend

Zelf plande ik met een lokale taxichauffeur een tour voor een halve dag. Ik wilde graag wat highlights van de stad zien, maar zeker ook wat lokale dingen. De dag begon met het bezoek aan het ‘Wat Kor Village’. Hier staan verschillende traditionele huizen uit de Khmer tijd. In deze regio is tevens de Rode Khemer aanwezig geweest en uit deze tijd zijn nog veel restanten terug te vinden. Zo bezocht ik een van de traditionele huizen en werd door de huidige bewoners het verhaal verteld van wat zich hier heeft afgespeeld, indrukwekkend en ook eng!

Deze diashow vereist JavaScript.

Vanuit Wat Kor Village ben ik naar de Bamboo Train gegaan. Deze is sinds korte tijd weer open. Het is wellicht wat toeristisch, maar grappig! Op 4 spoorwielen rijd je over een spoor vanuit plek a naar plek b.

Bestemmingstips: Phnom Penh & BattambangDe reis is ongeveer 15-20 minuten per enkele reis en het kost je $5,-. Je zit op een aantal bamboostaven, vandaar de naam Bamboo Train. Je rijdt langs de vele rijstvelden van Battambang en kun genieten van een heerlijk briesje in het warme Cambodja. Aan het eind van de rit kom je bij wat hutjes met kinderen en vrouwen die allerlei toeristische dingen verkopen. Hierna ga je weer terrug naar waar je vertrokken was.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ik vervolgde samen met chauffeur de reis richting de Ek Phnom Temple. Onderweg stopte we nog bij een hutje waar ze springroll deeg maken. Na een korte uitleg konden we ook van de verse lekkernij genieten alvorens door te rijden.

Bestemmingstips: Phnom Penh & Battambang
Het maken van verse spring roll deeg.

Wat Samrong Knong staat tegenwoordig bekend herdenkingsplek waar in de tijd van de Rode Khmer vele mensen op verschrikkelijke wijzen omgebracht. Deze plek was een van de vele plekken die hebben gediend als Killing Fields tijdens de Rode Khmer tijd. Tegenwoordig is er dus een tempel die dient als herdenkingsplaats. Hieromheen is ook nog de pagode en enkele andere interessante gebouwen die het een en ander laten zien uit deze duistere periode.

Deze diashow vereist JavaScript.

Angkor Wat

Rondom Battambang zijn nog verschillende bezienswaardigheden die zeker de moeite kunnen zijn. Zelf had ik geen tijd om deze te bezoeken. Maar een interessante is zeker de grotten met de vleermuizen, oftewel de Bat Cave van Phnom Sampov. Elke dag rond 18.00u vertrekken hier duizenden vleermuizen op zoek naar voedsel. Naast een leuke klim ook een bijzonder gewaarwording. In de buurt heb je er ook een tempel die gelijkenissen heeft met de tempels van Angkor Wat; Phnom Banan Temple. Ook ten noorden van Battambang heb je nog dit soort tempels, namelijk de Ek Phnom Temple. Helaas is deze tempel wat vervallen, maar zeker leuk om even een bezoek aan te brengen. Langs de tempel is ook een pagode. Om de tempel te bezoeken wordt een kleine vergoeding ($1,- p.p.) gevraagd. Het is natuurlijk niet veel geld, maar de pagode en de boeddha kun je ook zonder toegangsgeld te betalen bezichtigen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Bezoek de hoofdstad

Wellicht niet de meest indrukwekkende hoofdstad die je ooit bezocht hebt, maar zeker een stad die je niet moet overslaan. Phnom Penh is dus de hoofdstad van Cambodja. Voor een aantal dagen heeft het echt wel wat te bieden alvorens verder te reizen. Er zijn wat gelijkenissen met Bangkok. Zo is er ook een Royal Palace en zijn er verschillende tempels en veel marktjes. Je kunt het Royal Palace bezoeken, zorg echter voor gepaste kleding. Het beste is iets met langere mouwen, een t-shirt kan, een lange broek is het beste aan te raden. Entree betaal je bij de ingang van de tempel. De entree kost je $10,- p.p. Persoonlijk vond ik het wat aan de dure kant, echter is het wel de moeite het paleis te bezoeken. Bestemmingstips: Phnom Penh & BattambangHet paleis heeft enkele gebouwen die bezocht kunnen worden, andere weer niet. De bouwwerken zijn schitterend. Onder andere de ‘Throne Hall’ en de ‘Silver Pagoda’ zijn een bezoek waard.

Deze diashow vereist JavaScript.

Phnom Penh is gelegen aan de Mekong, de rivier die verderop bij Ho Chi Minh Stad uitstroomt in de bekende Mekong Delta. Bij de rivier zijn vele partijen aanwezig die je kunnen voorzien van een tour over de rivier. Sommige hotels bieden ook gratis tours aan naar verschillende restaurants of winkelcentra. Je kunt ook prima langs de rivier in het centrum wandelen. Er is hier altijd wel wat te doen. Hier vind je ook veel restaurants en cafeetjes, waaronder de FCC (Foreign Correspondents Club), waar vroeger veel journalisten zaten).

Bestemmingstips: Phnom Penh & Battambang
De FCC

Een stukje heftige geschiedenis

Eigenlijk kom je in heel het land wel iets tegen van de Khmer Rouge tijd, alsook andere delen uit de geschiedenis. Echter komt dit meer tot uitdrukking. Een bezoek aan de Tuol Sleng Genocide Museum, oftewel de S21 gevangenis mag je echt niet missen. Het is enorm indrukwekkend en je zult het dan ook niet snel vergeten. Deze plek was voorheen een school maar diende later als geheime gevangenis. Men moest hier aangegeven wat ze fout hadden gedaan, echter hadden alle mensen niets foutiefs gedaan. Ze moesten dus liegen en zeggen dat ze werkte voor bijvoorbeeld de Amerikaanse inlichtingendienst of iets kapot hadden gemaakt van de overheid. Mensen werden hier gemarteld en uiteindelijk vervoerd naar het verderop gelegen Choeng Ek (Genocide Center). Hier vonden de mensen een afschuwelijke dood.

Deze diashow vereist JavaScript.

Tegenwoordig zijn het twee herdenkingsplekken, een stuk geschiedenis, iets om te herdenken en juist ook vooruit te kijken. Bij het Tuel Sleng Genocide Museum kun je middels een audioguide een rondleiding hebben door dit museum. Indrukwekkend en misschien maak je soms wel even de keuze om ergens niet te kijken, aangezien het zo heftig en indrukwekkend is. Om bij Choeng Ek te komen heb je een taxi of tuk tuk nodig. Het is zo’n 15-20 minuten uit het centrum van Phnom Penh waar deze gedenkplaats te vinden is. Neem voldoende water mee, want het is een open plek waar het erg warm kan zijn. Deze plek kun je ook bewandelen met behulp van de audioguide waar verschillende mensen vertellen over deze plek, evenals ervaringen van destijds. Beiden plekken kun je bezoeken tegen een kleine vergoeding. De S21 gevangenisin Phnom Penh kost je $5,- en voor $3,- heb je er ook een audioguide bij. Deze is echt de moeite aan te schaffen. Choeng Ek kost je $6,- inclusief audioguide.

Deze diashow vereist JavaScript.

In en rondom Phnom Penh

Gelukkig heeft Phnom Penh zeker ook meer te bieden dan alleen deze heftige geschiedenis. In Phnom Penh zijn tal van historische gebouwen terug te vinden, evenals gebouwen uit de Franse koloniale tijd. Zoals hierboven eerder al aangegeven kun je uitgaan in een van de barretjes gelegen aan de Mekong rivier.

Heb je zin om te shoppen, bezoek dan eens een van de verschillende markten. Zo kun je naar de Tuol Tompoung Market (de Russische markt). Deze is meer in het zuiden van de stad gelegen. Overdag kan het er erg warm zijn omdat deze markt overdekt is. De markt is ingedeeld in verschillende gebieden. Zo is er een gebied met alleen maar groenten en fruit, vlees en vis, huishoudelijke artikelen en toeristische spullen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ook is er nog de Central Market meer in het oude gedeelte van de stad. Deze enorme overdekte markt heeft ook van alles wat te bieden, maar het is er niet per se voordelig.

Bestemmingstips: Phnom Penh & Battambang
Central Market

In dit gedeelte van de stad vind je verder vele oude historische gebouwen zoals het postkantoor (Cambodia Post), Wat Phnom, Ounnalom Pagoda, Raffles Phnom Penh en Cambodia Station.

Deze diashow vereist JavaScript.

Battambang en Phnom Penh zijn beide leuke plekken om enkele dagen te verblijven. In Phnom Penh zijn voldoende hotels voor een betaalbare prijs te vinden. Reizen naar Phnom Penh? Dit kan natuurlijk het gemakkelijkst met het vliegtuig. Tal van maatschappijen bieden vluchten aan naar deze stad. Vanuit Europa moet je vaak overstappen in bijvoorbeeld Bangkok, Kuala Lumpur of verschillende steden in China.

Artikelenreeks

Gedurende mijn reis in de verschillende landen in Azië, heb ik verbleven in verschillende hotels, diverse vliegreizen gemaakt en bijzondere plekken bezocht. Middels een aantal artikelen zal ik jullie de komende tijd informeren over de verschillende hotels en de combinatie met onder andere mijn Le Club AccorHotels Gold lidmaatschap. Ook zal ik enkele reviews schrijven over de vliegreizen en airport lounges. Als laatste zal ik ook enkele bestemmingen uitlichten. Op dit moment is er al geschreven over:

 Beeldmateriaal: InsideFlyer – MdTurck

Reacties

  1. Ludwig zegt

    Goed getimede artikelen en geweldige tips, aangezien ik momenteel in Siem Reap ben en over een paar dagen doorga naar Phnom Penh. Vanmiddag in Phnom Penh nog een tussenlanding gemaakt. Vanuit de lucht zijn het landschap en de rivieren indrukwekkend en met een kaart ingeprent (of op je smartphone) is alles goed herkenbaar, dus neem vooral een raamplaatsje in het vliegtuig. Wat ik in Phnom Penh vast ook nog ga doen is een food tour per tuk tuk. Ik verheug me nu al op het Cambodiaanse eten de komende dagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *