Travel Hacking Startershandleiding deel 5: comfortabeler vliegen8 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Travel Hacking voor beginners. Een reis maken is één van de beste investeringen die je kunt doen. Op een mooie herinnering schrijf je immers nauwelijks af. Maar hoe kun je meer reizen voor minder geld? Of comfortabeler reizen voor hetzelfde of zelfs minder geld?

Op internet zijn veel tips te vinden, maar als je net wilt beginnen met “travel hacking” kan het soms knap lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Om je op weg te helpen hebben we deze “travel hacking startershandleiding” samengesteld. De meeste zaken zijn redelijk basic, vooral als je al wat meer ervaring met reizen hebt.

De komende periode behandelen we de volgende onderdelen:

In dit artikel geven we een aantal tips om comfortabeler te kunnen vliegen. Daarbij kijken we hoe je een lange reis in Economy Class comfortabeler kunt doorbrengen. In business class vliegen is natuurlijk sowieso al comfortabel, maar ook hier kun je het nodige doen om je comfort te maximaliseren.

Comfortabeler vliegen: kies zorgvuldig je stoel

De juiste plaats in het vliegtuig kiezen kan je comfort aanzienlijk vergroten. Vaak kun je direct nadat je een ticket hebt aangeschaft gelijk een stoel kiezen. Als je geen elite status hebt moet je hier meestal voor betalen, maar vlak voor het inchecken is dit  (in de meeste gevallen) gratis.

Als je met twee personen reist, kun je bijvoorbeeld de middelste stoel leeg laten. De meeste mensen zullen niet vrijwillig een middenstoel kiezen, vooral als het een stoel is waarvoor je extra moet betalen. De kans dat de middenstoel leeg blijft is hierdoor groot. Hierdoor heb je simpelweg meer persoonlijke ruimte en kun je kleine spullen gemakkelijk wegleggen. En als die stoel dan toch op het laatste moment bezet wordt, dan kun je altijd nog ruilen.

Overigens, ook als je alleen vliegt kun je bijvoorbeeld een raamstoel kiezen als de gangpad stoel al bezet is. Ook in dit geval is de kans kleiner dat er iemand op de middenstoel plaats neemt.

Comfortabeler vliegen
Nee, dit is niet de Europese Business Class. Dit is een slim gekozen stoel.

Het kan overigens best aantrekkelijk zijn om wat extra geld neer te tellen voor een stoel met extra beenruimte. Je zit over het algemeen als een vorst in een stoel bij de nooduitgang. Op vluchten binnen Europa is het vaak een kwestie van een paar tientjes.

Een stoel bij de nooduitgang is de moeite waard…..

Mocht je pas bij het inchecken een stoel kiezen, kijk dan eens hoe druk het is. Met tools als Expertflyer kun je goed zien hoe druk het is in het vliegtuig. Bij een relatief lege vlucht kun je soms een hele rij voor jezelf kiezen, waardoor je een bed kunt maken. Het is daarbij goed om te weten dat het niet vreemd is om bij de gate nog te vragen om je stoelkeuze te wijzigen.

Comfortabeler vliegen: kies het juiste vliegtuig

Over het algemeen staat vooraf vast met welk toestel je vliegt. Sommige maatschappijen garanderen dit min of meer zelfs, waarbij een ticketwijziging is toegestaan als het toestel wijzigt. Het type vliegtuig waarmee je vliegt kan de reis maken of breken. En dit kun je over het algemeen prima beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld een ticket boekt met American Airlines vanaf Amsterdam, dan is de kans groot dat je over Philadelphia vliegt. Deze vlucht wordt uitgevoerd met een Boeing 757-200. Voor vliegtuigliefhebbers een prachtig toestel, maar het kent een aantal nadelen:

  • Het vliegtuig heeft geen persoonlijke In Flight Entertainment en Wifi;
  • Omdat het een narrowbody toestel is, heb je minder mogelijkheden om je benen te strekken;
  • Er zijn minder toiletten aanwezig.

Nieuws van American Airlines

Het is over het algemeen prima mogelijk om (voor hetzelfde geld) een vlucht te boeken met een ander toestel. Als je bijvoorbeeld een ticket Amsterdam – Los Angeles boekt, kun je via Philadelphia vliegen maar ook via Dallas of London. Vanaf het voorjaar voert American deze vlucht uit met een Boeing 777-200. Een toestel met moderne In Flight Entertainment, Wifi en genoeg stoelkeuzemogelijkheden.

Overigens is het lang niet altijd zo dat een nieuwer toestel ook automatisch comfortabeler is. In nieuwe toestellen kunnen soms veel meer stoelen naast elkaar gezet worden, waardoor je per saldo krapper zit. Ook hebben sommige toestellen een kastje voor In Flight Entertainment onder de stoel geplaatst. Dat kan behoorlijk in de weg zitten bij het strekken van de benen. Het is dus altijd verstandig om vooraf onderzoek te doen naar de toestellen van de maatschappij.

Comfortabeler vliegen: overweeg Premium Economy

Een economy vlucht met een aantal extra’s, zoals een stoel met extra beenruimte, kan behoorlijk oplopen. Vooral op een lange reis kun je zomaar € 300,00 extra kwijt zijn. Dan kun je comfortabeler vliegen, maar in sommige gevallen kan het daarom een goed idee zijn om eens te kijken wat een reis in Premium Economy kost. Vooral in periodes waarbij veel mensen met vakantie gaan, kunnen Economy prijzen dicht in de buurt komen van Premium Economy (of zelfs business class).

Delta Premium Select
Delta Premium Select. Comfortabeler vliegen dan Economy.

Als het verschil tussen Economy en Premium Economy beperkt is, dan kan het beslist de moeite waard zijn om voor het laatste te kiezen. Premium Economy (niet te verwarren met Economy Comfort of andere termen voor stoelen met meer beenruimte), krijg je vaak de volgende voordelen:

  • Meer beenruimte;
  • Een bredere stoel;
  • Betere maaltijden en dranken;
  • Boarden met prioriteit;
  • Soms zelfs loungetoegang, zoals bij Scandinavian Airlines.

Daarnaast krijg je over het algemeen veel meer miles bij een Premium Economy ticket, waardoor je sneller elite status kunt halen en een award ticket sneller gespaard is.

Een lange overstap? Koop loungetoegang of een hotelovernachting!

Na een flink aantal uren in het vliegtuig gezeten te hebben, is het vaak prettig om te kunnen opfrissen. Als je een ticket koopt, kiezen de meeste mensen voor een korte overstap. Maar dat hoeft niet beslist de meest ontspannen manier van reizen te zijn. Het kan best voorkomen dat je moet rennen naar je volgende vlucht. In plaats daarvan, kun je ook besluiten om je overstap iets langer te laten duren. Als het korter dan 24 uur is, zal dit de ticketprijs over het algemeen niet beïnvloeden.

Een lange overstap kun je gebruiken om bijvoorbeeld een douche te nemen in de lounge. Zonder elitestatus is het steeds vaker mogelijk loungetoegang te kopen. Kijk daarbij wel goed welke faciliteiten aangeboden worden!

Economy
OSL Lounge

Ook een hotelovernachting kan een prima idee zijn tijdens een lange vlucht. Sommige hotels hebben een directe verbinding met de terminal van het hotel. Een douche, drankje aan de bar en vervolgens bijslapen voor de volgende lange vlucht. Overigens hoeft het niet beslist om een nacht te gaan, veel hotels bieden ook een “dagtarief” aan. Je kunt op deze manier je jetlag aanzienlijk verminderen!

Grote verschillen in Business Class

Als je eindelijk voldoende miles hebt voor een business class ticket of eindelijk een mooie deal hebt gevonden, let dan goed op met welke configuratie de vlucht uitgevoerd wordt. Want hoewel het in business class altijd comfortabeler vliegen is dan in Economy Class, zijn de verschillen behoorlijk groot.

Stel, je koopt een business class ticket naar de Verenigde Staten. Als je alleen reist, is het wel zo prettig om directe toegang tot het gangpad te hebben. Vlieg je met Skyteam, dan kies je voor KLM’s Boeing 787 om dit te waarborgen. Of je kiest stoel 1A of 4A in de Boeing 747 van KLM. Heb je een route waar KLM alleen vliegt met een 777 of A330? Dan kun je bijvoorbeeld beter voor een vlucht met Delta kiezen, waarbij je wel directe toegang tot het gangpad hebt. Als je veel geld of miles uitgeeft voor een business class ticket wil je een vlucht met KLM’s oude business class vermijden.

klm, business class, airbus, A330
KLM business class A330

Ook bij Oneworld zijn de verschillen groot. Koop je een trans-Atlantisch business class ticket, dan kun je over het algemeen zelf kiezen door welke maatschappij deze uitgevoerd wordt. Bij British Airways moet je als Business Class passagier betalen voor je stoelkeuze! Zo heb ik ooit € 150,00 neergelegd om plaats te mogen nemen op het “upper-deck”. Je kunt dit eenvoudig omzeilen door met American Airlines te vliegen. Stoelkeuze is hier gratis en er zijn meestal geen stoelen afgeblokt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld plaats nemen in de mini-cabin van de Boeing 777-300.

travel hacking
American Airlines Boeing 777-300 Business Class

American’s business class configuratie is sowieso een stuk beter dan de gedateerde business class van British Airways. Bij American heeft iedereen directe toegang tot het gangpad (met uitzondering van de 757-200) en staan er maximaal 4 stoelen in een rij. Bij British Airways plaatst men maar liefst 7 tot 8 stoelen op een rij in business class!

premium economy
BA heeft 7 á 8 stoelen op rij in business class

Conclusie

Comfortabeler vliegen hoeft niet altijd te betekenen dat je meteen het duurste ticket koopt. Maar je kunt zeker een aantal zaken beïnvloeden waardoor je meer comfort krijgt.

Het belangrijkste is eigenlijk om vooraf voldoende onderzoek te doen naar de vlucht die je wilt maken. Je kunt daarvoor natuurlijk prima terecht op ons forum: veel leden weten wel te vertellen welke configuratie je moet kiezen en welke stoel het beste zit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *