Bestemmingstips: Met de trein van Bangkok richting Cambodja en lopend over de grens9 min leestijd

Bestemmingstips: Met de trein van Bangkok richting Cambodja en lopend over de grens

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Na een aantal dagen in het warme maar mooie en diverse Bangkok is het tijd om door te reizen. Mijn reis gaat naar Cambodja. Er zijn tal van manieren om hier heen te reizen. Zelf koos ik uiteindelijk voor een reis per trein. In dit artikel zal ik uiteenzetten hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ook de grensovergang tussen Thailand en Cambodja komt aan bod.

Vervoer vanuit Thailand naar Cambodja

Om vanuit Thailand naar Cambodja zijn er verschillende transportmiddelen om uit te kiezen. De meest voor de hand liggende is misschien het vliegtuig. Veel reizigers zullen naar Siem Reap gaan om het beroemde Angkor Wat te bezoeken. Bij Siem Reap is het vliegveld, dus vanuit Bangkok kun je hier rechtstreeks in ongeveer één uur naar toe vliegen. Echter zijn er ook andere mogelijkheden.

Zo kun je met een Minivan, bus of trein in de richting van Cambodja reizen. Er zijn veel verschillende maatschappijen die de route naar de grens uitvoeren of zelfs verder in de richting van Siem Reap of Battambang. Een andere manier om de reis naar de grens met Cambodja uit te voeren is de trein, waar ik dus zelf voor koos.

Voorbereiding

Het werd dus de trein. Het vliegtuig was in vergelijking erg duur aangezien ik redelijk laat was met boeken. Daarnaast wilde ik graag wat van Thailand zien en dat is wat lastiger met het vliegtuig. Op internet las ik verder verhalen over de bussen en minivans. Niet allemaal even positief. Het was wel wat comfortabeler waarschijnlijk dan de bus evenals dat het iets duurder is.  Ik ging voor minder comfort en meer ‘avontuur’.

Bestemmingstips: Met de trein van Bangkok richting Cambodja en lopend over de grens

Via seat61.com had ik me al goed ingelezen over de treinrit, welk station instappen en waar uitstappen, evenals de grensovergang. Ik was dus prima voorbereid om verder te gaan. Ga je zelf de reis met de trein maken naar Cambodja vanuit Bangkok, dan zijn onderstaande tips handig.

Hua Lampong Station

Er zijn op het moment van schrijven twee treinen vertrekkend vanuit Bangkok naar de grens met Cambodja. Tot voor kort was het eindpunt van de treinrit treinstation Aranyaprathet. Echter rijdt de trein voortaan een halte verder, echt naar de grens met Cambodja. Het betreft hier station Ban Klong Luk Border. Vanuit hier loop je gemakkelijk naar de grenskantoren, maar daarover later meer.

Bestemmingstips: Met de trein van Bangkok richting Cambodja en lopend over de grens
Vroeg bij Hua Lampong Station

De trein vertrekt op twee momenten per dag vanaf Hua Lampong Station in Bangkok. De ochtendtrein vertrekt om 05.55u, lekker vroeg! De middagtrein om 13.05u. Theoretisch gezien zou je beide treinen kunnen nemen om op dezelfde dag nog de grens over te gaan bij Cambodja. Echter, als de trein van 13.05 vertraging heeft dan kan het zijn dat het grenskantoor dicht is om 20.00. De vroegste aankomst is 11.17u, de late aankomst 17.27. Zoals je ziet moet je dus ook flink wat vertraging hebben wil je de grenspassage niet halen. Op deze website van seat61 staat vaak de meest actuele informatie over deze treinverbinding.

Bestemmingstips: Met de trein van Bangkok richting Cambodja en lopend over de grens
Het perron waar de trein al op je aan het wachten is.

De trein naar Cambodja kent alleen maar 3eklas rijtuigen. Je betaalt voor een kaartje 49 Baht, wat ongeveer €1,43 is, niet veel dus. Er zijn een aantal wagons voorzien waar alleen houtenbanken zijn, anderen hebben ook een soort leerachtige bekleding, deze zitten wat comfortabeler.

Bestemmingstips: Met de trein van Bangkok richting Cambodja en lopend over de grens
Je treinticket.

Bij aankomst in station Hua Lampong loop je gelijk naar het loket, hier geef je aan dat je naar Ban Klong Luk wilt. Je betaalt het bedrag en je ontvangt je ticket. Hierna kun je gelijk naar het juiste perron lopen of wachten in de vertrekhal. Je hoeft echt geen uren van tevoren in het station aanwezig te zijn. Kaartjes schijnen ook nooit op te zijn. Wil je zeker van een zitplek zijn, dan is het wellicht fijn om zo’n 30 minuten van tevoren aanwezig te zijn. Echter was het tijdens mijn reis in het begin niet druk en was er nog voldoende zitplek over.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wat kun je verwachten van de treinrit

De treinrit vanuit Bangkok naar de grens met Cambodja neemt ongeveer zeven uur in beslag, zonder vertraging. Het eerste uur ga je door Bangkok heen. Je stopt best een aantal keer onderweg in de stad, waarna je het platteland op gaat.

Deze diashow vereist JavaScript.

Mocht je interesse hebben om ook hier nog rond te trekken, dan kun je bij een van de vele stations uitstappen en later die dag of op een later moment weer opstappen.

Bestemmingstips: Met de trein van Bangkok richting Cambodja en lopend over de grens

Tijdens de treinrit zijn er verschillende verkopers die met verschillende snacks en dranken die langskomen. Dus als je honger of dorst hebt dan is er altijd wel wat te kopen. Enige voorbereiding hierbij is zeker handig, aangezien je wellicht niet alles lust. Ik zou je ook zeker aanraden wel wat eten en drinken mee te nemen.

Onderweg kom je dus langs verschillende stations en heb je mooie uitzichten over de velden. Persoonlijk vond ik het een leuke ervaring om met deze trein naar de grens te reizen. Soms kan het vliegtuig handig zijn, maar de reis is echt de moeite waard.

Deze diashow vereist JavaScript.

Als het je lukt is het prettiger te zitten op de banken met wat leer eromheen, net wat comfortabeler. Bij de andere banken is een kussentje aan te raden, of vest waarop je kunt zitten. Het toilet kent een Frans toilet, een gat in de grond dus, iets om vooraf aan je reis rekening mee te houden 😉 .

Deze diashow vereist JavaScript.

Aankomst op het station

Na een rit van zeker zeven uur kom je aan bij het eindstation Ban Klong Luk Border. Zorg dat bij het uitstappen je naar rechts loopt. Rondom het station staan hoge hekken met prikkeldraad en bij de uitgang van deze hekken staan verschillende verkopers, taxichauffeurs en andere mensen die wellicht iets van je willen. Loop ze gewoon voorbij dan is er niets aan de hand. Je kunt hier dus ook een taxi of tuk tuk nemen die je naar een verblijf in de omgeving brengt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Lopend de grens over

Wil je vandaag richting Cambodja, dan moet je zo’n 10 meter verder lopen richting de overkapping met borden ‘passport control’. Hierna vervolg je de overkapping tot je de borden zit van ‘Foreigner passport 2F’. Je komt hier als eerste aan bij de Thaise grens. Zorg dat je bij de grens je paspoort gereedhoudt en mocht je het gedeelte van je immigratiekaart nog hebben waarop staat dat je het land uit gaat, dan is dat ook handig bij je te hebben. Afhankelijk van de medewerkers ben je in ongeveer 10-15 minuten ‘de grens over’.

Deze diashow vereist JavaScript.

Je loopt hierna over de ‘friendship bridge’.

Bestemmingstips: Met de trein van Bangkok richting Cambodja en lopend over de grens
De Friendship Bridge

Loop zo’n 100-200 meter verder. Op het moment van schrijven zijn ze flink aan het verbouwen, maar uiteindelijk kom je aan de rechterkant een klein wit gebouw tegen. Hier moet je je visa voor Cambodja ophalen als je dit nog niet vooraf online hebt gedaan. Zorg dat je $30,- en 100 Baht bij je hebt, evenals een pasfoto. In ongeveer 10 minuten maken ze dan een visum voor je.

Deze diashow vereist JavaScript.

Met paspoort en visum in de hand wandel je nog eens 100-200 meter door richting de grenscontrole van Cambodja. Hier vul je nog een immigratiekaart in waarna je paspoort afgestempeld zal worden.

Bestemmingstips: Met de trein van Bangkok richting Cambodja en lopend over de grens

Buiten het kantoor van de grenscontrole staat een meneer klaar die je naar een bus zal brengen. Vraag even na of het hier gaat om de gratis bus naar een bushalte 15 minuten verder op. Deze bus is van de overheid en is dus gratis. Hij brengt je met vele anderen toeristen naar een busstation van waaruit je de bus of taxi naar onder andere Siem Reap, Battambang of Phnom Penh reist. De bussen rijden niet heel frequent, dus als je rond de middag aankomt met de trein, zul je waarschijnlijk nog wel 3 of 4 uur moeten wachten bij dit busstation.

Deze diashow vereist JavaScript.

Busstation

Vanuit het busstation is het waarschijnlijk het handigste om een taxi te reserveren. Voordelig is dit als je met 4 of 5 personen zal reizen. Anders betaal je gewoon een taxi voor 4 personen en reis je met minder. Op de meeste bussen moet je best een tijd wachten. Mocht je graag met de bus willen, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om bij een van de casino’s rondom de grens naar binnen te gaan.

Deze diashow vereist JavaScript.

Al met al is de trein een leuke ervaring en dit maakt je reis weer net wat anders. Op internet staan veel verhalen over scams, drukte bij de grens, en soms andere horrorverhalen. Dit is mij verder niet overkomen. Enige voorbereiding is zeker handig, dus lees je goed in over de treinrit en paspoortcontrole. Maar het is zeker goed te doen om zo vanuit Bangkok naar Cambodja te reizen.

Artikelenreeks

Gedurende mijn reis in de verschillende landen in Azië, heb ik verbleven in verschillende hotels, diverse vliegreizen gemaakt en bijzondere plekken bezocht. Middels een aantal artikelen zal ik jullie de komende tijd informeren over de verschillende hotels en de combinatie met onder andere mijn Le Club AccorHotels Gold lidmaatschap. Ook zal ik enkele reviews schrijven over de vliegreizen en airport lounges. Als laatste zal ik ook enkele bestemmingen uitlichten. Op dit moment is er al geschreven over:

 Beeldmateriaal: InsideFlyer – MdTurck

Reacties

 1. Jenny Yip zegt

  Hi Marco!,

  Allereerst bedankt voor artikel. Alleen vraag ik mij het volgende af: je geeft aan dat je bij het witte huis je visum kunt afhalen. Bedoel je dat ik een visum eerst moet aanvragen en daar kan afhalen? Of kan ik het daar ter plekke aanvragen? Ook staat er in je omschrijving dat de prijs 30 dollar en 100 bath is. Kan ik ook alleen met bath of euro’s betalen? Of met creditcard?

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijk groet,
  Jenny Yip

  • Marco zegt

   Hallo Jenny,

   Bedankt voor je reactie en leuk dat je het artikel hebt gelezen!
   Je kunt het visum inderdaad ophalen bij het witte huisje. Je hoeft niets vooraf te regelen, behalve dat je geld meeneemt en een foto. Ze willen het liefst dollar biljetten die niet beschadigd zijn. Dat mag ook 3x 10 zijn. En die 100 Bath is dan weer apart. Dus totaal 30 US dollar en 100 Thaise Bath. Je kunt niet pinnen, ik weet niet meer of het kon met euro’s maar er hangt me iets van bij dat dat kon.
   Mocht je niet voldoende geld bij je hebben dan moet je elders rondom de grens geld vandaan zien te halen, maar ik zou het vooraf geregeld hebben.

   Wanneer ga je naar Cambodja? Veel plezier alvast.

   Groet,
   Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *